EXCLUSIV Mariana Gheorghe (OMV Petrom), despre gazele din Marea Neagră: Decizia finală de investiție, până nu e luată, este nesigură. Perspectivele pieței vor fi anunțate la Profit Energy.forum

EXCLUSIV Mariana Gheorghe (OMV Petrom), despre gazele din Marea Neagră: Decizia finală de investiție, până nu e luată, este nesigură. Perspectivele pieței vor fi anunțate la Profit Energy.forum
scris 13 mai 2017

Deși toate părțile implicate în proiectul dezvoltării offshore de gaze naturale Neptun Deep din apele teritoriale românești ale Mării Negre se află în prezent angrenate activ în demersuri legate de acest proiect, decizia finală de investiție nu a fost luată încă de consorțiul OMV Petrom – ExxonMobil, care deține concesiunea perimetrului, și depinde de mai mulți factori, inclusiv de ce va decide Guvernul cu privire la reglementarea fiscală a sectorului de țiței și gaze, a declarat, într-un interviu acordat Profit.ro, directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Perspectivele pieței energetice, schimbările legislative pregătite în domeniu și impactul acestora asupra jucătorilor din domeniul energetic dar mai ales asupra consumatorului vor fi anunțate, pe lângă multe alte teme, la Profit Energy.forum, pe 15 mai, la Hotel Intercontinental, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții autorităților și asociațiilor de reglementare din domeniul energiei, șefi de companii care activează în sectorul energetic, avocați și consultanți, pentru a dezbate provocările actuale și viitorul sectoarelor energetice. Pentru detalii și înregistrări, AICI.

Urmărește-ne și pe Google News

"Decizia finală de investire, până nu e luată, e nesigură. Elementele care influențează această decizie sunt multiple", a spus Gheorghe.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

OMV Petrom și ExxonMobil dețin în cote egale drepturile asupra concesiunii offshore Neptun Deep, de câte 50% fiecare.

Bucharest City Tour își reia traseul. Câți bani a încasat RATB din buzunarele turiștilor CITEȘTE ȘI Bucharest City Tour își reia traseul. Câți bani a încasat RATB din buzunarele turiștilor

Americanii au început să testeze piața de construcții și inginerie petrolieră cu o propunere de contract de lucrări de dezvoltare a Neptun Deep, în vederea demarării producției de gaze, în valoare de peste 1 miliard de dolari. La rândul său, OMV Petrom a lansat o licitație pentru un acord-cadru pe 8 ani care ar putea depăși 1 miliard de lei, pentru servicii integrate în zona de producție din Marea Neagră.

"ExxonMobil și OMV Petrom sondează piața în vederea eventualei demarări a dezvoltării pentru a reduce anticipat incertitudinile legate de costurile de dezvoltare, de volumele de livrări de gaze pe care le vom planifica, pentru că e nevoie de studii pentru așa ceva, e nevoie de reducerea nesiguranței cu privire la accesul la piețe, la ceea ce ține de transport, nu mai vorbesc de elementele de reglementare fiscală și de piață. Fiecare din aceste elemente este deocamdată doar într-o fază de analiză", a arătat CEO-ul OMV Petrom.

În plus, Transgaz a depus dosarul pentru obținerea acordului de mediu la proiectul conductei subterane Tuzla-Podișor, care ar urma să facă legătura pe țărm dintre perimetrele offshore de gaze naturale din Marea Neagră și sistemul național de transport și vor trebui derulate proceduri pentru ca beneficiarii proiectului să garanteze că Transgaz își va recupera investiția și nu va fi obligată să majoreze în acest scop tarifele de transport, ca urmare a cererii insuficiente.

Dragnea: Vrem să încurajăm oierii să nu arunce lâna pe câmp sau să nu o ardă. O să le dăm o subvenție de 1 leu/kg CITEȘTE ȘI Dragnea: Vrem să încurajăm oierii să nu arunce lâna pe câmp sau să nu o ardă. O să le dăm o subvenție de 1 leu/kg

"Există demersuri care se fac pentru reducerea incertitudinilor, și pentru noi, și pentru transportator, pe care noi le discutăm cu Transgaz, care are nevoie să știe care este volumul preconizat de gaze. Nu vorbim de volumul exact, ci de marje, intervaluri de volume, pe care ei va trebui să le coroboreze și cu alți investitori din zonă, astfel încat să aibă volumele totale estimate de potențialii utilizatori care au nevoie de această capacitate suplimentară. Chiar dacă n-am finalizat încă procesul de evaluare pentru decizia finală de investiție, va trebui să facem niște estimări de volume pe care să le dăm transportatorului, pentru că este o problemă de tip oul și găina: ei nu pot să avanseze cu proiectul dacă nu au estimări de volume de la noi, noi nu putem să decidem asupra volumelor și a investiției dacă nu știm că avem transport. Se merge cumva în paralel, avem un acord de cooperare în trei cu Transgaz, în care astfel de etape de proces se discută, se analizează, dincolo de riscul comercial, care rămâne în domeniul particular al fiecărei părți", a explicat Mariana Gheorghe.

În privința planurilor autorităților de modificare a legislației fiscale din sectorul de țiței și gaze, șefa OMV Petrom spune că are "tot atâtea noutăți câte aveți și dumneavoastră". 

"Ni s-a spus că în viitorul apropiat vor fi niște propuneri, pe care încă nu le-am văzut, așteptăm să le vedem. Avem nevoie de predictibilitate pe durată foarte mare, pentru că ciclul investițional și perioada de recuperare a investiției sunt lungi, iar sumele investite foarte mari. Avem nevoie și de stabilitate, este critică pentru luarea deciziei de investiție cu privire la Neptun Deep. Autoritățile au arătat interes în a se apleca asupra acestei probleme și în a ne propune un regim fiscal care să fie predictibil și stabil, astfel încât să putem lua decizia de investiție. Este foarte posibil să existe regimuri fiscale separate pentru dezvoltările offshore și onshore. Este o intenție pe care autoritățile au exprimat-o și public, dar repet, deocamdată nu am văzut această propunere, deci o vom comenta în momentul în care va veni și în mod sigur va fi și publică", a mai declarat Mariana Gheorghe.

Improbable, companie britanică specializată în simulări virtuale, obține 502 milioane dolari în cea mai mare rundă de finanțare pentru un start-up tech european CITEȘTE ȘI Improbable, companie britanică specializată în simulări virtuale, obține 502 milioane dolari în cea mai mare rundă de finanțare pentru un start-up tech european

Premierul Sorin Grindeanu a declarat vineri, la Buzău, răspunzând unei întrebări, că se lucrează la Legea redevențelor și ar urma să fie gata în acest trimestru. El a mai spus, întrebat dacă suprataxa de 60% care există la producția internă de gaze rămâne în vigoare, că se discută în Parlament și se iau în calcul ”toate taxele posibile care pot să calibreze veniturile pe care statul să le câștige din exploatarea acestor resurse naturale”. El a mai spus că va fi respectat programul de guvernare.

De asemenea, întrebat dacă este în continuare luată în calcul ideea unei taxe de 20 la sută pentru resurse exploatate în străinătate, premierul a răspuns: ”Sunt diverse variante pe care le luăm în lucru, nefiind cristalizat acest punct de vedere de către ministere și de către agențiile care sunt parte a acestui grup interministerial...când ajungem la o concluzie vă vom informa”.

”S-a discutat și se discută și în Parlament, au fost discuții în comisiile de specialitate, nu vreau să intru peste dreptul Parlamentului de a legifera. Ce vă spuneam e că acest grup interministerial, pe lângă această împărțire a redevențelor onshore - offshore, are în calcul toate taxele posibile care pot să calibreze veniturile pe care statul să le câștige din exploatarea acestor resurse naturale, dar la fel de important e să putem să ajungem la un preț competitiv odată ce sunt exploatate aceste viitoare zăcaminte pe care le avem, fie că vorbim de Marea Neagră, fie de cele de aici, de unde ne aflăm azi (n.r. - Buzău), să avem un preț competitiv. Vorbim de o piață liberă și vom vorbi și mai mult de o piață liberă în anii viitori”, a mai declarat prim-ministrul.

Premierul Sorin Grindeanu, alături de ministrul Energiei, Toma Petcu, și ministrul Economiei, Mihai Tudose, au participat vineri la prezentarea celui mai mare zăcământ onshore de gaze naturale descoperit de statul român în ultimii 30 de ani, prin Romgaz, pe platforma Caragele, în localitatea CA Rosetti din județul Buzău.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
mariana gheorghe
exxonmobil
neptun deep
gaze naturale marea neagra
redevente petroliere
impozit 60% dereglementare gaze naturale
pret gaze naturale