Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat că va propune menținerea dispoziției privind reducerea pedepsei pentru cărțile scrise de deținuți, după ce Guvernul a suspendat această facilitate, dar controlul lucrărilor va fi mai riguros, iar scutirea va fi de doar 20 de zile pentru oricâte lucrări scrise.
Guvernul a suspendat, la începutul acestui an, până la 1 septembrie, prevederile Legii 254/ 2013 privind executarea pedepselor privative de libertate legate de elaborarea unei lucrări științifice sau unei invenții brevetate. Astfel, până la acea dată, scrierea unei cărți nu va mai conduce la scurtarea cu 30 de zile a perioadei de detenție la care a fost condamnată o persoană.
Măsura a fost luată după ce, din 2013 până la finele anului 2015, au fost elaborate și publicate 440 de lucrări științifice de către 229 de persoane condamnate.
Printre numele cunoscute care și-au obținut în acest mod scurtarea perioadei de detenție se numără oameni de afaceri, sportivi sau politicieni, precum Adrian Năstase, George Copos, Gigi Becali, Gheorghe Popescu, Sorin Roșca Stănescu. Aflați în închisoare, au mai scris cărți Dan Voiculescu, Dinel Staicu, Mihai Stoica, Dan Diaconescu, Codruț Sereș, Antonie Solomon, Corneliu Iacubov, Ioan Becali, Cătălin Voicu.
CITEȘTE ȘI Copos rămâne un ghimpe în coasta Fiscului. Terenurile sechestrate nu își găsesc cumpărătorÎntr-un interviu acordat agenției Agerpres, ministrul Prună a anunțat că se va reveni la scutirea perioadeiu de detenție pentru cărțile scrise în închisoare, dar va propune Guvernul ca scutirea să fie pentru 20 de zile, în loc de 30 de zile, și să fie valabilă o singură dată pentru oricțte cărți au fost scrise.
"Pentru că nu am găsit argumente suficiente pentru abrogare din partea instituțiilor cu care lucrăm, vom menține această dispoziție și știrea pe care o dau este că cel mai probabil - eu trebuie să depun acest proiect Guvernului - poziția Ministerului Justiției va fi să se reîntoarcă la textul așa cum a fost el formulat atunci când Legea 254/2013 a fost elaborată. Și textul Guvernului atunci spunea că beneficiul primit pentru toate lucrările, pentru lucrări științifice, deci asta înseamnă pentru toate lucrările, este de 20 de zile. Cum timpul este scurt, nu avem timp să facem un studiu de impact elaborat, cel mai probabil acesta va fi textul pe care Ministerul Justiției îl va pune pe masa Guvernului, urmând ca procedura să fie mai riguroasă'', a declarat, pentru Agerpres, ministrul Justiției.