Decizia de majorare a vârstei de pensionare a tuturor medicilor, care nu se vor putea pensiona mai devreme de 67 ani, anunțată în premieră de Profit.ro, este tot mai aproape de adoptare. Ministerul Sănătății i-a convins pe deputați, de care depinde decizia, să fie de acord cu menținerea medicilor mai mult timp la muncă, din cauza deficitului de personal din sistem.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Un proiect de lege, în curs de adoptare la Camera Deputaților, propunea ca doar medicii care doresc să aibă posibilitatea de a ieși la pensie mai târziu.
Profit.ro a relatat însă că Ministerul Sănătății vrea ca vârsta de pensionare pentru toți medicii, indiferent de sex, să fie fixată prin lege la 67 de ani, în loc de 65 de ani, cât prevede acum legislația.
Astfel, instituția a transmis Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților solicitarea ca medicii să nu se mai poată pensiona decât la 67 de ani. ”Medicii se pensionează la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex”, transmite ministerul.
CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor anunță o ”taxă de solidaritate de 2%”, plătită de angajator începând din 2018. Impozitul zero pentru venituri sub 2.000 lei va fi amânatArgumentul ? Amânarea ieșirii la pensie este benefică în contextul în care spitalele se confruntă cu un deficit de personal.
Deputații au fost de acord cu ministerul și au dat verde majorării vârstei de pensionare
Membrii comisiei de specialitate au ținut cont de solicitarea Ministerului Sănătății și au eliminat prevederea că ”la cerere, medicii au dreptul de a se pensiona în condiţiile dreptului comun sau la vârsta de 67 de ani”.
Parlamentarii au stabilit în schimb că ”medicii se pensionează la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex”, iar proiectul va fi supus în această formă aprobării plenului Camerei Deputaților. Pentru a intra în vigoare, legea trebuie promulgată și de președinte.
CITEȘTE ȘI Firme specializate vor negocia angajarea zilierilor, iar durata permisă de muncă pentru aceștia va fi dublatăÎn prezent, doar medicii care sunt academicieni, profesori universitari, cercetători sau doctori în științe medicale pot să își continue activitatea până la 70 de ani. Totodată, medicii pot profesa și după 65 ani în spitale cu deficit de personal medical, precum și în cele din zone defavorizate, până la ocuparea prin concurs a posturilor respective.
De asemenea, medicii care au o relație contractuală cu casele de sănătate mai pot profesa după pensionare, dar numai cu aviz de la Colegiul Medicilor și Direcția de Sănătate.
În noua formă a legii, medicii vor putea profesa în aceste condiții după vârsta de 67 de ani.