Majorările salariale de 10% pentru bugetari, decise de Parlament la finalul anului trecut, care se aplică inclusiv senatorilor și deputaților, au dus la creșterea cheltuielilor salariale ale celor două Camere cu aproape 290.000 de lei lunar, potrivit datelor publicate de Camera Deputaților.
În luna noiembrie 2015, Parlamentul a adoptat o Ordonanță de Urgență a Guvernului Ponta care majora cu 25% salariile din sănătate, scrie News.ro. PSD a depus un amendament la această Ordonanță prin care vor beneficia de creșteri cu 10% și toți ceilalți bugetari care nu mai beneficiaseră de alte majorări în decursul anului 2015. Amendamentul a fost propus de către deputatul social-democrat Adrian Solomon.
Printre bugetarii care au beneficiat de această măsură se numără și senatorii și deputații. Aceștia au avut, astfel, indemnizațiile mărite cu 10% începând cu luna decembrie, primele salarii majorate intrând în plată la începutul acestui an, potrivit datelor economice publicate pe site-ul Camerei Deputaților.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În privința Senatului, acest for nu și-a mai actualizat datele economice din luna octombrie pe site-ul instituției, însă majorarea se aplică și în acest caz.
Astfel, potrivit datelor publicate de Camera Deputaților, cheltuielile cu veniturile deputaților au crescut, de la 1,99 milioane de lei în noiembrie, la 2,2 milioane de lei, diferența exactă fiind de 210.476 de lei.
În cazul Senatului, cheltuielile au crescut tot cu 10 procente. În luna octombrie, cheltuielile cu salariile erau de 950.379 de lei, pentru luna decembrie fiind estimate, potrivit calculelor News.ro, la 1.027.037 lei.
CITEȘTE ȘI Prima Colivie. "Tinerii frumoși și liberi" riscă să fie duși în lanțuri la bănciAstfel, cheltuielile celor două Camere pentru salariile senatorilor și deputaților au crescut, estimativ, cu 287.134 de lei (64.312 euro) lunar. Anul, asta ar însemna cheltuieli suplimentare de 3,44 milioane de lei (771.747 euro).
Venitul mediu al unui deputat este astfel de aproximativ 5.500 de lei. Majorările se aplică unui număr de 153 de senatori și 369 de deputați. Alți 26 de senatori și deputați sunt exceptați de la aceste prevederi, având în vedere că sunt membri ai Birourilor Permanente ale celor două Camere, iar veniturile lor (de circa 14.000 de lei) sunt stabilite prin Ordonanța de Urgență privind salariile demnitarilor.