Magistrații luptă pentru a-și păstra pensiile speciale - ICCJ sesizează Curtea Constituțională

Magistrații luptă pentru a-și păstra pensiile speciale - ICCJ sesizează Curtea Constituțională
scris 29 ian 2020

ICCJ a decis să sesizeze Curtea Constituțională în legătură cu legea de eliminare a pensiilor speciale, precizând că sesizarea vizează ”actul normativ în întregime”.

”Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în unanimitate, sesizarea Curții Constituționale a României pentru controlul constituționalității, înainte de promulgare, a Legii privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu și indemnizațiile pentru limită de vârstă, precum și pentru reglementarea unor măsuri în domeniul pensiilor ocupaționale , adoptată prin vot final în ședința Camerei Deputaților din 28 ianuarie. Sesizarea de neconstitutionalitate privește actul normativ în întregime, reținându-se de către Secțiile Unite atât vicii  de neconstituționalitate de natură extrinsecă, cât și intrinsecă”, se arată în comunicatul după ședința Secțiilor Unite unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, preluat de news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO ARHIVĂ Pe cine dădea vina Ceaușescu prin presă pentru penuria de energie din 1989 CITEȘTE ȘI FOTO ARHIVĂ Pe cine dădea vina Ceaușescu prin presă pentru penuria de energie din 1989
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Printre neregulile semnalate se numără faptul că legea încalcă principiile independenței judecătorilor și încalcă principiul nediscriminării.

Președintele ICCJ Alina Corbu a afirmat miercuri  într-o scrisoare deschisă că decizia Parlamentului de eliminare a pensiilor ”speciale” - despre care afirmă că elimină doar 5% din aceste pensii - este tristă și stupefiantă, bazată pe faptul că Justiția e tratată ca o Cenușăreasă sau ca o o ramură a puterii de stat de rangul doi, care trebuie pusă la locul ei, pentru a nu „deranja„ celelalte puteri ale statului. Ea admite că atitudinea negativă a publicului în cazul pensiilor magistraților este justificată, având în vedere gravele excese în cazuri particulare, majoritatea generate de imperfecțiuni legislative. Președintele ICCJ subliniază că pensiile magistraților nu sunt nici speciale și nici nesimțite, ele incluzând o componentă contributivă și o altă componentă compensatorie, aceasta din urmă reflectând tocmai incompatibilitățile și interdicțiile la care sunt supuși.

Legea privind eliminarea pensiilor speciale a fost adoptată marți de Parlament, aflându-se în perioada de control al constituționalității.

Președintele Klaus Iohannis se va întâlni, joi, cu conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după eliminarea pensiilor speciale.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii
speciale
magistrati