Londra intenționează să mențină după Brexit călătoria fără vize a europenilor în Marea Britanie

Londra intenționează să mențină după Brexit călătoria fără vize a europenilor în Marea Britanie
scris 17 aug 2017

Guvernul britanic plănuiește să mențină - după Brexit - călătoria fără vize în Regatul Unit a vizitatorilor din Uniunea Europeană, scrie BBC News.

Însă, în cazul în care vizitatori din UE vor să munească, să studieze sau să se mute în regat, atunci ei vor trebui să ceară permise în acest sens, în virtutea propunerilor Londrei.

Urmărește-ne și pe Google News

În prezent, cetățenii europeni sunt liberi să trăiască și să muncească în Regatul Unit, fără să aibă nevoie de asemenea permise.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ministerul britanic de Interne afirmă că gestionarea migrației vizează atât munca și avantajele, cât și capacitatea de a efectua controale la frontiera fizică.

Însă miniștrii urmează să fie întrebați dacă va exista o intrare pe ”ușa din spate” în Marea Britanie și cum îi va opri Ministerul de Interne pe vizitatori să stea o perioadă mai lungă de timp și să își ia locuri de muncă fără viză sau permis de muncă.

PROPUNERE ”SENSIBILĂ”

”Propuneri cu privire la viitorul sistem de imigrație a cetățenilor UE urmează să fie publicate la momentul potrivit”, a subliniat Ministerul de Interne.

Grupul de presiune Migration Watch apreciază că este vorba despre o propunere ”sensibilă, proporționată”, dar că Guvernul va fi nevoit să cheltuiască sume mai mari de bani în vederea punerii în aplicare a unui eventual acord cu privire la depășirea perioadei de ședere.

Londra acordă deja vize cetățenilor din 56 e țări - de la Statele Unite și până în Maldive, comentează BBC.

Pașapoartele sunt ștampilate la intrare în regat, iar oamenilor li se permite să stea maximum șase luni. Însă ei nu au voie să muncească, să studieze sau să se mute în regat.

”Nu este deloc surprinzător că este avut în vedere un sistem similar în privința cetățenilor UE după Brexit, cu atât mai puțin având în vedere că aranjamentele viitoare ar urma să fie reciproce”, comentează BBC.

Cu alte cuvinte, dacă cetățenii UE vor avea nevoie de vize să vină în Regatul Unit, britanicii vor avea nevoie de vize pentru ca să călătorească în UE.

Astfel, planul Guvernului ar putea fi să adauge cele câteva sute de milioane de europeni sistemului care există deja.

Însă povara aplicării lui și verificării dacă oamenii se află legal în regat nu le va reveni unei paze de frontieră consolidate sau serviciului de imigrație.

Ea le va reveni mai degrabă angajatorilor - de la Sistemul Național britanic de Sănătate (NHS) și până la cafenele -, celor care închiriază locuințe și agențiilor guvernamentale locale, scrie BBC.

Potrivit The Times, noul sistem care-i vizează pe europeni va fi implementat treptat, după ce Marea Britanie părăsește UE în martie 2019, iar cei care vin să muncească vor fi nevoiți să se înregistreze, inițial, la Ministerul de Interne, fără restricții în câmpul muncii.

Uniunea Europeană va fi cea care va decide dacă oferta cu privire la călătoria fără vize - propusă în mod oficial de echipa de negociatori britanici - va fi reciprocă.

UE lucrează la un sistem de autorizare a călătoriei pe teritoriul său, similar sistemului american de scutire de la vize ESTA.

Surse de la Bruxelles afirmă că se va negocia dacă britanicii care vor voi să călătorească în UE vor fi introduși în acest sistem după Brexit.

Fostul lider al Partidului Independenței Regatului Unit (Ukip) Nigel Farage a acuzat Guvernul că se supune cererilor Bruxellesului.

Însă parlamentarul conservator Andrew Bridgen, și el un susținător al Brexitului, spune că el nu crede că ”cineva a vrut ca să tragem obloanele și să devenim Mica Anglie”.

”Aceleași restricții se vor aplica britanicilor care vor să viziteze continentul”, afirmă el, adăugând ”vreau să spun, chiar ați crezut că vom avea nevoie de viză ca să ne ducem în weekend la Paris?”.

”SCĂDERE MASIVĂ”

Călătoria fără viză nu este o idee nouă - turiști australieni și americani pot, de exemplu, să vină în Regatul Unit pe o perioadă de șase luni fără viză.

În ceea ce-i privește există măsuri care-i descurajează să stea mai mult de șase luni și să muncească ilegal. Ele le limitează capacitatea de închiria o locuință și de a deschide un cont bancar.

Însă ei au nevoie de o ofertă de loc de muncă de la un angajator britanic, să respecte criterii cu privire la limbă și alte criterii, pentru a obține un permis de muncă și să stea mai mult.

”Ideea este că un sistem de permise de muncă pentru muncitori din UE va conduce, la un moment dat, la o scădere masivă a migrației nete din UE, pe măsură ce muncitorii cu salarii mici (80% din aflux) sunt eliminați”, a declarat Lodrul Green of Deddington, președintele Migration Watch UK.

Această ”reducere ar putea, după calculele noastre, să fie de aproximativ 100.000 (de oameni) pe an”, a apreciat el.

FRONTIERA IRLANDEZĂ

El spune că acest sistem poate fi implementat prin intermediul  angajatorilor, însă avertizează că Guvernul va fi nevoit să cheltuiască bani mai mulți cu ”lupta” împotriva imigrației ilegale, un lucru ”tot mai necesar” în orice caz, în opinia sa.

Guvernul subliniază că vrea să progreseze cât mai rapid posibil în negocierile cu UE pe tema viitoarei funcționări a controalelor la frontieră.

Londra a anunțat miercuri că urmează ca după Brexit să nu existe o frontieră ”dură” între Irlanda de Nord și Irlanda, singura frontieră fizică dintre Uniune și regat.

Potrivit unui document în care sunt prezentate prpopunerii în acest sens, ar urma să nu existe vreo infrastructură fizică - ca de exemplu posturi de vamă - la această frontieră, care are aproximativ 300 de puncte de trecere.

Unii au criticat aceste propuneri ca lipsite de detalii credibile, iar Partidul Laburist le-a respins drept o ”frontieră fantezistă”.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
vize