Liderii UE invită Bosnia să deschidă negocieri de aderare, un pas istoric

Liderii UE invită Bosnia să deschidă negocieri de aderare, un pas istoric
scris 22 mar 2024

Liderii Uniunii Europene au convenit să invite Bosnia să deschidă negocierile de aderare la UE, subliniind în același timp că țara balcanică va trebui să întreprindă mai multe reforme înainte de începerea propriu-zisă a discuțiilor, relatează Reuters.

"Felicitări! Locul vostru este în familia noastră europeană", le-a transmis bosniacilor Charles Michel, președintele Consiliului European al liderilor UE, într-o postare pe X, după ce a anunțat decizia, luată în cadrul unui summit care are loc la Bruxelles, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Fostul primar Cherecheș, prins în Germania, a fost adus în România CITEȘTE ȘI VIDEO Fostul primar Cherecheș, prins în Germania, a fost adus în România

"Decizia de astăzi este un pas important pe drumul vostru spre UE. Acum, trebuie să continue munca asiduă, astfel încât Bosnia și Herțegovina să avanseze în mod constant, așa cum își dorește poporul vostru", a scris Charles Michel.

Decizia este privită la scară largă ca un pas istoric pentru Bosnia, sporind speranțele că țara ar putea depăși instabilitatea marcată de rivalități etnice și amenințări de secesiune, la aproape trei decenii de la sfârșitul unui război devastator.

A murit profesorul Daniel Barbu, fost ministru al Culturii CITEȘTE ȘI A murit profesorul Daniel Barbu, fost ministru al Culturii

"Astăzi este una dintre cele mai bune zile din istoria Bosniei și Herțegovinei", a declarat ministrul de externe Elvedin Konakovic pentru postul de televiziune N1, în timp ce bulevardul principal din Sarajevo era decorat cu sute de steaguri ale UE.

Cancelarul german Olaf Scholz a salutat, de asemenea, decizia. "Proiectul european de pace este în creștere - un semn clar în favoarea unei Europe puternice", a postat el pe X.

Bosnia a profitat de o nouă deschidere față de extinderea UE în rândul oficialilor europeni, care au declarat că invazia Rusiei în Ucraina în 2022 a arătat pericolele de a avea "zone gri" destabilizate de puteri străine la granițele UE.

Comisia Europeană alocă bani pentru o fabrică de pulbere în România. Ministru: România va produce cea mai performantă pulbere din lume CITEȘTE ȘI Comisia Europeană alocă bani pentru o fabrică de pulbere în România. Ministru: România va produce cea mai performantă pulbere din lume

În ultimele luni, Bosnia a adoptat legi legate de 14 priorități stabilite în 2019 de Comisia Europeană, axate pe democrație și funcționarea statului, statul de drept, drepturile fundamentale și reforma administrației publice.

Săptămâna trecută, Comisia a recomandat UE să deschidă negocierile de aderare cu Bosnia, constatând progrese semnificative în mai multe domenii. Însă țara nu a adoptat încă legile privind tribunalele și reforma electorală, ambele priorități stabilite de Comisie.

În cadrul summitului de joi, liderii UE au convenit că blocul comunitar va face următorul pas către negocierile de aderare - adoptarea unui cadru de negociere - de îndată ce Bosnia va lua "toate măsurile relevante" recomandate de Comisie în octombrie.

EXCLUSIV Proiectul-mamut al hidrocentralei Tarnița: licitația pentru studiul de fezabilitate, prelungită cu 1 lună și jumătate, la cererea unor potențiali ofertanți CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proiectul-mamut al hidrocentralei Tarnița: licitația pentru studiul de fezabilitate, prelungită cu 1 lună și jumătate, la cererea unor potențiali ofertanți

Negocierile ar dura probabil mulți ani, fiind necesare multe alte reforme politice și economice pentru a obține aderarea deplină.

Elvira Habota, șefa Biroului bosniac pentru integrare europeană, a declarat că decizia de joi "poartă cu ea un val de optimism pentru cetățeni, instituții, autorități și întreaga societate bosniacă".

Pe de altă parte, liderii UE au dat un nou impuls propunerii - adoptate în decembrie anul trecut - ca Ucraina și Republica Moldova să devină membre ale blocului, convenind să ceară Comisiei Europene să "adopte rapid și fără întârziere cadrul de negociere (pentru aderare)".

viewscnt
Afla mai multe despre
bosnia
ue