Liberalii vor eliminarea din OUG 114 a prevederilor privind băncile, energia și Pilonul II de pensii. Ponta, pentru Profit.ro: Nu susținem respingerea în totalitate a OUG 114

Liberalii vor eliminarea din OUG 114 a prevederilor privind băncile, energia și Pilonul II de pensii. Ponta, pentru Profit.ro: Nu susținem respingerea în totalitate a OUG 114
scris 26 aug 2019

Deși au obținut dezbaterea în Camera Deputaților a respingerii Ordonanței de Urgență 114/2018, prin care au fost introduse taxe în domeniul bancar, energetic și introduse noi cerințe pentru administratorii fondurilor de pensii private, liberalii arată că nu doresc respingerea în totalitate a ordonanței, ci eliminarea din lege a prevederilor din domeniile respective. 

Biroul Permanent al Camerei Deputaților a aprobat astăzi solicitarea Opoziției privind convocarea unei sesiuni extraordinare, urmând ca miercuri să voteze nu atât abrogarea OUG nr. 114/2018, cum solicitase PNL, ci modificarea acestui act.

Urmărește-ne și pe Google News

Liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, a arătat că liberalii urmăresc eliminarea din ordonanță a măsurilor luate pentru în domeniile energetic, bancar și cu privire la Pilonul II de pensii.

PNL a decis să depună o nouă moțiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă CITEȘTE ȘI PNL a decis să depună o nouă moțiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă

”Trebuie anulate măsurile legate de energie care au condus la creșterea în lanț a tuturor prețurilor la energia termică, electrică, gaze naturale. De asemenea, trebuie anulată măsura care desființează Pilonul II de pensii și în mod direct Pilonul II de pensii pentru personalul din construcții, pentru că această ordonanță cu o mână dă și cu alta ia. Pentru angajații în sectorul de construcții s-au creata așa-zise facilități, însă pe fond le-au desființat Pilonul II de pensii, adică plasa de siguranță pentru bătrânețe.

Nu în ultimul rând, cerem anularea plafoanelor pentru indemnizațiile veterenarilor și, de asemenea, partea legată de creditare și de investitori, pentru că rin OUG 114  creditarea a fost foarte mult restrânsă și creditele, de asemenea, s-au scumpit”, a arătat Turcan. 

Deputații PNL, USR, PMP și Pro România au semnat pentru convocarea sesiunii extraordinare, însă liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat pentru Profit.ro că parlamentarii acestei formațiuni nu susțin respingerea în totalitate a OUG 114, în timp ce liderul deputaților USR, Cristina Prună, a precizat pentru Profit.ro că formațiunea pe care o reprezintă susține menținerea în ordonanță doar a prevederilor privind salariul minim din construcții și eliminarea celorlalte. 

ANALIZĂ Obligativitatea de înmagazinare de gaze impusă de ANRE a fost deja îndeplinită, cu peste două luni înainte de expirarea termenului. România poate intra în această iarnă cu depozitele pline CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Obligativitatea de înmagazinare de gaze impusă de ANRE a fost deja îndeplinită, cu peste două luni înainte de expirarea termenului. România poate intra în această iarnă cu depozitele pline

La finele anului trecut, Guvernul a aprobat OUG 114, cu o serie de măsuri fiscale cu impact în diferite industrii, de la taxa pe active bancare la măsuri în sectorul energetic și telecom, inclusiv cu noi cerințe de capitalizare pentru fondurile private de pensii, după ce anterior măsurile au fost prezentate de ministrul Eugen Teodorovici și consilierul de atunci pe probleme economice al premierului, Darius Vâlcov. 

Nu ne sfiim să numim această taxă o taxă pe lăcomie”, spunea atunci ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, care susținea că taxa este menită ”să protejeze firmele și persoanele fizice din România”. La doar câteva luni după introducerea acestei taxe, Teodorovici anunța că OUG 114 va fi modificată, iar ”taxa pe lăcomie” se schimbă în ”stimulent pentru hărnicie”, prin care băncile să finanțeze economia reală.

La începutul acestui an, în urma discuțiilor cu băncile și BNR, Executivul a fost nevoie să modifice OUG 114, reducând taxa pe activele băncilor și introducând o nouă referință pentru creditele noi în lei. De asemenea, cerințele de capitalizare ale fondurilor private de pensii de la Pilonul II au fost corelate cu finanțarea acestora pentru proiecte publice.

Recent, ministrul Finanțelor a arătat că aceste modificări i se datorează lui și s-a dezis de celelalte.

”Puteți să decupați din această Ordonanță 114 ce ține eventual de finanțe, eventual două subiecte, partea de active financiare și, eventual, pilonul de pensii”, a declarat, marți, Teodorovici.

viewscnt
Afla mai multe despre
oug 114
parlament
pnl
liberali
sesiune
modificare
respingere