Liberalii inițiază un act pentru reducerea TVA, începând cu 1 ianuarie 2020

Liberalii inițiază un act pentru reducerea TVA, începând cu 1 ianuarie 2020
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 2 iul 2019

Mai mulți parlamentari liberali au constatat că actuala cotă a TVA este foarte mare și, pe fondul ratei scăzute de colectare a acestei taxe, propun reducerea semnifficativă a cotei standard la TVA, cât și a celei pentru produsele alimentare.

Autorii proiectului arată că, potrivit celor mai recente informații comunicate de Comisia Europeană, în anul 2016, România s-a situat din nou pe ultimul loc în privința gradului de colectare de TVA dintre toate statele membre UE, având un deficit de încasare a TVA de 35,88%. De asemenea, deficitul de încasare a crescut în anul 2016, față de anul 2015, unul dintre motivele principale fiind neconformarea fiscală cauzată de cotele foarte mari ale TVA practicate în România.

Urmărește-ne și pe Google News

Analizând veniturile la bugetul de stat din anii 2017, 2018 și primul semestru din 2019, liberalii susțin că deficitul de încasare s-a menținut și chiar a crescut.

FOTO Șeful Ford România, dezamăgit de stadiul lucrărilor la drumul expres Craiova-Pitești CITEȘTE ȘI FOTO Șeful Ford România, dezamăgit de stadiul lucrărilor la drumul expres Craiova-Pitești

Ca urmare, în scopul creșterii conformării fiscale voluntare, precum și pentru stimularea consumului din producția internă, aleșii PNL propun următoarele modificări la nivelul cotelor de TVA:

- reducerea cotei standard de TVA de la 19% la 16%, începând cu 1 ianuarie 2020;

- instituirea unei cote reduse de TVA de 5% (față de 9% în prezent) pentru produse alimentare, începând tot cu 1 ianuarie 2020.

Ratele românilor care au luat credite în lei calculate în funcție de IRCC cresc începând de azi. Noul indicator a crescut mai mult decât ROBOR CITEȘTE ȘI Ratele românilor care au luat credite în lei calculate în funcție de IRCC cresc începând de azi. Noul indicator a crescut mai mult decât ROBOR

”Din punct de vedere bugetar, propunem ca aceste măsuri să se implementeze începând cu anul 2020, astfel încât efortul bugetar pentru susținerea acestora să fre prevăzut în Legea bugetului pentru anul viitor. Dacă luăm în calcul efectele de runda a doua pe care le vor produce aceste măsuri - creșterea conformării fiscale voluntare (la o cotă redusă de TVA de 5%, frauda fiscală poate fi eradicată) -, atunci anticipăm chiar o creștere a veniturilor din TVA pe termen mediu și lung”, cred liberalii.

Aceștia mai susțin că măsurile vor avea un impact macroeconomic important asupra ofertei interne, în condițiile în care producătorii autohtoni de alimente vor deveni mai competitivi prin prețurile finale practicate pe piața locală, conducând și la un impact pozitiv asupra balanței comerciale deficitare a României, prin diminuarea importurilor și prin stimularea exporturilor competitive.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
cota
redusa
proiect
lege
liberali
pnl