România ar bloca participarea Austriei la reuniunile NATO, ca răzbunare pentru veto-ul Vienei față de aderarea României la spațiul Schengen, notează, sâmbătă, publicația austriacă kurier.at.
Potrivit sursei citate, doi ofițeri ai forțelor armate austriece așteaptă de săptămâni întregi acreditarea lor pe lângă Alianță. "Accesul lor este întârziat de România, care a cerut timp de gândire. Publicațiile Salzburger Nachrichten și Oberösterreichische Nachrichten au relatat în edițiile lor de sâmbătă că este vorba de un răspuns la veto-ul guvernului austriac la Schengen", notează Kurier, citată de News.ro.
Într-un comunicat, un purtător de cuvânt al NATO a subliniat aprecierea Austriei ca partener de lungă durată și a declarat: "Contăm pe România și Austria pentru a rezolva orice problemă bilaterală care ar putea afecta activitatea ofițerilor austrieci din posturile NATO".
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ministerul de Externe de la Viena a declarat sâmbătă pentru APA că România a cerut mai mult timp, respectiv o prelungire a perioadei de așteptare până la jumătatea lunii octombrie, pentru a lua o decizie privind detașarea a doi ofițeri din cadrul Forțelor Armate austriece la sediul NATO. Detașarea voluntară ar trebui să fie aprobată de toți cei 31 de aliați NATO.
"Nu a fost stabilită o legătură cu chestiunea aderării la Schengen", a mai spus Ministerul de Externe. Ministerul de Externe, în coordonare cu Ministerul Apărării, se afla în contact strâns cu România pentru a facilita o aprobare rapidă.
În cazul de față, Ministerul Apărării "a contactat birourile NATO relevante prin intermediul reprezentanței militare de la Bruxelles", a declarat Michael Bauer, purtătorul de cuvânt al Forțelor Armate austriece. În plus, se menține un contact strâns cu Ministerul de Externe și cu Cancelaria Federală.
Deși Austria nu este membru NATO, ea este legată de Alianță prin intermediul "Parteneriatului pentru pace" și al operațiunilor conduse de NATO cu mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU.
Participarea Austriei la reuniunile NATO a mai fost blocată de Turcia, timp de mai mulți ani, începând cu 2016. Contextul de atunci a fost veto-ul austriac asupra negocierilor de aderare a Ankarei la UE.