Kovesi: Decretul de revocare lasă un mare semn de întrebare dacă va exista o subordonare discreționară a procurorul șef al DNA față de ministrul Justiției

Kovesi: Decretul de revocare lasă un mare semn de întrebare dacă va exista o subordonare discreționară a procurorul șef al DNA față de ministrul Justiției
scris 9 iul 2018

Laura Codruța Kovesi a spus că decretul de revocare semnat luni de către președintele Klaus Iohannis privind revocarea sa din funcție "lasă un mare semn de întrebare" dacă va exista o subordonare discreționară a procurorilor șefi față de ministrul Justiției. "Nu comentez decizia CCR, dar motivarea sugerează că procurorii ar putea fi în viitor subordonați ministrului Justiției", a afirmat Kovesi.

Kovesi a spus că, având în vedere decretul semnat de către președintele Iohannis, mandatul său la conducerea DNA încetează începând de astăzi.

Urmărește-ne și pe Google News

Ea a precizat că va realiza un bilanț al activității sale de 5 ani și 24 de zile la conducerea DNA, raport care va fi publicat cât mai repede posibil pe site-ul Direcției Naționale Anticorupție.

Kovesi a spus că procedura de revocare a sa din funcția de procuror-șef al DNA nu a întrunit condițiile cerute de lege, iar revocarea sa lasă un mare semn de întrebare.

Camera de Comerț și Industrie a României: Modificările aduse Codului Penal în Parlament sunt extrem de toxice pentru sănătatea mediului de afaceri. Vor duce la abuzuri împotriva companiilor și a antreprenorilor CITEȘTE ȘI Camera de Comerț și Industrie a României: Modificările aduse Codului Penal în Parlament sunt extrem de toxice pentru sănătatea mediului de afaceri. Vor duce la abuzuri împotriva companiilor și a antreprenorilor

"CSM a dat aviz negativ, am dovedit în fața Secției de procurori că motivele invocate de ministrul Justiției o parte sunt nereale, o parte neîntemeiate. Decretul de revocare emis de președintele României lasă un mare semn de întrebare - va exista o subordonare discreționară a procurorilor șefi față de ministrul Justiției?", s-a întrebat Kovesi.

Ea a mai spus că nu comentează decizia Curții Constituționale, dar "motivarea acesteia sugerează că procurorii ar putea fi în viitor subordonați ministrului Justiției", adăugând că, în opinia sa, o clarificare rămâne în continuare necesară.

Laura Codruța Kovesi a mai spus, în declarația de presă care a durat câteva minute, că începând de astăzi nu va mai lucra în DNA și va rămâne procuror.

De asemenea, Kovesi le-a mulțumit colegilor săi din DNA și tuturor procurorilor din Ministerul Public "pentru curajul și profesionalismul" lor.

”Vă mulțumesc tuturor pentru curajul vostru, pentru profesionalism. Vă mulțumesc pentru rezistența și dârzenia de care ați dat dovadă în lupta cu infracționalitatea. Vă mulțumesc că ați mers înainte indiferent cât de atacați am fost, indiferent cât de umiliți am fost în fața societății, în fața familiilor noastre, târâți în noroi, fără posibilitatea de a ne apăra. Am putut doar să sesizăm CSM pentru apărarea adevărului”, a afirmat ea.

Laura Codruța Kovesi a făcut această declarație având alături câteva zeci de angajați ai DNA, care la final au aplaudat-o.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
laura codruta kovesi
revocare
coruptie