Procurorul-șef al Parchetului European (European Public Prosecutor’s Office - EPPO), fosta șefă DNA Laura Codruța Kovesi, a repurtat o victorie parțială pentru instituție, obținând din partea autorităților UE o majorare a bugetului pe 2021 al Parchetului, pe care o ceruse public în repetate rânduri, însă banii în plus reprezintă mai puțin de jumătate din suma solicitată de Kovesi.
Propunerea inițială de buget pe 2021 pentru EPPO era de 37,7 milioane euro, în timp ce Kovesi solicita 55 milioane euro, adică cu 17,3 milioane euro (aproape 46%) mai mult. Europarlamentarul USR-PLUS Nicolae Ștefănuță anunța în octombrie 2020 că a obținut în Comisia pentru Bugete a legislativului european cei 17 milioane euro în plus pentru Parchetul European, însă amendamentul său nu a rezistat până la finalul procedurii.
Astfel că, în cele din urmă, lui Kovesi i-a fost aprobată o majorare cu circa 7,25 milioane euro (peste 19%) a bugetului Parchetului European, la 44,95 milioane euro. Banii în plus sunt destinați finanțării înființării și ocupării de anul acesta a unui număr de 8 posturi suplimentare în cadrul EPPO, care inițial urmau să fie adăugate abia în 2022.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Grosul bugetului este destinat cheltuielilor operaționale, programate la 21,88 milioane euro, din care 8,84 milioane euro reprezintă remunerarea procurorilor europeni delegați din țările membre UE participante la EPPO. La nu mai puțin de 6,57 milioane euro sunt estimate costurile pe 2021 ale traducerii în cele 22 de limbi ale statelor participante a tuturor documentelor operaționale ale Parchetului, inclusiv a celor legate de spețele anchetate de EPPO.
Cheltuielile operaționale cu IT&C sunt estimate la 3,15 milioane euro, cele administrative cu echipamente hardware și software (nedestinate operațiunilor specifice ale EPPO) – la 850.000 euro, iar cele cu servicii de protecție și pază – la 1,3 milioane euro.
CITEȘTE ȘI Creșterea puternică a Kindred Group în 2020, alimentată inclusiv de ascensiunea Unibet și Vlad Cazino în RomâniaBugetul EPPO pe acest an prevede cheltuieli totale de personal de 19,67 milioane euro, aici fiind incluși nu doar salariații Parchetului, ci și colaboratorii externi pe bază de contract, experții din statele membre care vor presta servicii pentru instituție, precum și costurile de recrutare și transfer de personal. Organigrama EPPO prevede pentru 2021 un număr de 95 de angajați proprii, la care se adaugă un efectiv de personal contractual de 35 de persoane, în total 130 de oameni.
Costurile de închiriere și dotare a sediului din Luxemburg al instituției sunt estimate la 1,15 milioane euro, la care se adaugă 880.000 euro pentru echipamente tehnice (audio-vizuale și altele) și mobilă, plus mutarea, transportul și instalarea acestora, și încă 200.000 de euro pentru polițe de asigurare, mentenanță și curățenie.
CITEȘTE ȘI Interviu: Ren Zhengfei după ceremonia de deschidere a Laboratorului de Inovație Minieră Inteligentă din TaiyuanTransportul, diurnele și alte costuri ale personalului EPPO aflat în misiuni specifice sunt estimate la 300.000 euro.
50.000 euro au fost prevăzuți în buget pentru comunicare internă și externă, alocare care va finanța "inclusiv dezvoltarea unui plan privind reputația Parchetului, prin consolidarea brandului acestuia, o reflectare obiectivă și echilibrată în media, stabilirea unui sistem de monitorizare și alertă timpurie cu privire la media și a unui plan de comunicare de criză". Documentul complet poate fi citit aici.
CITEȘTE ȘI Fără vaccin, fără loc de muncă! Vaticanul înăsprește tonul față de angajații care se opun vaccinării"După multe dezbateri, și în condițiile în care ne așteptăm să avem pe birou 3.000 de spețe la debutul activității noastre, dispunem în prezent de finanțare pentru 140 de procurori europeni delegați, însă ne lipsesc în continuare resursele pentru a angaja personal de bază la sediul nostru central din Luxemburg, personal esențial pentru succesul misiunii noastre. Avem nevoie de investigatori financiar și analiști de caz. Cu expertiza lor, putem agrega și analiza mai eficient informațiile despre criminalitatea transfrontalieră. Până acum, toți procurorii se concentrau pe criminalitatea din statele lor de origine și nu dispuneau întotdeauna de informații din afara granițelor acestora, cum ar fi conturi bancare și tranzacții financiare specifice. Cu EPPO, acest lucru devine posibil. Investigațiile nu sunt suficiente. O altă prioritate este recuperarea prejudiciilor. Cu mai mulți oameni specializați la sediu, vom putea identifica bunurile și conturile bancare care pot fi confiscate, ceea ce va face diferența în termeni de eficiență a investigațiilor. Concret, am cerut un buget (anual, pe 2021 – n.r.) de 55 milioane euro. În acest moment avem doar 37,7 milioane euro. Dat fiind volumul fraudelor de investigat – care se cifrează la miliarde de dolari – nu este o sumă mare", declara Kovesi în decembrie anul trecut.
EPPO nu este încă operațional, nefiind încă numiți toți procurorii delegați din statele participante. În plus, Euroactiv a relatat recent că au apărut suspiciuni cu privire la faptul că Consiliul de Miniștri al UE s-ar fi implicat în mod abuziv în procedura de selecție a procurorilor europeni trimiși la Luxemburg de Bulgaria, Belgia și Portugalia, Parlamentul European solicitând spre revizuire toată documentația aferentă procesului de selecție.
Parchetul European va efectua investigații transfrontaliere în cazuri de fraudă în care sunt implicate fonduri ale UE sau în cazuri de fraudă în materie de TVA la nivel transfrontalier care implică daune de peste 10 milioane euro.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/1.939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea EPPO. România are deja primii șase procurori delegați, după ce Colegiul EPPO a aprobat recent toate propunerile transmise de Ministerul Justiției, ca urmare a procedurii de selecție organizată pe 29 ianuarie.