VIDEO Ciolacu: În momentul în care intrăm în OCDE, în primul an fiscal, PIB-ul României poate crește cu aproape 7 puncte procentuale!

Perspective   
VIDEO Ciolacu: În momentul în care intrăm în OCDE, în primul an fiscal, PIB-ul României poate crește cu aproape 7 puncte procentuale!

Aderarea la OCDE este un asemenea moment crucial pentru viitorul României, iar în primul an de aderare, produsul intern brut (PIB) național poate crește cu aproape 7 puncte procentuale, astfel încât până în 2030 țara noastră poate atinge media europeană la PIB pe cap de locuitor raportat la paritatea puterii de cumpărare, a susținut Marcel Ciolacu.

Acesta a arătat că aderarea la OCDE constituie o șansă istorică de a ne recâștiga coeziunea socială și solidaritatea națională și de a împlini un destin ambițios, pe care România îl merită din plin: acela de a deveni ”o putere economică europeană”.

Urmărește-ne și pe Google News

”Dimensiunea acestei reușite, ca efect economic, este covârșitoare: în momentul în care intrăm în OCDE, în primul an fiscal, PIB-ul României poate crește cu aproape 7 puncte procentuale! Ar înseamnă că până în 2030 avem șanse mari să atingem media europeană la un indicator extrem de relevant, numit PIB pe cap de locuitor raportat la paritatea puterii de cumpărare. Asta va aduce României acces la finanțare și la capital mult mai ieftine, plus un avans masiv în clasamentul destinațiilor de investiții. Mai mult, vom avea un loc la masa unde se decid marile politici fiscale și economice cu impact global”, a declarat premierul.

Potrivit acestuia, în anul 2000, PIB-ul pe cap de locuitor al României, la paritatea puterii de cumpărare, era de aproximativ 25% din media UE, iar în prezent acest indicator se îndreaptă spre aproape 80%, România recuperând anual, în medie, peste două puncte procentuale din acest decalaj.

Bolojan: \ CITEȘTE ȘI Bolojan: "Impactul evaziunii asupra economiei, prea mare pentru a fi ignorat. Orice măsură fiscală trebuie evaluată și după efectele secundare". Președintele nu a menționat taxa pe stâlp reintrodusă

”Noi ne-am obișnuit să facem progrese majore când întreaga societate se aliniază în spatele unui ideal național. Când clasa politică, alături de sectorul privat și de profesioniștii din societatea civilă reușesc să formuleze un obiectiv strategic la nivel politic, social și economic. Iar apoi să-i urmărească aplicarea printr-o presiune publică eficientă și constantă asupra tuturor instituțiilor care au un rol esențial în acest proces”, a mai spus prim-ministrul, care a adăugat că aderarea la OCDE este un astfel de moment crucial pentru viitorul României.

În ultimul an și jumătate, a mai spus Ciolacu, România a obținut 12 avize formale din partea Comitetelor OCDE, aproape jumătate din totalul necesar, iar în acest an obiectivul este obținerea tuturor avizele rămase. 

FOTO Liderul Ucrainei la hrană de animale ia în calcul o fabrică în România CITEȘTE ȘI FOTO Liderul Ucrainei la hrană de animale ia în calcul o fabrică în România

Premierul Ciolacu afirma recent că nu va demisiona din fruntea Guvernului decât după ce va fi finalizat PNRR, iar România va adera la OCDE.

De asemenea, premierul Ciolacu și-a luat angajamentul față de implementarea cu seriozitate a recomandărilor OCDE, astfel încât 2026 să fie și anul aderării la organizație.

viewscnt
Afla mai multe despre
oecd
aderare
primul an
7%
pib
ciolacu