Șeful statului a trimis înapoi Parlamentului, pentru reexaminare, ordonanța de urgență a Guvernului prin care a fost stabilit că investițiile străine directe din afara Uniunii Europene sunt avizate de o nouă insituție, respectiv de Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD), care îi are ca invitați permanenți pe reprezentanții SRI și SIE - după cum a semnalat Profit.ro la momentul aprobării în Executiv. Șeful statului reclamă, însă, și nu e de acord cu instituirea taxei de examinare plătită de persoanele obligate să depună cerere de autorizare a unei investiții străine, modul de stabilire a taxei, precum și destinația veniturilor generate de aceasta.
La Parlament, atât senatorii, cât și deputații au menținut prevederile privind implicarea SRI și SIE în avizarea investițiilor străine, dar în timp ce la Senat a fost eliminată prevederea, introdusă tot prin ordonanța Guvernului, ca paza președintelui Consiliului Concurenței să fie asigurată de Serviciul de Pază și Protocol (SPP), la Camera Deputaților a fost o taxei de examinare plătită de persoanele obligate să depună cerere de autorizare a unei investiții străine, mai precis o taxă de autorizare a concentrărilor economice.
Taxa de examinare se stabilește prin instrucțiuni ale Consiliului Concurenței și va fi calculată ca procent de 0,1% din valoarea investiției. Echivalentul în lei al taxei de examinare se calculează la cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României valabil pentru ultima zi a exercițiului financiar din anul anterior emiterii deciziei de autorizare, prevede proiectul adoptat de Parlament.
CITEȘTE ȘI LEGE Amenzile pentru lipsa rovinietei valabile - majorate în cazul transportatorilorȘeful statului apreciază că se impune reexaminarea normelor introduse atât din perspectiva clarității acestora, cât și din perspectiva corelării cu întregul mecanism instituit pentru evaluarea investițiilor străine.
Având în vedere că taxa a fost introdusă de deputași, Președintele arată că se impune ca ambele Camere ale forului legislativ să se pronunțe asupra introducerii unei taxe de examinare și/sau asupra cuantumului acesteia, în condițiile în care ”o astfel de taxă ar putea fi calificată ca o barieră administrativă de natură să descurajeze investitorii, iar Regulamentul (UE) 2019/452 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investițiilor străine directe în Uniune, nu impune plata unei astfel de taxe”.
CITEȘTE ȘI FOTO Nicușor Dan a semnat demolarea turnului de birouri Cathedral Plaza, obligație impusă de aproape 10 aniProfit.ro a relatat că astfel vor fi supuse examinării și avizării CEISD investițiile străine directe care vizează securitatea energetică, a transporturilor, industrială, dar și domeniil precum cel industrial, informatic, financiar sau de aprovizionare și nu numai. De asemenea, vor fi avizate investițiile străine directe a căror valoare depășește pragul de 2 milioane euro.
Conform ordonanței, în cadrul CEISD sunt numiți reprezentanți ai mai multor ministere, iar reprezentanți ai Serviciului Român de Informații (SRI) și Serviciului de Informații Externe (SIE) au calitatea de invitați permanenți.
La solicitarea CEISD, Serviciul Român de Informații și Serviciul de Informații Externe transmit avize privind investițiile străine și le comunică CEISD în termen de cel mult 20 de zile de la solicitare.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Majorarea impozitului la clădirile nerezidențiale - posibilă doar cu informarea proprietarilor privind actualizarea valorii clădirilor, la fiecare 5 aniProiectul mai stabilește și că veniturile realizate de Consiliul Concurenței din taxa de examinare se utilizează în scopul sprijinirii activității sale, inclusiv pentru plata indemnizație de ședință acordată personalului Comisiei CEISD.
”Din această perspectivă, este neclar dacă sumele încasate cu titlu de taxă de autorizare, respectiv de taxă de examinare, pot fi folosite integral pentru acordarea de indemnizații personalului Comisiei CEISD și secretariatului CEISD”, arată șeful statului.
Acesta mai arată și că nu e clar dacă în cazul unei investiții străine directe care constituie și o concentrare economică ce intră sub incidența Legii nr. 21/1996, investitorul străin va depune o cerere de autorizare în sensul O.UG. nr. 46/2022, cât și o notificare a concentrării economice, nefiind clar dacă cele două taxe se suprapun pentru obținerea aceluiași rezultat.
CITEȘTE ȘI Minister, despre Casa Verde Fotovoltaice: Firma care a câștigat contractul de realizare a softului avea un singur angajatPotrivit ordonanței, CEISD emite un aviz cu privire la cererile de autorizare a investiției străine directe, hotărând, după caz, autorizarea investiției, autorizarea condiționată sau respingerea cererii de autorizare a investiției străine directe.
”În situația în care CEISD constată (...) că o investiție străină directă a fost pusă în aplicare cu nerespectarea prevederilor Regulamentului sau ale prezentei ordonanțe de urgență și afectează securitatea sau ordinea publică a României sau este de natură să afecteze proiecte sau programe de interes pentru Uniunea Europeană, va emite un aviz prin care va propune anularea investiției directe”, prevede amendamentul votat de senatori.
”Amendamentul propus are ca obiect crearea unui instrument legal la dispoziția autorităților care să permită dispunerea anulării unei investiții străine și restabilirea situatiei anterioare în situația în care aceasta a fost realizată fără respectarea prevederilor legale. Această măsură este extrem de importantă ținând cont de obiectul de reglementare al Regulamentului și anume autorizarea investițiilor care pot avea un impact asupra securității sau ordinii publice. Măsura propusă are în vedere ipoteza în care o întreprindere din afara spațiului Uniunii Europene realizează, cu rea credință, preluarea unor active care poate avea un impact asupra securitătii si ordinii publice, cunoscând că legislația nu prevede ca sancțiune măsura anulării operațiunii realizate, ci doar răspunderea contravențională, respectiv amenda.” argumentează autorii amendmentului.
Ca urmare, dacă prin avizul transmis de CEISD se propune ”anularea” investiției, avizul este transmis Guvernului în vederea emiterii unei hotărâri prin care să dispună anularea investiției.
Autorii amendamentului nu explică însă procedura prin care astfel de investiții străine ar putea fi ”anulate”.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Hotelul Athénée Palace trece sub brandul InterContinental, care tocmai a coborât de pe clădirea-simbol a Capitalei. Copos renunță la Hilton după aproape trei deceniiDupă cum a relatat Profit.ro, ordonanța prevede și ”măsuri privind transparentizarea investițiilor străine directe în domeniul mass-media”
Înainte de realizarea investiției străine care are ca obiect o întreprindere care fie deține o licență audiovizuală la nivel național, regional sau local, fie realizează o publicație periodică având un tiraj mediu de cel puțin 5.000 de exemplare tipărite/zi în ultimul an calendaristic, fie deține un portal web cu minimum 10.000 de accesări/lună, CEISD solicită investitorului străin transparentizarea informațiilor cu privire la investiția străină, înainte de declanșarea procedurilor prevăzute de ordonanța de urgență.
CEISD supune consultării publice, pentru o perioadă de 30 de zile, informațiile cu privire la întreprinderea din domeniul mass-media. În cazul în care CEISD nu constată niciun motiv pentru inițierea procedurilor de examinare a investiției străine, se consideră că efectuarea investiției străine nu pune în pericol securitatea sau ordinea publică a României.