Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că, până în prezent, interesele României nu au fost în mod direct afectate de situația din Orientul Mijlociu.
Președintele a declarat că România nu a fost afectată în mod direct, referindu-se în primul rând la siguranța cetățenilor și a militarilor aflați în regiune, relatează News.ro.
Iohannis a subliniat că România se coordonează permanent la nivelul NATO și UE.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Salutând declarația făcută miercuri de președintele Donald Trump - după atacul lansat de Iran asupra bazelor din Irak care adăpostesc militari americani - Iohannis a afirmt că pot fi examinate căi pentru ca NATO să se implice mai mult în regiune și în combaterea terorismului.
Declarația președintelui, integral:
”În ultimele zile am asistat la agravarea situației de securitate din Orientul Mijlociu, evoluții care afectează în mod special stabilitatea din Irak și din regiune. Amplificarea tensiunilor nu este în interesul regiunii și nici al comunității internaționale. Instituțiile de bază ale statului irakian trebuie să poată funcționa în condiții de stabilitate și securitate pentru a putea fi identificate soluții pașnice în beneficiul cetățenilor.
Aceste evoluții recente au un impact la nivel internațional și sunt relevante pentru securitatea Europei și a cetățenilor noștri, nu doar pentru securitatea statelor direct implicate. Până în prezent interesele României nu au fost în mod direct afectate, mă refer în primul rând la securitatea cetățenilor români, inclusiv securitatea militarilor noștri aflați în Irak.
Vă asigur că România se coordonează permanent în cadrul NATO și UE precum și la nivel bilateral cu partenerii săi strategici, în primul rând sigur cu Statele Unite ale Americii în ceea ce privește obiectivele fundamentale de securitate și atât cele naționale, cât și cele ale comunității transatlantice.
România a condamnat escaladarea tensiunilor cauzate de atacul asupra ambasadei Statelor Unite ale Americii de la Bagdad și ne-am exprimat poziția inclusiv în raport cu atacul cu rachete împotriva bazelor irakiene care găzduiesc forțe americane și personal al coaliției anti-Daesh.
În context, doresc să salut ultima declarație cea de ieri a președintelui Statelor Unite ale Americii. România susține unitatea, independența, suveranitatea și integritatea teritoriului irakian. De-a lungul anilor România a avut rol important în eforturile de stabilizare și reconstrucție din această țară, în cadrul unor demersuri internaționale colective. Aceste procese trebuie să continue, în primul rând în interesul cetățenilor irakieni și pentru a nu irosi eforturile substanțiale în acest sens. Lupta noastră comună a partenerilor internaționali și a instituțiilor și cetățenilor din această țară împotriva terorismului trebuie să continue cu fermitate. Nu este nevoie de noi focare de conflict, ci de coagularea eforturilor pentru a aduce pacea în regiune și a oferi siguranța necesară reconstrucției.
Prin convocarea unui consiliu extraordinar al miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Uniunii Europene mâine la Bruxelles, Uniunea Europeană poate fi parte la găsirea soluțiilor de reducere a tensiunilor și calmare a situației.
România va transmite valorile și mesajele sale ferme pe această linie alături de disponibilitatea de a contribui la soluții comune constructive. De asemenea, se pot examina căi pentru ca NATO să se implice mai mult în regiune și în combaterea terorismului. Este cu siguranță nevoie de prevenirea unei spirale a instabilității.
Cred că și noi și aliații noștri, organizațiile internaționale relevante, dar și toate statele din regiune trebuie să acționăm în favoarea acestui obiectiv. Calmul și reluarea dialogului pentru detensionarea situației, alături de respectarea angajamentelor internaționale asumate, sunt condiții esențiale pentru identificarea unor soluții pe termen lung”.