Iohannis, în deschiderea Forumului Afacerilor din I3M: Suntem expuși unor riscuri majore. Viitorul economiei mondiale trebuie susținut prin eforturi de a consolida dialogul

Iohannis, în deschiderea Forumului Afacerilor din I3M: Suntem expuși unor riscuri majore. Viitorul economiei mondiale trebuie susținut prin eforturi de a consolida dialogul
scris 17 sep 2018

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, luni seară, în deschiderea primului Forum de afaceri al Inițiativei celor 3 Mări de la București, despre importanța sprijinului oferit de instituțiile europene economiilor celor mai noi state membre UE, dar și despre menținerea unei relații transatlantice „robuste”.

„În ultima perioadă a avut loc o acumulare de tensiuni în economia globală, care a venit pe fondul unui mediu securitar în erodare. Suntem expuși unor riscuri majore, care afectează toți participanții la comerțul internațional, bunuri și servicii. Sunt de părere că viitorul economiei mondiale trebuie susținut mai degrabă prin eforturi de a consolida dialogul între toate părțile implicate și de a întări reglementările multilaterale, pentru ca acestea să fie cu adevărat eficiente”, a spus Iohannis, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

El a precizat că ideea înființării Inițiativei celor 3 Mări a pornit de la „constatarea menținerii unui decalaj de dezvoltare economică între vechile și noile state membre ale UE și din dorința de atenuare a acestuia”.

„Un astfel de eveniment este cu atât mai oportun cu cât, în lumea în care trăim, cele mai importante obiective de politică externă ale statelor, și chiar obiectivele de securitate națională sunt legate de promovarea intereselor economice și a aspirațiilor de bunăstare ale cetățenilor noștri.”

După Spania și Grecia, și Portugalia a încheiat un acord cu Germania pentru preluarea migranților CITEȘTE ȘI După Spania și Grecia, și Portugalia a încheiat un acord cu Germania pentru preluarea migranților

Evenimentul de la București reunește peste 600 de reprezentanți ai mediului de afaceri, al celui academic, precum și oficiali provenind din regiunea noastră extinsă și din Statele Unite ale Americii.

„Forumul reprezintă primul pas pe care îl fac împreună cele mai dinamice economii din Uniunea Europeană spre valorificarea mai energică a potențialului de care dispune regiunea celor Trei Mări. Prin acest Forum, care va fi organizat regulat, preferabil anual, dispunem acum de un instrument deosebit de eficient prin care să stimulăm proiectele de investiții și inițiativele antreprenoriale din regiunea noastră”, a mai spus Iohannis.

Un obiectiv principal al Summitului va fi acordarea sprijinului politic, la cel mai înalt nivel, listei regionale de proiecte prioritare de interconectare în domeniile energiei, transportului și digital, „listă care a fost stabilită pe baza contribuțiilor statelor participante la Inițiativă, inclusiv a României”.

„Sunt convins că acest format de cooperare va aduce o contribuție substanțială la dezvoltarea și modernizarea infrastructurii în cele trei domenii - energie, transport și digital -, completând eforturile Uniunii Europene.”

„La fel de relevantă este participarea partenerilor din SUA - autorități și companii. Pentru Statele Unite, interconectivitatea regională capătă o semnificație economică aparte. România este un stat foarte ancorat în cultura europeană și un puternic susținător al proiectului european, care, în același timp a construit un parteneriat strategic puternic și diversificat cu SUA. Suntem extrem de interesați să menținem o relație transatlantică operațională și robustă”, a mai declarat Iohannis.

În premieră după 30 de ani, Suedia a lansat o broșură cu măsuri în caz de război, în contextul tensiunilor cu Rusia CITEȘTE ȘI În premieră după 30 de ani, Suedia a lansat o broșură cu măsuri în caz de război, în contextul tensiunilor cu Rusia

La panelul „Inițiativa celor 3 Mări într-un context internațional provocator” condus de Klaus Iohannis participă președinta Croației, Kolinda Grabar-Kitarovic, președintele Poloniei, Andrzej Duda, președintele Austriei, Alexander van der Bellen, și comisarul european pentru dezvoltare regională Corina Crețu.

Tema panelului - explorarea contextului strategic din I3M într-o lume într-o foarte rapid schimbare politică.

Cel de-al treilea Summit al Inițiativei celor Trei Mări, găzduit de președintele Klaus Iohannis, a început luni la București și se desfășoară timp de două zile.

La acest eveniment vor participa șefi de stat și reprezentanți ai acestora din 12 țări din Europa Centrală și de Est: Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Luni seară, va fi semnat o declarație comună privind crearea Rețelei Camerelor de Comerț din statele participante la Inițiativă.

Vicepreședintele Comisiei Europene, către Liviu Dragnea: România să finalizeze cu 2 ani mai devreme liberalizarea pieței gazelor. Șeful PSD a sugerat ajutoare de stat pentru energia pe cărbune și cea nucleară CITEȘTE ȘI Vicepreședintele Comisiei Europene, către Liviu Dragnea: România să finalizeze cu 2 ani mai devreme liberalizarea pieței gazelor. Șeful PSD a sugerat ajutoare de stat pentru energia pe cărbune și cea nucleară

Summitul are ca scop realizarea unor progrese pentru creșterea interconectivității în regiune în trei domenii principale - energie, transporturi și digital.

Președintele SUA, Donald Trump, a transmis participanților la summit că Statele Unite rămân dedicate colaborării cu cele 12 state membre, pentru continuarea extinderii infrastructurii energetice, de transport și digitale, arătând că Inițiativa celor Trei Mări are un potențial enorm de a furniza rezultate în aceste domenii și în alte sectoare importante de cooperare.

viewscnt
Afla mai multe despre
iohannis
riscuri
economia