Iohannis a semnat - România cumpără 32 de avioane F-16 de la Norvegia. Costuri suplimentare de 40 milioane euro, pentru 13 motoare de rezervă

Iohannis a semnat - România cumpără 32 de avioane F-16 de la Norvegia. Costuri suplimentare de 40 milioane euro, pentru 13 motoare de rezervă
scris 15 iul 2022

Președintele Iohannis semnează proiectul de lege privind realizarea capabilității operaționale aeriene de tranziție prevăzută în Concepția de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”.

Proiectul prevede atribuirea, de către Guvernul României, Guvernului Regatului Norvegiei a contractelor de achiziție a 32 de avioane F-16 din excedent, pachet de suport logistic și instruire personal tehnic-ingineresc, plus atribuirea, de către Guvernul României, Guvernului Statelor Unite ale Americii de contracte de tip Letter of Offer and Acceptance specifice Programului Foreign Military Sales – FMS, pentru achiziționarea unui pachet de bunuri și servicii complementar celui achiziționat de la Norvegia.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Piețele financiare intră în panică, Bitcoin se prăbușește. Foarte multe îngrijorări legate de conflictul din Ucraina și zona de energie. La petrol nu e ca la curent CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Piețele financiare intră în panică, Bitcoin se prăbușește. Foarte multe îngrijorări legate de conflictul din Ucraina și zona de energie. La petrol nu e ca la curent
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Este o lege prin care se asigură livrarea celor 32 de aparate de luptă, în stare operațională, de luptă. Dincolo de achiziția acestor aparate, se dezvoltă și capacitatea noastră în domeniul industriei de apărare, pentru că facilitățile de mentenanță și modernizare se vor dezvolta și se vor consolida în România", a declarat anterior premierul Nicolae Ciucă, în debutul ședinței de guvern.

ANPC a verificat Blue Air și anunță: Le vom oferi un cazier comercial. Și nici noi nu o să le dăm banii înapoi! CITEȘTE ȘI ANPC a verificat Blue Air și anunță: Le vom oferi un cazier comercial. Și nici noi nu o să le dăm banii înapoi!

Inițial, valoarea totală a achizițiilor era estimată la 454 milioane euro plus TVA. Acum, costurile au crescut la 494 milioane euro plus TVA.

"Valoarea estimată la data obținerii aprobării prealabile a Parlamentului a fost de 454 milioane euro, din care 354 milioane euro pentru contractul cu Guvernul Regatului Norvegiei și 100 milioane euro (echivalent USD) pentru contractul cu Guvernul SUA. La aceasta se adaugă valoarea a 13 motoare de rezervă, parte conexă a pachetului de suport logistic de la Guvernul Regatului Norvegiei, în valoare estimată de 40 milioane euro. Totodată, având în vedere procedurile specifice FMS, valorile finale vor fi cunoscute cu exactitate după finalizarea discuțiilor cu reprezentanții Guvernului Statelor Unite ale Americii, aprobarea transferului avioanelor și definitivarea pachetelor de bunuri și servicii", se menționează în expunerea de motive.

Rechemare de proporții la Ford: aproape 3 milioane de mașini, vizate de probleme ale cutiei de viteze CITEȘTE ȘI Rechemare de proporții la Ford: aproape 3 milioane de mașini, vizate de probleme ale cutiei de viteze

În aprilie, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat suspendarea activităților de zbor cu avioanele MiG-21 LanceR, măsura fiind luată "având în vedere incidența considerabilă a evenimentelor și accidentelor de aviație înregistrate pe timpul exploatării aeronavelor MiG-21 LanceR, soldate cu mai multe victime și aeronave avariate sau distruse".

"În același timp, au fost dispuse măsuri pentru accelerarea demersurilor în vederea achiziționării celor 32 de aeronave F-16 din Novegia, care vor constitui, în perioada următoare, încă două escadrile. Proiectul legii de aprobare a acestei achiziții a parcurs etapa de transparență legislativă și se află în circuitul de avizare, urmând a fi prezentat Parlamentului României în cel mai scurt timp. Resursa disponibilă a aeronavelor din cadrul celor trei escadrile de avioane multirol F-16, care vor fi operate de Forțele Aeriene, asigură operarea lor pentru o perioadă de minim 10 ani și vor constitui o capabilitate operațională aeriană de tranziție către aeronavele F-35, de generația a V-a”, a mai transmis atunci MApN.

viewscnt
Afla mai multe despre
avioane f-16
achizitie avioane multirol f-16 norvegia
avioane mig accidente victime
achizitii militare