„Războiul whiskey”-ului, încheiat după 50 de ani

„Războiul whiskey”-ului, încheiat după 50 de ani
scris 15 iun 2022

Danemarca și Canada vor împărți între ele o insulă mică, nelocuită, din Arctica, cunoscută sub numele de Insula Hans, punând capăt unui conflict vechi de aproape 50 de ani. Acordul diplomatic este în mare măsură simbolic și este menit să evite tensiunile în regiune, relatează Reuters.

Cele două țări membre NATO au fost implicate într-o dispută asupra insulei situate la distanță egală între Groenlanda și insula Ellesmere din Canada din 1971, când ambele și-au făcut publice revendicările asupra ei, arată Digi 24.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Piețele financiare intră în panică, Bitcoin se prăbușește. Foarte multe îngrijorări legate de conflictul din Ucraina și zona de energie. La petrol nu e ca la curent CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Piețele financiare intră în panică, Bitcoin se prăbușește. Foarte multe îngrijorări legate de conflictul din Ucraina și zona de energie. La petrol nu e ca la curent

Groenlanda este un teritoriu autonom în cadrul Regatului Danemarcei. Copenhaga este cea care gestionează politica sa externă și de securitate.

Canada și Danemarca vor împărți insula de 1,2 kilometri pătrați în două părți aproape egale, de-a lungul unei crăpături naturale pe terenul stâncos, potrivit unui acord publicat marți de Ministerul danez de Externe.

Această reglementare este considerată un semn al strângerii relațiilor dintre statelor arctice ale NATO, după ce izolarea Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina a stârnit îngrijorări de securitate.

„Este un semnal pentru celelalte părți care au interese în regiune că așa trebuie făcute lucrurile. Nu știu dacă este un lucru realist, atâta timp cât Rusia este implicată", a spus Soren Norby, istoric militar la Colegiul Regal de Apărare Danez.

Insula poartă numele exploratorului groenlandez Hans Hendrik, care a participat la prima expediție pe insulă în 1853. Se numește Tartupaluk în groenlandeză, ceea ce se traduce prin „în formă de rinichi”.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Oamenii sunt pregătiți să plătească prețuri mai mari pe vacanțe. Era un fenomen de așteptat să se întâmple CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Oamenii sunt pregătiți să plătească prețuri mai mari pe vacanțe. Era un fenomen de așteptat să se întâmple

Niciuna dintre țări nu a știut despre revendicarea celeilalte asupra insulei până la o întâlnire bilaterală care a avut loc în 1971, pentru a discuta limitele teritoriale.

Începând cu anii 1980, oficiali, oameni de știință și soldați din Danemarca și Canada au vizitat insula, îndepărtând pe rând steagul celeilalte țări și ridicându-l pe al lor. A devenit chiar o tradiție ca vizitatorii să lase o sticlă de whisky canadian sau rachiu danez pentru ca rivalii să le găsească la următoarea lor vizită, potrivit relatărilor presei.

În 2018, cele două țări au decis să înființeze un grup de lucru comun pentru a rezolva disputa. Acordul la care s-a ajuns acum va fi semnat oficial de miniștrii din ambele țări, după aprobarea parlamentară.

Odată cu acordul, Canada și Danemarca au stabilit cea mai lungă graniță maritimă din lume, de 3.882 de kilometri, care se întinde de la Marea Lincoln din nord până la Marea Labrador din sud, a declarat Ministerul danez de Externe.

viewscnt
Afla mai multe despre
canada
razboi