Invocând pericolul inteligenței artificiale, Puterea conferă CNA dreptul de a opri și amenda conținutul considerat ”deepfake”. VIDEO fals cu Biden vorbind de români, dat ca exemplu

Invocând pericolul inteligenței artificiale, Puterea conferă CNA dreptul de a opri și amenda conținutul considerat ”deepfake”. VIDEO fals cu Biden vorbind de români, dat ca exemplu
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 26 iun 2023

Distribuirea pe internet sau difuzarea în mass-media a conținutului ”de tip deepfake” vor fi interzise dacă nu au un avertisment vizual sau sonor, în caz contrar urmând a fi oprite de la difuzare de către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), care va putea dispune în astfel de cazuri amenzi de până la 200.000 lei, potrivit unui proiect legislativ adoptat de către Senat, la inițiativa senatorilor PSD. 

După cum a relatat Profit.ro, dacă premierul Ciucă a anunțat că și-a luat drept consilier pe ION, un dispozitiv de inteligență artificială dezvoltat de cercetători români, partenerii săi de coaliție de la PSD au inițiat un proiect legislativ cu argumentul că sunt restricționate conținuturile de tip imagine, înregistrare audio sau înregistrare video create, cu ajutorul Inteligenței Artificiale (IA) sau cu ajutorul tehnologiei de augmentare a realității (RV), astfel încât să creeze aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri care, în realitate, nu au fost spuse, respectiv nu au fost făcute de acea persoană.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul propunea în forma depusă ca nerespectarea noilor prevederi să fie pedepsită cu amendă penală sau închisoare de la 6 luni la 2 ani.

ULTIMA ORĂ Magazinele taie temporar prețurile la alimente de bază. Surse: Plafonarea adaosurilor comerciale. Cum se va aplica CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Magazinele taie temporar prețurile la alimente de bază. Surse: Plafonarea adaosurilor comerciale. Cum se va aplica

Inițiatorii arată că au în vedere ceea ce specialiștii în domeniu numesc deepfake și consideră că este mult mai periculos și are un impact mult mai puternic decât știrile false din ultimii ani, deoarece cuprinde toate elementele unui produs de media respectiv text, fotografie, video, audio.

”Imaginile, înregistrările audio și video de tip Deepfake (Fals Sever) pot cauza prejudicii enorme atât în ceea ce privește imaginea, reputația sau demnitatea unei persoane, cât și asupra unor organizații publice, private sau chiar instituții ale statului. Realizarea și distribuirea unor imagini, înregistrări audio sau video de tip Deepfake (Fals Server) pot prejudicia, în funcție de conținutul lor și de contextul în care sunt gestionate, inclusiv interesul social, politic sau de securitate națională a României, pot să erodeze încrederea în instituții ale statului, pot aduce prejudicii de imagine unei persoane”, arată autorii proiectului.

Ei adaugă că tehnologia deepfake-ului a evoluat pentru a fi din ce în ce mai convingătoare și disponibilă publicului, permițând totodată perturbarea industriilor de media, divertisment și în ultimul timp a putut duce și la fraudă financiară considerabilă.

Inițiatorii proiectului mai susțin că este imperativă crearea unui cadru legal și în țara noastră pentru utilizarea acestor tehnologii astfel încât ele să fie permise și notificate ca atare doar atunci când scopul lor este legitim, comercial, identificabil și asumat, respectiv să fie interzise în lipsa acestor notificări, în situația în care ele sunt concepute și difuzate în scop malițios.

DECIZIE Zone cu restricții sau taxe pentru mașini, în București și alte 12 mari orașe CITEȘTE ȘI DECIZIE Zone cu restricții sau taxe pentru mașini, în București și alte 12 mari orașe

Mai mult în plenul Senatului, unul dintre inițiatori, senatorul Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției, a dat ca exemplu de conținut deepfake un video cu președintele SUA Jioe Biden ”vorbind” despre români.  

DECIZIE Parlamentul și ministrul Culturii desființează practic o taxă destinată protecției monumentelor istorice CITEȘTE ȘI DECIZIE Parlamentul și ministrul Culturii desființează practic o taxă destinată protecției monumentelor istorice

În comisii, proiectul a suferit o serie de modificări, una din cele mai importante fiind eliminarea pedepsei cu închisoarea.

În acest context, deepfake-ul este definit drept ”orice conținut falsificat de tip imagine, audio și/sau video realizat, de regulă, cu ajutorul inteligenței artificiale, a realității virtuale (RV), a realității augmentate (AR) sau a altor mijloace astfel încât să creeze aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri pentru care nu și-a consimțământul, care în realitate nu au fost spuse sau făcute de acea persoană”.

În comisii a fost adăugată și sintagma ”a altor mijloace”, care ar putea fi interpretată oricum în cazul unei dispute juridice sau de altă natură vizând legalitatea.

”Distribuirea pe internet și/sau difuzarea în mass-media de conținut tip deepfake sunt interzise dacă nu sunt însoțite de un avertisment redat pe cel puțin 10% din suprafața expunerii și pe toată durata difuzării respectivului conținut vizual sau de un mesaj sonor la începutul și la finalul conținutului audio: 'Acest material conține ipostaze imaginare'", prevede proiectul adoptat de senatori.

LEGE Apare un nou document obligatoriu la vânzarea unui autoturism CITEȘTE ȘI LEGE Apare un nou document obligatoriu la vânzarea unui autoturism

Conform altor completărei aduse în comisiile der spcialitate, Consiliul Național al Audiovizualului va avea în atribiuții verificarea noilor reglementări, urmând să dispună în acest caz amenzi cuprinse între 10.000 și 200.000 lei.  

Proiectul va fi transmis  deputaților pentru dezbatere și vot final.

viewscnt
Afla mai multe despre
inteligență
artificială
restricționa
proiect
imagine
deepfake
fals server