Curtea Constituțională din Germania a început astăzi audierile cu privire la o plângere împotriva Acordului de liber-schimb (CETA) dintre Uniunea Europeană și Canada înaintată de trei grupări activiste locale, o eventuală decizie în favoarea opozanților putând duce la blocarea acordului, potrivit Deutsche Welle.
Cele trei grupări - Campact, Foodwatch și Mehr Demokratie – au strâns 125.000 de semnături de la cetățenii germani nemulțumiți de perspectiva implementării acordului de liber schimb, pe fondul temerilor că acesta va submina drepturile muncitorilor și va duce la înrăutățirea standardelor pentru consumatorii europeni.
Organizațiile activiste cer Curții Constituționale să oprească procesul de ratificare a acordului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Decizia Curții va fi anunțată joi, 13 octombrie.
Comisia Europeană speră că guvernele statelor UE vor aproba acordul înainte ca acesta să fie semnat oficial la Bruxelles, pe 27 octombrie. Acordul necesită și votul Parlamentului European pentru a putea intra în vigoare.
Germania nu este singura țară care ar putea bloca ratificarea CETA. Cancelarul austriac, Christian Kern, a spus, luni, că poziția țării cu privire la acord va depinde în mare măsură de decizia Curții Constituționale din Germania, Belgia a adoptat deja o rezoluție împotriva ratificării acordului, iar Ungaria ar putea cere un vot în Parlament. Totodată, România a condiționat ratificarea acordului de ridicarea obligativității vizelor pentru cetățenii români care călătoresc în Canada.