Parlamentarii PSD au depus, la Parlament, la începutul noii sesiuni legislative, două proiecte de lege prin care vor să marcheze tragedia de la Clubul Colectiv, produsă în noaptea de 30 octombrie 2015, respectiv să avertizeze cetățenii cu privire la consecințele grave ale contrabandei. Ideea aleșilor social-democrați, susținută atât de parlamentari ALDE sau UDMR, cât și de la PNL, este să instituie ”Ziua Pacientul Ars”, respectiv ”Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri”.
Primul proiect îl are ca autor pe deputatul PSD Florin Buiuc, medic de profesie, dar se bucură și de susținerea unui parlamentar din opoziție, deputatul PNL Viorica Cherercheș.
Tragedia care a avut loc la Clubul Colectiv în data de 30 octombrie 2015 a generat decesul a 64 de persoane și rănirea altor 163, reprezentând cel mai grav incendiu într-un club și cel mai grav accident din România după 1989, după cum amintește și autorul proiectului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acesta mai arată că, în urma evenimentului, au fost lansate procedurile pentru construirea a patru centre destinate marilor arși, precum și inițiată achiziția de echipamente pentru centrele din Timișoara și Iași, în timp ce numai în 2017 Ministerul Sănătății a plătit peste 500.000 euro pentru 23 de pacienți care au suferit arsuri la incendiul de la Colectiv și care se află încă sub tratament.
Prin urmare, deputatul PSD propune ințiativa legislativă cu scopul de ”a marca impactul emoțional asupra pacientului ars, impact deosebit de puternic pe o perioadă îndelungată de timp și care presupune adâncă suferință și costuri însemnate”.
Un alt proiect, care îl are în fruntea inițiatorilor pe președintele comisiei de buget-finanțe din Senat, social-democratul Viorel Arcaș, propune ca 21 aprilie să fie stabilită ca ”Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri”. Proiectul se bucură însă și de sprijinul mai multor parlamentari de la ALDE, UDMR și PNL.
Autorii proiectului arată că, în România, traficul ilicit se manifestă printr-o incidență crescută a contrabandei și și a traficului cu produse contrafăcute. Acestea prejudiciază bugetul statului de încasări consistente, creând dezechilibre în economie prin competiția inegală înre firmele plătitoare de taxe și impozite și rețelele de crimă organizată.
”Prin evenimentele ce pot fi organizate marcând această zi, se dorește stimularea interacțiunii și comunicării dintre reprezentanții administrației publice, agenții economici, societatea civilă și consumatori, fapt ce poate contribui la o mai bună înțelegere a problemelor existente și conturarea unor soluții concrete”, explică inițiatorii necesitatea unei astfel de zile.