Implementarea sistemului de alertă pe mobil pentru populație ar putea dura și un an, operatorii de telefonie nu au echipamente și nici platformă cu STS

Implementarea sistemului de alertă pe mobil pentru populație ar putea dura și un an, operatorii de telefonie nu au echipamente și nici platformă cu STS
scris 20 sep 2017

Operatorii de telefonie mobilă din România sunt dispuși să colaboreze cu statul pentru a introduce sistemul de alertare a populației în caz de urgență, dar implementarea sistemului ar putea dura până la 1 an și depinde de soluția tehnică aleasă de autorități. Operatorii de telefonie nu dețin deocamdată echipamentele tehnice pentru un astfel de sistem și nici pentru o platformă comună cu STS.

Acestea au fost primele evaluări exprimate de cei trei mari operatori te telefonie mobilă de pe piață, Orange, Telekom și Vodafone, în cadrul unei dezbateri parlamentare pe acest subiect.

Urmărește-ne și pe Google News

Prezentatorul de televiziune, Mihai Constantin, care a reprezentat o asociație formată din cei trei mari operatori de telefonie mobilă, a arătat că sistemul de avertizare de tip cell broadcast ar fi urmat să fie implementat mai devreme sau mai târziu, având în vedere că o directivă europeană în domeniu are în vedere introducerea acestuia până în 2020. Cell broadcast este un serviciu gratuit care permite transmiterea unor mesaje către telefoanele mobile dintr-o anumită arie geografică. 

VIDEO Cod galben de furtună pentru Capitală, Primăria cere închiderea școlilor după-masa CITEȘTE ȘI VIDEO Cod galben de furtună pentru Capitală, Primăria cere închiderea școlilor după-masa

El a arătat că operatorii privați sunt dispuși să pună la dispoziție rețelele proprii private într-un scop de interes public, dar a precizat că grupul de lucru constituit la ANCOM pentru stabilirea sistemului trebuie să precizeze în mod clar ce responsabilități revin fiecărei părți, ce costuri sunt presupuse și cine va suporta aceste costuri.

”În acest moment, operatorii privați nu sunt pregătiți pentru sistemul cell broadcasting și este nevoie de investiții în echipamente de comunicații, software și alte elemente de compatibilizare cu STS”, a spus Mihai Constantin.

Acesta a amintit în context că o lege similară în SUA a avut nevoie de 1 an pentru implementare, iar guvernul american a alocat de la buget 106 milioane de dolari în acest scop.

Reprezentantul Vodafone a apreciat, la rândul său, că, pentru un sistem de tip cell broadcasting, compania va trebui să achiziționeze echipamente și servicii, care presupun resurse financiare importante.

CJUE intervine într-un proces al unor români pentru credite în franci elvețieni: O bancă trebuie să furnizeze clientului date suficiente CITEȘTE ȘI CJUE intervine într-un proces al unor români pentru credite în franci elvețieni: O bancă trebuie să furnizeze clientului date suficiente

Reprezentantul Orange a arătat, totodată, că durata de implementare va depinde de soluția aleasă în grupul de lucru coordonat de ANCOM, dar fiind vorba de o soluție nouă pe piață, este încă greu de estimat când va putea deveni operațională.  

Potrivit reprezentantului Telekom, operatorii de telefonie sunt prezenți în grupul de lucru ANCOM, iar imediat ce va fi stabilită soluția tehnică, companiile vor iniția procedurile necesare.

Mihai Constantin a arătat însă că operatorii privați au nevoie și un act normativ emis de Parlament sau Guvern ,prin care să fie stabilit cadrul legal de implicare a acestora într-un sistem comun cu cel de stat.

Președintele comisiei parlamentare pentru tehnologia informației și comunicații, Cătălin Drulă, a conchis la rândul său că, în urma audierii și autorităților responsabile, termenul cel mai realist pentru implementarea unui asemenea sistem ar fi de un an și nu de câteva luni. 

viewscnt
Afla mai multe despre
alerta
sistem
telefon
mobil
operatori
fenomene
meteo
calamitati
avertizare