Românii par să nu aibă ocazia de a primi bilete gratuite pe cursele Tarom sau CFR, dus-întors, cu ocazia centenarului Marii Uniri, cadou la care se gândesc mai mulți parlamentari, Guvernul încercând să oprească ideea cu argumentul că măsura ar discrimina alte companii de transport și astfel ar fi încălcate regulile Uniunii Europene.
Atunci când nu sunt la putere, partidele se întrec în inițiative care, de obicei, obligă Guvernul să cheltuiască generos bani pentru cele mai diverse cauze.
Așa se face că PNL a propus acum o lege prin care români aflați pe teritoriul țării să beneficieze de o călătorie gratuită dus-întors pe calea ferată, la clasa a II-a, iar cetățenii aflați în afara țării să beneficieze de o călătorie gratuită, prin compania Tarom, către România si retur, dar și pe calea ferată, la clasa economic, în perioada 26 noiembrie-9 decembrie 2018.
Guvernul a transmis însă Parlamentului că nu susține adoptarea unei astfel de legi, dar nu a avansat ca obiecții faptul că un asemenea proiect ar implica costuri de sute de milioane de euro sau că traficul în perioada respectivă ar fi practic sufocat dacă majoritatea românilor s-ar pune în mișcare pe cursele Tarom sau CFR.
Argumentele Guvernului sunt de ordin juridic, fiind arătat că astfel de măsuri încalcă legislația europeană în domeniul concurenței.
”Având în vedere că beneficiarii sprijinului acordat de stat sunt persoane fizice, acest sprijin acordat de statul român constituie un ajutor cu caracter social. Potrivit art. 107 alin. (2) lit. a) din Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene (TFUE), ‚sunt compatibile cu piața internă ajutoarele cu caracter social acordate consumatorilor individuali, cu condiția ca acestea să fie acordate fără discriminare în funcție de originea produselor’. Întrucât cele două piețe de transport aerian și feroviar sunt deschise concurenței, astfel că pe acestea activează și alte companii decât Tarom și CFR, care sunt companii naționale românești, considerăm că prin desemnarea acestora ca fiind singurele companii prin care se poate derula transportul persoanelor menționate în inițiativa legislativă se încalcă condiția stipulată la art. 107 alin. (2) lit. a) din TFUE”, arată Guvernul.
CITEȘTE ȘI Probleme importante pe agenda parlamentarilor: Un senator vrea un drapel tricolor uriaș și de peste 50.000 de euro pe clădirea ParlamentuluiAcesta are însă o problemă și cu sintagma ”cetățenii români care se află în afara țării”. Prin aceasta se poate înțelege că beneficiază de gratuitate atât românii care lucrează în afara țării, cât și românii care sunt în străinătate la studii sau în scopuri turistice, fără a se face precizarea exactă a ce se înțelege prin expresia citată.
Cum proiectul de lege mai prevede și ca pe biletul de călătorie să fie indicate numele si prenumele, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate ale beneficiarului, Executivul mai arată că astfel de prevederi pot fi excesive în raport cu legislația privitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date.