Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a declarat pentru News.ro, că sesizarea unui parlamentar USR ca Agenția Națională de Integriatate să îi controleze averea se transformă într-o fumigenă și a explicat că în 23 octombrie a trimis un e-mail către ANI și către Oficiul de spălare a banilor să verifice afimațiile făcute în spațiul public de primarul Sectorului 1, Clotilde Armand legate de spălarea banilor și de o eventuală lipsă de integritate a sa.
“Această inițiativă a parlamentarului USR, ca de obicei, se transformă din nou într-o fumigenă, așa cum ne-a obișnuit această formațiune politică. De ce spun acest lucru? Pentru că în data de 23 octombrie, deci cu zece zile înaintea adresei pe care a înțeles să o facă acest parlamentar, am transmis un mail către Autoritatea de verificare a integrității funcționarilor publici, către ANI și către Oficiul care supraveghează eventuala spălare a banilor, prin care am solicitat ca toate afirmațiile făcute de Clotilde Armand în spațiul public, legate de spălarea banilor, orice lipsă de integritate a mea sau a oricărui membru al familiei mele să fie verificate”, a declarat Horia Constantinescu.
El a răspuns fiecărei acuzații aduse de către parlamentarul USR. Astfel, Horia Constantinescu afirmă că yachtul invocat nu a valorat niciodată 250.000 de lei, cât susține deputatul USR Mihai Badea.
“Se vorbește în acest mesaj despre un yacht de 250.000 de euro. Yachtul de 250.000 de euro plutește în mintea acestui parlamentar și în mintea colegei lui de partid, Clotilde Armand. Yachtul mi-ar plăcea să îl vândă fosta mea soție cu 250.000 de euro. Poate îl cumpără chiar formațiunea USR. Yachtul nu face niciodată și nu a făcut acești bani cred că de la momentul la care el a fost construit, nou nouț. Este o barcă din 2008, pe care am avut-o închiriată de una dintre firmele familiei mele, timp în care s-au făcut o grămadă de reparații, fiind foarte veche, pe care soția mea a ales să o păstreze cumpărând-o cu maxim 30 000 de euro în urmă cu foarte mulți ani. Dacă această barcă face atâția bani și doar noi am greșit să o cumpere USR-ul. O să vorbesc cu fosta mea soție să le facă o reducere de 10% și să depună banii și ei în mod transparent, în conturile fostei mele soții”, a afirmat președintele ANPC.
De asemenea, el a mai declarat că ferma în legătură cu care mai este acuzat este una în paragină, construită acum mai bine de 30 de ani, achiziționată la prețul pământului agricol din zona respectivă.
“Ferma despre care se vorbește este o fermă în the middle of nowhere, într-o zonă aridă. A fost o fermă părăsită, o fermă construită înainte de 1989. Este o fermă pe care eu am vrut să o construiesc și să o pregătesc pentru ceea ce imaginam eu că o să fie la momentul acela pensia mea. Nu are nici terenuri agricole. Este o adunătură de grajduri vechi și de construcții, într-o avansată stare de degradare. Este în localitatea Tuzla din județul Constanța. Nu reprezintă altceva decât o achiziție făcută în trei ani la un preț al pământului agricol de acolo și nicidecum la niște sume fabuloase, chiar cele trecute în declarația de avere”, a mai precizat Horia Constantinescu.
Președintele ANPC a explicat și acuzațiile de spălare de bani care îi sunt aduse. “Spălarea de bani din Panama reprezintă nivelul intelectual al celor care fac astfel de afirmații. Din păcate, aceștia ocupă încă funcții publice și este cutremurător faptul că, ajung în astfel de funcții persoane care nu au nici o noțiune financiar-contabilă, nici o noțiune pare se nici legată de actele normative în vigoare. Nu poți plăti facturi în altă țară decât în anumite condiții și cu toate avizele necesare pentru a transfera bani. Deci niciodată familia mea sau eu nu am transferat în vreun cont din altă țară, alte sume decât cele pentru plata, de exemplu cazării la un hotel sau factura unor avocați și nicidecum sutele și zecile de mii de euro de care acești adolescenți întârziați fac vorbire. Este cutremurător, repet, că aceste persoane lansează în continuare în spațiul public absolut niște bazaconii din dorința de a capitaliza, probabil politic ineficiența lor într-o manieră în care să fie privită ca o luptă de clasă, înțeleg, pe care aceștia o duc cu absolut toți cei de care se pot agăța pentru un plus de imagine”, a mai transmis Horia Constantinescu.
El a mai menționat că nu a pretins niciodată că are o familie săracă, dar toate tranzacțiile făcute au fost realizate în mod transparent.
“Nu am pretins niciodată că suntem o familie săracă. Dividendele pe care soția mea le-a încasat în perioada când eram căsătoriți, împreună decideam, pentru că erau banii familiei, încotro să-i îndreptăm. Pentru dividendele pe care aceasta le-a încasat, a plătit taxe și impozite. Așa era normal. În urma divorțului de acum doi ani lucrurile care au nevoie de o administrare și în perioada imediat următoare, eu am ales, în urma unei tranzacții depuse la notar și înregistrate ca să rămână în administrarea lor. Nu întotdeauna doi oameni care se despart aleg să se războiască unul cu celălalt. Mă consider un bărbat și un bărbat trebuie să se gândească la cei care au momentan dat au făcut parte din familia lui. Am lăsat lucrurile în administrarea lor. În urma acestei tranzacții s-a stabilit în modul cel mai transparent o sultă din care soția mea, tot în virtutea banilor încasați în modul cel mai transparent, mi-a vărsat în contul bancar, până la acest moment, o parte din ceea ce s-a stabilit atunci. Lucrurile nu au nici o altă formă decât, eventual, nebuloasa din mintea unora în raport cu lipsa mea de integritate”, a mai declarat Horia Constantinescu.
Inspectorii Agenției Naționale de Integritate au deschis un dosar de evaluare a averii secretarului de stat Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), demnitar promovat de Liviu Dragnea și susținut de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, ca urmare a sesizării depuse de către deputatul USR Mihai Badea, conform anunțului făcut chiar de către deputat.