Guvernul discută, luni, un proiect de de ordonanță de urgență pentru desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, condus de Ion Iliescu.
Ordonanța a fost inclusă pe lista suplimentară a ultimei ședințe de guvern din acest an.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
UPDATE ora 14.35 Potrivit consilierului de stat al premierului, Andi Manciu, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență de desființare a Institutului.
Din ”Colegiul Național”, forul de conducere al Institutului Revoluției Române, fac parte Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Alexandru Mironov, Dorel Vișan, Cazimir Ionescu, Dumitru Mazilu.
Guvernul își argumentează decizia prin faptul că ”activitatea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, de la înființarea sa până în prezent, s-a dovedit irelevantă în raport cu sumele cheltuite de la bugetul de stat prin intermediul transferurilor realizate din bugetul Senatului României”.
Totodată, Executivul condus de Orban arată că ”de la constituirea sa, prin Legea nr. 556 din 7 decembrie 2004, instituția a reprezentat o platformă politică, iar în pofida enunțării veniturilor proprii ca sursă de finanțare, încă de la început activitatea instituției a fost finanțată de la bugetul de stat aproape în totalitate”.
CITEȘTE ȘI FOTO Inedit - Soluție Wizz Air pentru clienții cărora le-a anulat cursa București-Cluj: îi trimite la Londra chiar dacă aceștia nu și-au propus să plece în Marea Britanie UPDATE Explicațiile Wizz Air”Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 s-a dovedit a fi un for ermetic al cărui scop real vizează asigurarea unor poziții publice finanțate din fonduri publice pentru interese personale, iar Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 nu a prezentat o conduită adecvată statutului de instituție publică pe care îl deține în relația cu cetățenii”, mai arată Guvernul
Mai mult, potrivit actualilor guvernanți, evenimentele organizate de Institut au vizat ”propagarea în spațiul public a unor interpretări asupra Revoluției Române din 1989 menite să se contrapună cercetărilor aflate în curs, desfășurate de organele de anchetă în Dosarul Revoluției”,
”Astfel, întreaga activitate a Institutului a fost marcată de controverse determinate de dorința conducătorilor instituției de a acredita o anumită viziune asupra evenimentelor din Decembrie 1989, contestată sistematic de organizații ale revoluționarilor. Or, contrar rațiunii de funcționarea a unei instituții publice, Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 generează tensiuni sociale ori de câte ori subiectul Revoluției Române din 1989 revine în actualitate”, mai susține Guvernul.