Prim-ministrul olandez Mark Rutte va prezenta demisia Cabinetului său, după ce nu a reușit să ajungă la un acord asupra măsurilor de reducere a imigrației, a anunțat agenția olandeză de presă ANP, citată de Reuters.
Biroul lui Rutte a declarat că acesta va organiza o ședință de urgență a Cabinetului, dar nu a confirmat prăbușirea celui de-al patrulea guvern de coaliție, arată news.ro.
Un efort al partidului conservator VVD al lui Rutte de a limita fluxul de solicitanți de azil în Olanda a divizat coaliția sa guvernamentală de patru partide, deoarece două partide de rang inferior au refuzat să sprijine propunerile sale.
Tensiunile au ajuns la apogeu săptămâna aceasta, când Rutte a cerut sprijin pentru o propunere de a limita intrarea copiilor refugiaților de război care se află deja în Olanda și de a obliga familiile să aștepte cel puțin doi ani înainte de a se reuni.
Această ultimă propunere a determinat mica Uniune Creștină să decidă să părăsească coaliția guvernamentală, declanșând o criză.
Un purtător de cuvânt al Uniunii Creștine nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.
CITEȘTE ȘI 100 de posturi pregătite în subordinea Guvernului și salarizate cu 50% mai mult decât la Palatul Victoria pentru AMEPIP - agenția care va monitoriza companiile de stat. Șefii, numiți de premier, în urma unei selecții deschiseOlanda are deja una dintre cele mai dure politici de imigrație din Europa, dar sub presiunea partidelor de dreapta, Rutte a încercat de luni de zile să caute modalități de a reduce și mai mult afluxul de solicitanți de azil.
Cererile de azil în Olanda au crescut cu o treime anul trecut, ajungând la peste 46.000, iar guvernul a estimat că acestea ar putea crește la peste 70.000 în acest an - depășind recordul anterior din 2015.
Acest lucru va pune din nou presiune pe facilitățile de azil ale țării, unde, anul trecut, timp de luni de zile, sute de refugiați la un moment dat au fost forțați să doarmă în stradă, cu acces redus sau chiar fără acces la apă potabilă, instalații sanitare sau asistență medicală.
Anul trecut, Rutte a declarat că se simte "rușinat" de aceste probleme, după ce grupul umanitar Medici fără Frontiere a trimis pentru prima dată în Olanda o echipă pentru a asista la nevoile medicale ale migranților în centrul de procesare a cererilor de azil.
El a promis că va îmbunătăți condițiile din aceste centre, în principal prin reducerea numărului de refugiați care ajung în Olanda, însă nu a reușit să obțină sprijinul partenerilor de coaliție, care au considerat că politicile sale au mers prea departe.