KazMunayGaz (KMG), proprietarul Rompetrol, a fost somat de premierul kazah Alikhan Smailov să urgenteze construcția propriei sale centrale electrice pe gaz, de 154 MW, în regiunea Atyrau, în urma penei de curent de săptămâna trecută care a dus la scăderea producției de petrol și gaze, dar și a activității de rafinare din Kazahstan cu 20,8%, respectiv, 45,8%.
De ce este important Principala sursă de import de țiței kazah a României, dar și a altor state europene, terminalul Caspian Pipeline Consortium (CPC) din Novorosisk (Rusia) a fost săptămâna trecută indisponibilă parțial, ca urmare a unei de pene de curent în vestul Kazahstanului. Conducerea CPC a anunțat că a fost nevoită să oprească cele 3 stații de pompare din regiunea de vest a Kazahstanului, ca urmare a unui unui incident la centrala nucleară Mangystau. Potrivit CPC, Kazahstanul a continuat pompeze petrol din Tengiz, cel mai mare zăcământ al țării ca producție, și Atyrau, însă la o “rată redusă”, stațiile de pompare fiind alimentate cu generatoare.
Mai este interesant KazMunayGaz este principalul acționar al celei mai mari rafinării din România, Petromidia, care se alimentează preponderent cu petrol exportat prin CPC. Recent, actualele provocări geostrategice și dependența de Rusia în ceea ce privește exportul de țiței, KazMunayGas (KMG) a început să trimită petrol kazah pe alte rute (în special prin conducta Baku – Tbilisi – Ceyhan, care și-a majorat de 17,1 ori volumul de țiței kazah transportat în al doilea trimestru) inclusiv către România, în condițiile în care, până acum, majoritatea livrărilor se făceau din portul rusesc Novorosiisk, capătul estic al conductei caspice CPC.
Pentru a evita incidente similare, Smailov i-a cerut companiei de stat KMG să accelereze construcția propriei sale centrale electrice pe gaz, afirmând că aceasta ar trebui să intre în funcțiune în următorii doi-trei ani, și nu în 2028, așa cum era planificat anterior, potrivit publicației regionale de știri AtyrauPress.
KazMunayGaz intenționează să se asocieze cu un partener cu suficientă expertiză pentru a proiecta și ridica centrala electrică, care va include și construirea unei noi conducte pentru a alimenta centrala cu gaze naturale.
Conform publicației kazahe Inbusiness, Kazahstanul suferă deja de un deficit de energie de 1,3 GW în unele seri, iar acest lucru este de așteptat să se înrăutățească în următorii ani din cauza uzurii tot mai mari a unităților de generare a energiei, care le reduce eficiența.
La începutul săptămânii trecute, un accident la respectiva centrală electrică a dus la oprirea a peste 7.000 de sonde de producție.
Operatorul regional, a finalizat duminică reparațiile la centrala electrică.
Sondele oprite se află în câmpuri exploatate de filialele regionale ale KazMunayGaz.
Deși instalația a fost repornită la mijlocul săptămânii trecute, a trebuit să fie oprită din nou la mai puțin de 24 de ore mai târziu din cauza apariției unei noi probleme.