Guvernul începe programul pentru reducerea riscului seismic cu ”evaluarea vizuală rapidă” a clădirilor - de la anul. Autoritățile ignoră legile care obligă expertizarea școlilor și spitalelor în pericol până în 2024

Guvernul începe programul pentru reducerea riscului seismic cu ”evaluarea vizuală rapidă” a clădirilor - de la anul. Autoritățile ignoră legile care obligă expertizarea școlilor și spitalelor în pericol până în 2024
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 feb 2023

Noul program pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, solicitat de premierul Ciucă și discutat acum de Guvern, va presupune într-o primă etapă o procedură de ”evaluare vizuală rapidă” a școlilor și spitatelor, fără a fi nevoie de experți, și care va începe cel mai târziu la 1 ianuarie 2024, a anunțat ministerul Dezvoltării, Cseke Attila. Guvernul prelungește astfel și mai mult termenul care există acum în lege și care prevede că autoritățile publie trebuie deja să finalizeze expertizarea tehnică, în vederea încadrării într-o clasă de risc seismic, a școlilor și spitalelor din subordine până la 1 iunie 2024.    

De ce este important: O lege intrată în vigoare din 2019 prevedae că primarii și directorii instituțiilor de învățământ erau obligați ca până la 1 ianuarie 2021 să dispună începerea expertizării tehnice, în vederea încadrării într-o clasă de risc seismic, a clădirilor din administrea lor în care se desfășoară o activitate didactică, iar până în 1 iunie 2024 trebuie să finalizeze acest proces.

Urmărește-ne și pe Google News

Anul trecut au fost introduse însă noi termene prin adoptarea unui proiect legislativ care prevedea inițial că expertizarea, în vederea încadrării într-o categorie de risc seismic, a clădirilor care înregistrează o vechime mai mare de 20 de ani va fi obligatorie și pentru cele care funcționează ca spital, policlinică sau dispensar policlinic. Autoritățile publice cu astfel de unități în subordine ar fi fost obligate să demareze procedura până la data de 1 ianuarie 2021 și să o încheie până la 1 iunie 2024.

Ciucă și Daea se angajează ca în 2 ani să aducă la zero deficitul balanței comerciale a României la alimente CITEȘTE ȘI Ciucă și Daea se angajează ca în 2 ani să aducă la zero deficitul balanței comerciale a României la alimente

În urma cutremurelor recente din nordul Olteniei, premierul Ciucă a dispus formarea unui ”grup de lucru interinstituțional” coordonat chiar de el și în care sunt reprezentate majoritatea ministerelor, cu scopul luării măsurilor necesare prevenirii efectelor și răspunsului la situații de urgență precum cutremurele. Ca urmare, Guvernul pregătește acum un program de măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a oferit detalii cu privire la acest program, care va începe cu ”evaluarea vizuală rapidă” a școlilor și spitatelor, care ar fi ”un concept nou, european”.    

” În ceea ce privește proiectul de lege, tot în prima lectură, astăzi pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, propunem impunerea unor termene pentru prima etapă în procedura de clasificare a clădirilor pe risc seismic și anume acea procedură de evaluare vizuală rapidă, care este în vigoare de anul trecut în legislația specifică. Și, pe partea de clădiri cu destinație de școli, respectiv de unități sanitare, vom propune ca aceste termene, evaluarea vizuală rapidă să înceapă până cel târziu 1 ianuarie 2024 și să se finalizeze la 1 noiembrie 2024.”, a arătat ministrul Dezvoltării.

Schimbările radicale pregătite de Guvern la Rabla Clasic și Rabla Plus. Apare Rabla pentru Flote, adio subvenție pentru unele mașini CITEȘTE ȘI Schimbările radicale pregătite de Guvern la Rabla Clasic și Rabla Plus. Apare Rabla pentru Flote, adio subvenție pentru unele mașini

Acesta a adăugat că în urma evaluării vziuale rapide, care nu necesită un expert în risc seismic, ci poate fi efectuată de angajații autorităților locale, de proprietarii clădirilor, cu ”ingineri proprii”, se va trece la expertizarea propriu-zisă a clădirii.

” În urma acestei evaluări vizuale rapide, pentru care nu ne trebuie un specialist, un expert în risc seismic și angajați ai unităților administrativ-teritoriale, proprietarii clădirilor, cu ingineri proprii pot să facă această evaluare vizuală rapidă; acolo unde se constată că sunt elemente care impun expertizarea clădirii, se va trece la expertizarea clădirii. Deci prima etapă evaluarea vizuală rapidă și apoi, unde este necesar raportul de expertiză”, a mai spus ministrul Cseke.

Acesta a precizat că și în cazul blocurilor de locuințe, pentru a intra în programul național de consolidare, termenul de începere a evaluării vizuale rapide este propus a fi 1 ianuarie 2025, iar cel al finalizării este 1 iunie 2026.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
cutremur
risc
seismic
evaluare
vizual
rapid
clădiri