Guvernul a avizat oordonanța de urgență care schimbă pensiile speciale, document prezentat anterior de Profit.ro în exclusivitate și care prevede că normele actuale vor mai fi valabile doar pentru cereri depuse până la 15 septembrie. Astfel, cererile de pensionare înregistrate și nesoluționate până la 15 septembrie 2017 vor fi analizate pe baza normelor legale existente la data deschiderii drepturilor de pensii și asigurări sociale. Schimbările sunt introduse după ce Executivul a acuzat repetat, în ultima perioadă, cheltuielile mari ale bugetului pentru plata unui număr restrâns de pensii speciale.
Astfel, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a declarat, în luna iulie, că, pentru 100.000 de pensii speciale, statul cheltuiește echivalentul a 4 milioane de pensii ale românilor de rând. Ministrul a afirmat că informațiile au fost furnizate de Institutul Național de Statistică.
Acum, Guvernul justifică schimbatea prin faptul că neadoptarea măsurilor propuse generează adâncirea discrepanțelor existente între diferite categorii de pensionari, determinate de cuantumul pensiilor de serviciu care este vâdit mai mare față de pensia medie din sistemul public de pensii, sistem care are la bază printre altele, principiul contributivității, al solidarității și egalității de tratament între asigurații sistemului.
Săptămâna trecută, Profit.ro a prezentat, tot în exclusivitate, draftul proiectului.
Forma finală avizată acum de Guvern poate fi citită AICI.
Guvernanții au precizat anterior că intenționează să regleze mai întâi pensiile militarilor, iar apoi, printr-un alt act normativ, pe cele ale diplomaților, magistraților și altor categorii de personal. Proiectul aprobat face însă referire la toate categoriile de personal implicate.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, care a dus la căderea Guvernului. Lista companiilor la care se gândesc politicieniiSpre deosebire de draft, în proiectul avizat nu mai apar mențiunile cu dreptul la o pensie de serviciu în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază lunare corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care este depusă. cererea de pensionare.
Pensiile nu vor mai fi indexate cu 100% din rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, ci doar cu nivelul mediu al inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an.
"Pensiile de serviciu nu se vor mai majora, anual, prin raportare la creșterile salariale, ci doar în funcție de coeficientul de inflație, așa cum se procedează, în prezent, în cazul pensiilor reglementate de Legea 263/2010. Actul normativ prevede, de asemenea, că valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăși media soldelor/salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei. Precizăm că niciuna dintre pensiile de serviciu aflate în plată nu va fi micșorată ca urmare a adoptării prezentei ordonanțe de urgență. Totodată, nu suferă modificări nici baza de calcul și nu intervin schimbări nici în ceea ce privește vârsta și vechimea avute în vedere la data depunerii cererii de pensionare", transmite Guvernul.
Actul normativ reglementează pensiile personalului MAI, al MApN, al serviciilor de informații, cel aeronautic civil navigant profesionist, al Corpului Diplomatic și Consular, al Curții de Conturi, cel auxiliar din instanțe și parchete, al funcționarilor parlamentari, dar și al membrilor Senatului României și Camerei Deputaților. Guvernul arată că pensiile magistraților nu sunt incluse în categoriile enumerate mai sus pe motiv că acestea au făcut obiectul a două decizii ale Curții Constituționale.