Guvernele UE nu reușesc să ajungă la consens pentru a desemna candidatul la conducerea FMI, în locul lui Christine Lagarde

Guvernele UE nu reușesc să ajungă la consens pentru a desemna candidatul la conducerea FMI, în locul lui Christine Lagarde
scris 1 aug 2019

Guvernele Uniunii Europene (UE), care și-au dat termen până la sfârșitul lui iulie să desemneze un candidat la FMI, nu au reușit încă se se pună de acord asupra unui nume în vederea succesiunii lui Christine Lagarde, a anunțat joi Ministerul francez al Finanțelor, relatează AFP, citată de News.ro

”În acest stadiu, în pofida faptului că anumiți candidați par să fie mai susținuți ca alții, nu există încă un consens complet asupra unui nume”, a anunțat ministerul.

Urmărește-ne și pe Google News

Cinci candidați vizează postul: doi din țări din Sud - și anume ministrul spaniol al Finanțelor Nadia Calvino și omologul său portughez Mario Centeno, totodată președinte al Eurogrupului -, doi din Nord - olandezul Jeroen Dijsselbloem și fostul guvernator al Băncii Finnlandei Olli Rehn - și o candidată din Est - bulgara Kristalina Gheorghieva, actualul număr doi la Banca Mondială (BM).

Ministrul Radu Oprea: Am transmis solicitarea de sprijin din partea Franței pentru aderarea României la Schengen CITEȘTE ȘI Ministrul Radu Oprea: Am transmis solicitarea de sprijin din partea Franței pentru aderarea României la Schengen

În urmă cu două săptămâni, în cadrul reuniunii G7 a Finanțelor, la Chantilly (Oise), la nord de Paris, ministrul francez al Finanțelor Bruno Le Maire a fost însărcinat de către colegii săi europeni să conducă discuțiile în vederea desemnării unui candidat european la succesiunea lui Lagarde în această toamnă la FMI, dându-și ca termen sfârșitul lui iulie.

”Ministrul a continuat să discute cu toți omologii săi europeni în ultimele zile și a rămas în contact strâns cu Olaf Scholz", ministrul german al Finanțelor, a precizat Bercy.

În vederea găsirii unei soluții, Le Maire ”organizează o conferință telefonică astăzi (joi) cu toți omologii săi europeni”, a precizat ministerul acestuia.

”El îi va informa despre rezultatele largilor consultări pe care le-a purtat. Obiectivul este să se pună de acord asupra procesului care va permite să se ajungă la un consens în jurul unui unic candidat european”, a adăugat el.

În lipsa unui consens, guvernele europene ar putea să fie nevoite să se exprime prin vot în vederea desemnării candidatuluii lor. ”Aceasta este una dintre opțiunile care vor fi discutate în conferința telefonică”, a declarat o sursă apropiată dosarului.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
ue
candidat
christine lagarde