Regele Mihai a murit.
Familia Regală transmite că Regele a decedat astăzi, în jurul orei 13.00.
În vârstă de 96 de ani, Mihai I (cu imagini atât în acest material, cât și în secțiunea GALERIE FOTO) a fost regele României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947. A fost unul dintre puținii foști șefi de stat în viață din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Fiu al principelui moștenitor Carol, Mihai a moștenit de la naștere titlurile de principe al României și principe de Hohenzollern-Sigmaringen.
Mihai a devenit pentru prima dată rege al României în 1927, după moartea bunicului său, Ferdinand, întrucât tatăl său renunțase în decembrie 1925 la tron și rămăsese în străinătate. Minor fiind, atribuțiile regale erau îndeplinite de o regență, care nu s-a ridicat la nivelul problemelor vieții politice, întoarcerea inopinată și ilegală din iunie 1930 a lui Carol neîntâmpinând rezistență. Detronat de tatăl său, Mihai a primit titlul creat ad-hoc de Mare Voievod de Alba-Iulia. Următorul deceniu a fost marcat de exilul mamei sale, pe care putea să o vadă doar câteva săptămâni pe an, când o vizita la Florența.
Sursa foto:facebook
La 6 septembrie 1940, în perioada celui de-al doilea Război Mondial, Carol al II-lea a fost obligat de noul prim-ministru, generalul Ion Antonescu, să abdice și să părăsească țara, tronul revenindu-i a doua oară lui Mihai.
La 23 august 1944, regele a decis arestarea lui Antonescu și restaurarea Constituției din 1923, România îndreptându-se împotriva Germaniei naziste. Ulterior, în februarie 1945, a fost obligat să îl numească pe comunistul Petru Groza la guvernare, pentru ca în ianuarie 1948 să plece în exil.
Sursa foto:facebook
În timp au apărut imagini și informații despre faptul că regele a înființat o fermă de pui, lucrează într-un mic atelier de tâmplărie, a semnat un contract cu compania aeriană Lear Jets and Co, și-a înființat o companie de electronică și urmează cursuri de broker la Bursa din Wall Street.
După Revoluție, la 25 decembrie 1990, Mihai I, însoțit de mai mulți membri ai familiei regale, a ajuns pe aeroportul Otopeni și a intrat în țară cu un pașaport diplomatic danez, obținând o viză pentru 24 ore pentru a merge la Mănăstirea Curtea de Argeș. Pe drum, a fost oprit de un baraj al Poliției și condus la aeroport, părăsind țara. În 1992, Guvernul i-a permis regelui să revină în țară, ulterior fiindu-i însă interzis accesul în România pentru următorii 5 ani. În 1997, după alegerea lui Emil Constantinescu în funcția de președinte, România i-a reactivat regelui Mihai cetățenia română și i-a permis să vină în țară.
Sursa foto:facebook