Scutul antirachetă de la Deveselu, început în 2013 și finalizat anul trecut, în urma unei investiții de aproximativ 800 de milioane de dolari, a fost operaționalizat astăzi, la cinci ani de la finalizarea negocierilor România-SUA, la ceremonie venind mai mulți oficiali, printre care premierul Dacian Cioloș, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și adjunctul secretarului Apărării al SUA, Robert Work.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat la București că scutul nu este o amenințare la adresa Rusiei.
"Acest sistem nu este îndreptat împotriva Rusiei. (..) Tehnic, este imposibil ca acest sistem să doboare rachete balistice rusești. Am fost foarte transparenți față de români privind acest sistem. Nu văd niciun motiv să se intensifice tensiunile, iar amenințările Rusiei sunt nejustificate și iresponsabile. Rușii știu că acest sistem nu este îndreptat împotriva Rusiei", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă susținută alături de președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
În schimb, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, chiar în momentul ceremoniei de operaționalizare, că baza din România, care găzduiește elemente ale scutului antirachetă, reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a Rusiei.
Anterior, un înalt oficial din Ministerul rus de Externe că sistemul antirachetă vizează izolarea Rusiei și a a avertizat că va duce la o deteriorare a situației deja dificile dintre Moscova și NATO.
Urmare a operaționalizării scutului antirachetă, România s-a aflat, joi, în centrul atenției presei din toată lumea.