Numeroși miniștri și-au trimis, joi, la Guvern, cererile de retragere a demisiei, declinate de premierul demis Sorin Grindeanu, în mare parte cu o greșeală gramaticală identică, vorbind de funcția de ”membru a Guvernului”, în loc de ”membru al Guvernului”. Câțiva miniștri au avut însă inspirația să corecteze textul tip primit, probabil, de la partid, însă nu au observat că acordul de gen lipsea de două ori în cerere.
După ce Guvernul Grindeanu a căzut ieri în Parlament, nu mai puțin de 20 dintre cei 25 de miniștri care au demisionat din cabinetul Grindeanu au trimis, astăzi, cereri de retragere a demisiei, iar mai toți au argumentat solicitarea prin același text.
”Decizia subsemnatei/ subsemnatului a fost o decizie deliberată, fiind o formă de protest și în acest sens consider că vacantarea funcției de membru a Guvernului intervine doar de la acest moment, prin publicarea Moțiunii de Cenzură în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 466 din 21.06.2017 în condițiile art. 113 coroborat cu prevederile alin. (2) ale art. 110 din Constituție”, se arată în majoritatea cererilor trimise premierului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acesta a fost fragmentul care s-a regăsit necorectat în cererile multor miniștri, dar au fost câțiva, precum ministrul Economiei, Mihai Tudose, care au corectat fragmentul de mai sus, dar nu au observat că același dezacord era prezent într-un alt fragment.
Astfel, un alt argument invocat, dar redactat greșit a fost cel ”că președintele României nu a luat act de demisia subsemnatului și nu a declarat vacantă funcția de membru a Guvernului”.
Au fost însă și miniștri, precum cel al Sănătății, Florian Bodog, sau al Afacerilor Europene, Ana Birchall, care au corectat în ambele locuri eroarea gramaticală primită de la centru.
Cea mai scurtă cerere de retragere a demisiei a fost trimisă de ministrul Educației, Pavel Năstase, care a uitat însă că termenul corect este ”prim-ministru” și nu ”primul-ministru”.
În pofida solicitării miniștrilor, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, a precizat că, potrivit legislației în vigoare, demisia devine efectivă atunci când a fost luat act de aceasta și că toate demisiile au fost deja înregistrate la cabinetul premierului pe 15 iunie.