Ambasada Statelor Unite la București derulează de circa 6 luni o campanie publică prin care îi încurajează pe cetățenii români cu vize de intrare în SUA care au expirat să și le reînnoiască fără interviu, scopul fiind creșterea numărului de cereri de viză aprobate și scăderea ponderii în total a refuzurilor spre pragul de 3%, cel care ar asigura intrarea României în Programul Visa Waiver, în conformitate cu legislația americană în prezent în vigoare.
Simona Halep este cel mai recent nume mare care a făcut un apel public în acest sens în cadrul campaniei, la care a participat și premierul Marcel Ciolacu.
Este însă în continuare impusă la plată o taxă de viză individuală de 185 dolari, iar Guvernul se gândește să acopere costul doar pentru unii bugetari.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Se împlinește totuși exact un an de când doi senatori americani democrați, susținuți și de unul republican, au inițiat și introdus în Senatul Statelor Unite un proiect de lege care stipulează că șeful Homeland Security, echivalentul SUA al Ministerului de Interne, poate să includă România în Programul Visa Waiver și fără respectarea criteriilor de admitere stipulate de Legea Imigrației și Naționalității, dintre care cel mai important și mai dificil de îndeplinit este chiar cel al scăderii ratei de refuz al vizelor de călătorie solicitate de români la sub 3%.
Draftul nu îi impune secretarului Homeland Security să facă acest lucru, ci doar îi creează posibilitatea legală de a o face, dacă consideră de cuviință, posibilitate care nu există în momentul de față. Oricum, atât legislația, cât și practica americană prevăd că includerea unei țări în Program de către secretarul Homeland Security se face în urma consultării cu secretarul de stat de la Washington, șeful diplomației americane. Este nevoie, evident, și de OK-ul liderului de la Casa Albă.
CITEȘTE ȘI FOTO Magazin Lidl, închis de Protecția Consumatorilor, după ce au fost găsite excremente de șoareci, dar și capcane cu lipiciPrincipalul inițiator al proiectului de lege este senatorul Dick Durbin, șeful (whip) grupului parlamentar majoritar al Partidului Democrat din Senat și totodată președintele Comisiei Juridice, unul dintre cei mai influenți oameni din Senat și din partid. Celălalt este senatoarea democrată Jeanne Shaheen, iar draftul se bucură și de susținerea oficială a senatorului republican Roger Wicker.
Pe 15 martie 2023, proiectul de lege intitulat Romania Visa Waiver Act of 2023 a fost citit în plenul Senatului și trimis Comisiei Juridice, condusă de principalul său inițiator.
CITEȘTE ȘI Compania românească ce a divulgat că deține acțiuni Gabriel Resources chiar în ziua deciziei Roșia Montană s-a prăbușit în deschidere la BVBDupă care nu s-a mai întâmplat nimic: draftul de act normativ nu a mai avansat în niciun fel pe traseul procedural, care mai include dezbaterea în Comisie, votul pozitiv în ambele camere ale Congresului și, în final, promulgarea de către președintele Joe Biden.
CITEȘTE ȘI Ministerul Finanțelor: Termenul pentru analiza hotărârii în cazul Roșia Montană a fost prelungit la 90 de zileProfit.ro i-a contactat în urmă cu mai bine de o lună pe toți cei trei senatori, solicitând explicații și detalii cu privire la lipsa de progres în direcția adoptării proiectului de lege susținut de ei, însă niciunul dintre ei nu a trimis vreun răspuns.
O explicație posibilă, dar inevitabil speculativă, este aceea că accesul accelerat al României în Programul Visa Waiver, prevăzut de proiect, a devenit ″victimă colaterală″ în ″războiul″ din Congresul SUA, în care ideea de majorare a sprijinului financiar pentru Ucraina, susținută de democrați, a fost pusă în balanță cu măsurile de întărire și înăsprire a securității frontierelor americane și a politicii de azil a Statelor Unite cerute de republicani.
O alta ar fi că gradul de aliniere al regimului de la București la liniile vitale de politică externă ale SUA este văzut de la Washington ca fiind neproblematic, ceea ce reduce de nevoia de ″stimulente″ politice americane pentru actuala coaliție de guvernare românească.
CITEȘTE ȘI Telegram a ajuns 900 de milioane de utilizatori și anticipează că va trece pe profit în maximum 1 an. Posibil IPOȚara cel mai recent admisă în Programul Visa Waiver a fost Israelul, președintele Biden făcând anunțul oficial în acest sens pe 27 septembrie 2023, cu o zi înainte ca Ambasada SUA la București să anunțe startul campaniei de promovare a reînnoirii vizelor americane de către români, ca modalitate pentru România de a căpăta acces în Program ″prin ea însăși″. Israelienii nu beneficiau până atunci de facilitate din cauza tratamentului discriminatoriu la care erau supuși cetățenii americani de origine palestiniană de către autoritățile de la Tel Aviv.
Aplicația GovTrack.us a calculat că Romania Visa Waiver Act of 2023 are șanse de 58% să treacă de Comisia Juridică și de doar 36% să fie promulgată ca lege și să intre în vigoare.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT UCM Reșița a fost preluată de Hidroelectrica, prin Uzina de Construcții Mașini Hidroenergetice. Planurile + ce va fi cu angajațiiÎn urmă cu un an, cu ocazia introducerii în Senat a proiectului, atât Dick Durbin, cât și Jeanne Shaheen au emis comunicate de presă (disponibile aici și aici) în care subliniau sprijinul acordat de România Ucrainei după agresiunea militară a Rusiei, precum și tăria parteneriatului strategic dintre statul american și cel român.
La rândul său, Ambasada României în Statele Unite a declarat atunci că ″Proiectul de lege transmite un semnal politic important Executivului american (Departamentul Securității Interne, care administrează programul Visa Waiver) privind desemnarea României ca stat participant″.
Ulterior, în vara lui 2023, misiunea diplomatică românească la Washington a cumpărat și servicii de lobby pe lângă autoritățile americane, renunțând însă la contract înainte de termen.
CITEȘTE ȘI Damen se împrumută de la fosta EximBank pentru a fabrica nave ecologice la GalațiÎn septembrie 2023, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a spus că este sigur că România va adera la programul Visa Waiver începând cu 1 decembrie 2025, după o declarație a ambasadoarei americane la București, Kathleen Kavalec, care menționa același an.
În ianuarie anul acesta, însă, consulul general al Ambasadei SUA la București, John Gimbel, a declarat pentru Europa Liberă că 1 decembrie 2025 ca dată pentru eliminarea vizelor de călătorie în SUA pentru români este una de un optimism nefondat, că România trebuie să ajungă la un procent de refuz de sub 3% pentru a intra în Visa Waiver și că decizia de acceptare în Program nu este una politică.
CITEȘTE ȘI Acord în UE privind reglementarea activității celor care lucrează pentru platforme precum Uber. Cum vor fi tratați ca angajațiEl a arătat că România a avut o rată de respingere a celor care aplică pentru vize în SUA de sub 10% în anul fiscal american 2023, lucru pe care l-a caracterizat drept îmbucurător, dar a adăugat că mai sunt multe de făcut pentru ca demersul să fie încununat de succes într-un termen relativ scurt.
Tot în ianuarie, România a încheiat cu Statele Unite acordul de colaborare privind utilizarea informațiilor privind călătorii, premergător implementării pe plan local a variantei globale a controversatului sistem informatic american ATS, de scanare și evaluare automată a persoanelor care traversează frontierele de stat, în vederea stabilirii gradului de risc al acestora la adresa securității naționale, inclusiv în ceea ce privește terorismul și alte infracțiuni, despre care autoritățile de la București au afirmat că ar facilita accesul României în Programul Visa Waiver.