Florin Iordache a depus jurământul în funcția de președinte al Consiliului Legislativ

Florin Iordache a depus jurământul în funcția de președinte al Consiliului Legislativ
scris 16 nov 2020

Florin Iordache a trimis o notificare către Biroul permanent al Camerei Deputaților în care anunță că lunea trecută a depus jurământul în funcția de președinte al Consiliului Legislativ. El mai informează conducerea forului legislativ că în termen de 15 zile va opta pentru una din cele două funcții deținute, cea de președinte al Consiliului Legislativ, respectiv cea de deputat.

„Subsemnatul Florin Iordache vă aduc la cunoștință că începând cu data de 09.11.2020 am depus jurământul în funcția de președinte al Consiliului Legislativ. Având în vedere cele menționate mai sus, în conformitate cu prevederile art. 99 alin. (4) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare, vă informez că în termen de 15 zile de la data prezentei voi opta pentru una din cele două funcții deținute, de președinte al Consiliului Legislativ, respectiv cea de deputat în Parlamentul României”, arată notificarea transmis de Florin Iordache către Biroul permanent al Camerei Deputaților.

Urmărește-ne și pe Google News
Instagram adaugă noi funcții CITEȘTE ȘI Instagram adaugă noi funcții

Curtea Constituțională a amânat, miercurea trecută, din nou pronunțarea, pentru 18 noiembrie, pe sesizările PNL și USR privind numirea prin votul în plenul reunit al Parlamentului a lui Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ, arată instituția într-un comunicat de presă. Judecătorii CCR au amânat pentru aceeași dată și obiecția formulată de USR privind numirea senatorului USR George Dircă în funcția de președinte al Secției de evidență oficială a legislației și documentare a Consiliului Legislativ, scrie News.ro.

Pe 22 octombrie, PNL a depus la Curtea Constituțională sesizarea referitoare la neconstituționalitatea hotărârii prin care Florin Iordache a fost numit la conducerea Consiliului Legislativ.

Liberalii afirmă că Iordache nu a întrunit numărul necesar de voturi, susținând că acesta a obținut 185 de voturi, necesarul fiind de 234, el trebuind votat de majoritatea deputaților și senatorilor și nu doar a celor prezenți.

De asemenea, ei susțin că Florin Iordache nu îndeplinește condiția legală referitoare la buna reputație profesională și morală, prevăzută de Legea de funcționare a Consiliului Legislativ.

Conform  Legii 73/1993 pentru înființarea, organizarea și funcționarea Consiliului Legislativ, pot fi numite în funcțiile de președinte al Consiliului Legislativ, președinte de secție, șef de departament și consilier persoane care au cetățenia română și domiciliul în țară, pregătire juridică superioară, precum și o bună reputație profesională și morală. Pentru funcțiile de președinte al Consiliului Legislativ și președinte de secție este necesară o vechime în activitatea juridică de cel puțin 15 ani, iar pentru funcțiile de șef sector și șef departament, de cel puțin 8 ani.

PNL invocă inclusiv definiția cuvântului „reputație”, conform Dicționarului Explicativ al limbii române, pentru a susține că părerea publică despre Florin Iordache este în contradicție cu ”bunul renume” sau cu buna părere publică favorabilă, ceea ce contravine prevederii legale.

Camera Deputaților și Senatul au votat în plenul reunit ca Florin Iordache să fie președinte al Consiliului Legislativ. Votul a fost secret, cu buletine.

Au fost 185 de voturi „pentru” și 43 de voturi „împotrivă” la Florin Iordache. Ionuț Duli Mazâlu, propus de USR, a avut două voturi „pentru” și 226 de voturi „împotrivă”, iar fostul judecător al CCR Augustin Zegrean, propus de PNL, a avut 41 de voturi „pentru” și 187 de voturi „contra”.

Pentru funcția de președinte al Secției de evidență oficială a legislației și documentare din cadrul Consiliului Legislativ a fost votat George Edward Dircă, senator USR.

viewscnt
Afla mai multe despre
florin iordache
consiliul legislativ