FOTO România va avea un nou muzeu al locomotivelor, după ce locomotive de patrimoniu au fost exportate ilegal

FOTO România va avea un nou muzeu al locomotivelor, după ce locomotive de patrimoniu au fost exportate ilegal
scris 22 dec 2017

Un proiect legislativ, aprobat vineri de deputați, stabilește înființarea Muzeului Locomotivelor în cadrul depoului Dej, unde mai mulți entuziaști au restaurat locomotive și vagoane vechi și au organizat de mai mulți ani o expoziție permanentă. Inițiativa vine după ce locomotive de patrimoniu valorând sute de mii de euro au fost exportate ilegal în ultimii ani din România, iar altele, la fel de valoroase, zac uitate prin depouri.

Noul muzeu va fi înființat cu această titulatură începând cu 1 martie 2018.

Urmărește-ne și pe Google News

În urmă cu aproximativ 10 ani, informații publice arată că o firmă condusă de un om de afaceri austriac ar fi reușit să exporte ilegal din România, cu ajutorul unor experți locali care ar fi falsificat date de identificare și expertize, nu mai puțin de șase locomotive cu abur, care făceau parte din patrimoniul național.

FOTO Porsche expune în premieră cel mai vechi 911 din colecția muzeului mărcii, găsit într-un hambar acum trei ani CITEȘTE ȘI FOTO Porsche expune în premieră cel mai vechi 911 din colecția muzeului mărcii, găsit într-un hambar acum trei ani

Autoritățile au aflat prea târziu că locomotivele de patrimoniu ar fi fost exportate ilegal la colecționari din Slovacia, Austria, Germania și Serbia.

Printre acestea se numără două locomotive care au făcut parte dintr-o serie de șapte construite în 1908 la Uzinele Floridsdorf Wiena, având ardere mixtă păcură-cărbune.

Locomotivă din 1908, construită la Uzinele Floridsdorf Wiena și exportată ilegal. Sursa foto: cimec.ro

Locomotivă din 1908, construită la Uzinele Floridsdorf Wiena și exportată ilegal. Sursa foto: cimec.ro

Alte trei locomotive, cu abur, ardere mixtă cărbune-lemn sau cărbune-păcură, construite la uzinele din Reșița în anii ’30, au fost la rândul lor vândute în afara României.

Locomotivă construită la Reghin, exportată ilegal. Sursa foto: cimec.ro

Locomotivă construită la Reghin, exportată ilegal. Sursa foto: cimec.ro

Au mai fost exportate ilegal o locomotivă cu ardere cărbune-lemn construită la Reghin pentru linii forestiere, dar și un locomobil cu aburi, vehicol rar, fabricat în Anglia în anii 1910-1920, care servea la punerea în mișcare a altor mașini agricole.    

Locomobil, construit în 1910-1920 în Anglia, exportat ilegal. Sursa foto: cimec.ro

Locomobil, construit în 1910-1920 în Anglia, exportat ilegal. Sursa foto: cimec.ro

Astfel de adevărate bijuterii tehnice, construite în perioada interbelică, fie la Reșița, fie în Germania sau Austria, se mai găsesc în depouri ale Căilor Ferate Române, iar un grup de parlamentari din județul Cluj s-au gândit că munca celor care au avut grijă de unele dintre ele și le-au restuaurat, cum e cazul la depoul din Dej, trebuie recunoscută prin înființarea unui muzeu de interes național.

Ei au propus, astfel, ca la depoul din Dej să se înființeze Muzeul Locomotivelor, instituție publică de importanță națională, cu personalitate juridică, în subordinea Companiei Naționale de Căi Ferate "CFR" – S.A.

Locomotivă restaurată din depoul Dej. Sursa foto: http://cfr.stfp.net/

Locomotivă restaurată din depoul Dej. Sursa foto: http://cfr.stfp.net/

Muzeului va funcționa în subordinea Muzeului Căilor Ferate aflat în structura Centrului National de Calificare şi Instruire Feroviară – CENAFER, care va suporta și finanțarea, și va fi condus de către un expert coordonator, desemnat prin concurs organizat de către CENAFER.

Depoul Dej-Triaj, aflat la o distanță de 60 de km de municipiul Cluj- Napoca, găzduiește 25 de exponate, respectiv locomotive cu aburi, cea mai veche având 105 ani, locomotive electrice, precum și vagoane, adevărate bijuterii ale transportului feroviar care au făcut istorie în România, explică parlamentarii inițiativa lor.

Locomotivă fabricată în 1945, la Uzinele Skoda, pentru trupele germane. Sursa foto: facebook.com/lDejTriaj

Locomotivă fabricată în 1945, la Uzinele Skoda, pentru trupele germane. Sursa foto: facebook.com/lDejTriaj

Expoziția a fost înființată în urmă cu 23 de ani de câțiva ceferiști pasionați din Dej, care s-au zbătut să aducă noi exponate, pe care le-au recondiționat în speranța că numărul celor care vor veni să le vadă va crește de la an la an.

Potrivit datelor menționate în proiect, expoziția este vizitată de câteva sute de turiști pe an, cei mai mulți străini, intrarea fiind gratuită, potențialul turistic și cultural fiind însă mult mai mare. Însă fără o minimă finanțare din partea statului român, locomotivele riscă să se degradeze.

Printre cele mai valoroase locomotive și vagoanel se numără locomotiva din seria DR-52 fabricată în 1945 la Uzinele Skoda și folosită și de armata germană în acei ani.

La Dej se află și o locomotivă care a apărut în binecunoscuta peliculă a regizorului Radu Mihăileanu, “Trenul vieții”.

 

Locomotivă folosită în filmul

Locomotivă folosită în filmul "Trenul vieții". Sursa foto: facebook.com/lDejTriaj

Aceasta și altele prezente în expoziție au fost construite în anii 1930 la uzinele Malaxa, iar în expoziție se mai regăsesc și locomtive fabricate la Reșița, în aceeași perioadă, dar și unele dintre primele locomotive electrice ale Căilor Ferate Române.

În România, un mare muzeu al locomtivelor cu abur poate fi vizitat în Reșița, iar din 1994, un muzeu destinat acestor mijloace de transport s-a deschis și la Sibiu. 

viewscnt
Afla mai multe despre
locomotive
export
ilegal
muzeu
dej
parlament
locomotive de epoca
trenuri de epoca
locomotive cu abur