EXCLUSIV O anchetă OLAF privind exporturile de capace de canal chinezești către UE în "camuflaj" malaezian antitaxe de dumping a lovit și în România

EXCLUSIV O anchetă OLAF privind exporturile de capace de canal chinezești către UE în "camuflaj" malaezian antitaxe de dumping a lovit și în România
scris 11 mai 2020

O investigație derulată de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) al UE în Malaezia a ajuns la concluzia că o bună parte a capacelor de canal (trape de vizitare) și grătarelor de protecție din fontă ductilă, precum și a altor produse similare exportate din această țară în state din spațiul comunitar european, inclusiv în România, provin de fapt de la producători din Republica Populară Chineză, pentru care Comisia Europeană a impus de peste 2 ani taxe antidumping definitive de până la 38%, se arată într-un document oficial analizat de Profit.ro.

OLAF a deschis un dosar de anchetă pe această temă încă din 2017.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, în martie 2019, în cadrul dosarului amintit, OLAF a desfășurat o misiune administrativă în Malaezia, în colaborare cu Ministerul Comerțului și Industriei Internaționale (MITI) din această țară.

CONFIRMARE Italienii de la Gi Group, printre cei mai mari jucători din sectorul resurselor umane la nivel mondial, cumpără din nou în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Italienii de la Gi Group, printre cei mai mari jucători din sectorul resurselor umane la nivel mondial, cumpără din nou în România

"Scopul principal al misiunii OLAF, convenit cu MITI în Malaezia, a fost de a revizui împreună rezultatele anchetelor și dovezile colectate privind originea reală a produselor exportate în UE și efectuarea oricăror anchete sau cercetări suplimentare necesare pentru a asigura că poate fi determinată adevărata origine a mărfurilor exportate din Malaezia", se menționează în documentul citat.

La cererea OLAF, MITI a verificat exporturile malaieziene de capace de canal din fontă ductilă efectuate în UE din august 2017 și până în primăvara anului trecut. În urma verificării, a rezultat că mai multe companii din Malaezia au exportat în UE, inclusiv în România, astfel de mărfuri care proveneau de fapt exclusiv din China.

"Pentru toate mărfurile care au fost transportate cu containerele precizate/identificate în scris de MITI, s-a stabilit că au fost originare din Republica Populară Chineză. Ele au fost introduse în Portul liber Klang, unde au fost transbordate; nicio prelucrare nu a avut loc acolo, de natură să le confere originea malaeziană. Faptul că sunt de origine din Republica Populară Chineză a fost confirmat și de misiunea OLAF în Malaezia ce a avut loc în perioada 5 martie-8 martie 2019, prin Raportul de misiune nr. OCM9364/19.03.2019, din care rezultă că <toate articolele din fontă ductilă exportate în UE de către companiile malaeziene menționate mai jos provin din Republica Populară Chineză (...)>", se spune în document.

Profitul grupului UniCredit în România s-a prăbușit în primul trimestru CITEȘTE ȘI Profitul grupului UniCredit în România s-a prăbușit în primul trimestru

Din august 2017, în urma reclamațiilor mai multor producători de profil europeni, printre care Saint Gobain, Comisia Europeană a impus taxe antidumping provizorii între 25,3% și 42,8% pentru importurile anumitor produse de fontă din China. Ulterior, din februarie 2018, Executivul de la Bruxelles a introdus taxe antidumping definitive pentru aceste importuri, cifrate între 15,5% și 38,1%.  

Documentul rezumă și cazul unei firme românești care, până la impunerea taxelor antidumping, achiziționa capace de canal direct de la o companie chineză, iar ulterior a introdus în circuitul comercial și o firmă malaeziană, generând la nivelul OLAF o "suspiciune întemeiată că s-a încercat eludarea plăților taxei antidumping prin declararea eronată a originii".

Astfel, sursa citată arată că, după instituirea taxelor antidumping în UE, firma românească a intrat într-o relație contractuală tripartită cu vechiul furnizor chinez și cu o companie din Malaezia. În toate documentele de achiziție, malaezienii au fost trecuți drept producători, iar chinezii – drept intermediari și agenți de reprezentare. Compania chineză a fost însărcinată prin contract să negocieze prețuri, să plaseze comenzi și să facă achiziții în numele celei românești de la firma malaieziană. Plata bunurilor cumpărate se făcea tot către compania chineză, care plătea mai departe și firma malaieziană ce figura ca producător.

ULTIMA ORĂ Proiectul PSD/Zamfir de plafonare a dobânzilor la credite, adoptat de Parlament CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Proiectul PSD/Zamfir de plafonare a dobânzilor la credite, adoptat de Parlament

"Toate comenzile vor fi plasate de (firma românească – n.r.) prin intermediul (firmei chinezești – n.r.); tot către (firma chinezească – n.r.) se va face și plata bunurilor, în avans – 5.000 USD - înainte de începerea producției și restul la transmiterea originalului, facturii și listei de încărcătură, înainte de ETA (timpul estimativ de sosire al navei în portul Constanța - potrivit uzanțelor maritime). (Compania malaeziană – n.r.) va emite (deși nu va incasa) factura comercială, lista de încărcare, certificatul de origine, rapoartele de testare, certificatele de calitate, scrisoarea de transport maritim. Mai conține contractul și detalii privind studii de piață efectuate de (compania chineză – n.r.), teste de laborator, re-marcare și ambalare, care vor fi facturate separat. (...) Ca urmare a noii înțelegeri, (firma românească – n.r.) a primit începând cu data de 24.10.2017 trape de vizitare din fontă de la (compania malaeziană – n.r.), pentru care Camera de Comerț din Malaezia a eliberat certificate de origine nepreferențială, atestându-le originea malaieziană", se precizează în document.

În urma raportului OLAF emis în urma misiunii în Malaezia, autoritățile de la București au impus firmei românești plata de taxe antidumping de peste 1 milion de lei. Aceasta a contestat impunerea în justiție, iar procesul este în prezent pe rolul instanței.

Anul trecut, Comisia Europeană a decis redeschiderea unei anchete mai vechi, în urma căreia se impuseseră taxe antidumping pe importul în UE al anumitor elemente de fixare din fier sau oțel originare din Republica Populară Chineză, taxe despre care Comisia avea informații că sunt eludate prin transbordarea produselor chinezești prin Malaezia. Redeschiderea anchetei a survenit după ce un importator olandez, Eurobolt, a contestat cu succes măsurile Comisiei în justiția europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxe antidumping china ue
tarife vamale ue china
capace de canal import china