EXCLUSIV Mișcare împotriva RA-APPS, sursă imobiliară pentru demnitari: În regie vor putea intra manageri privați

EXCLUSIV Mișcare împotriva RA-APPS, sursă imobiliară pentru demnitari: În regie vor putea intra manageri privați

Clubul Floreasca - una dintre "perlele" RA-APPS, cu șezlonguri goale și pierderi

scris 30 nov 2016

Regia Autonomă Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a intrat în procedura de selectare și numire a unui nou Consiliu de Administrație. Surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că secretarul general al Guvernului, în subordinea căruia funcționează regia, a semnat un ordin în acest sens și l-a transmis spre informare actualului Consiliului de Administrație al RA-APPS. Procesul trebuie însă încheiat de viitorul Guvern.

Din luna septembrie, secretar general al Guvernului este Florin Tacu, de profesie judecător.

Urmărește-ne și pe Google News

Conform listei companiilor de stat cu pierderi prezentate recent de Profit.ro, RA-APPS se afla pe locul al cincilea, la finele anului 2015, în topul firmelor cu acționariat de stat, cu o pierde de 50,3 milioane lei. Potrivit datelor prezentate de Profit.ro, 2015 a fost și cel mai slab an ca vânzări pentru RA-APPS în privința vânzărilor de imobile aflate în administrarea sa, Regia ratând în fiecare an ținta propusă de vânzări.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cu aproape 2.000 de angajați și active imobiliare importante, printre care Hotelul Triumf sau Clubul Floreasca, sute de apartamente și vile în zone rezidențiale din Capitală, RA-APPS, care a preluat de la regimul comunist atribuția de administrare a caselor de protocol, rămâne una din cele mai puțin transparente instituții publice. Sub pretextul confidențialității activității de protocol pe care a realizează pentru guvernanții de toate culorile politice care se perindă pe la Administrația Prezidențială, Palatul Victoria și administrația centrală sau pentru aleșii din Parlament, regia desfășoară în totală lipsă de transparență o serie de servicii comerciale, variind de la construcții, catering și reparații auto.

Rapoarte recente ale Corpului de control al Guvernului au arătat că Sucursala de Transport „Bucureștii Noi” din Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), care se ocupă cu întreținerea mașinilor demnitarilor, a cheltuit, în 2012-2015, cu titlu de "protocol", peste 86.500 de lei (circa 20.000 de euro) pentru parfumuri, creme, produse cosmetice și de machiaj, guvernanții neavând acum idee la cine au ajuns aceste produse.

Ultimul director al RA-APPS, Georgian Surdu, a fost numit în funcție în aprilie 2007 și, după guvernarea Tăriceanu, a supraviețuit multor altor cabinete guvernamentale, de diverse coloraturi politice. Surdu este însă suspendat din funcție, fiind trimis în judecată pentru că, în 2013, i-ar fi cerut președintelui Consiliului Județean Buzău, Cristinel Bîgiu, să-i faciliteze obținerea unor contracte de lucrări în județul Buzău pentru o firmă proprie, condusă prin intermediar.

La începutul acestei luni, Georgian Surdu a fost condamnat de către Tribunalul București la trei ani cu executare în acest dosar. Decizia nu este însă definitivă.

În acest context, secretarul general al Guvernului a semnat, conform informațiilor obținute de Profit.ro, un ordin prin care este lansată selecția unor noi membri ai Consiliului de Administrație al R.A.-A.P.P.S., conform prevederilor OU 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

“Procesul de selecție va fi lansat la începutul lunii decembrie, în baza ordinului semnat de secretarul general al Guvernului. Conform procedurii legale, acest proces va trebui finalizat în termen de 150 de zile de la inițiere, deci la câteva luni de la instalarea noului Guvern rezultat din alegerile parlamentare”, au declarat pentru Profit.ro surse oficiale din Guvern.

Procedura presupune ca RA-APPS să angajeze o firmă independentă specializată în resurse umane care să propună membrii unui nou Consiliu de Administrație inclusiv din rândul persoanelor care lucrează în sectorul privat. Aceasta deoarece Ordonanța de Urgență 109/2011, pentru care a fost semnat ordinul, stabilește că o regie autonomă este administrată de un consiliu format din persoane cu experiență în administrarea sau managementul unor regii autonome sau societăți, inclusiv societăți din sectorul privat

Ordonanța privind guvernanța corporativă prevede că, în cazul regiilor autonome cu un număr de peste 500 de angajați, selecția este efectuată în mod obligatoriu de un expert independent, persoană fizică sau juridică specializată în recrutarea resurselor umane.

În cazul selecției realizate pentru RA-APPS, administratorii vor fi numiți de Secretariatul General al Guvernului, dar la propunerea expertului independent, prin selectarea candidaților dintr-o listă scurtă.

Rămâne de văzut dacă, după alegeri, și noul Guvern va menține această decizie și va finaliza procesul de selecție a noului CA.

viewscnt
Afla mai multe despre
ra-apps
guvern
consiliu
admnistrație
ca
guvernanță
corporativă
procedura
selectie