EXCLUSIV Draftul ordonanței de urgență care blochează pensiile speciale. Sunt afectați militari, judecători, diplomați, funcționari speciali

EXCLUSIV Draftul ordonanței de urgență care blochează pensiile speciale. Sunt afectați militari, judecători, diplomați, funcționari speciali
scris 31 iul 2017

Guvernul a pregătit draftul ordonanței de urgență care reglementează pensiile speciale, document pe care Profit.ro l-a obținut și pe care îl pune integral la dispoziție.

Înainte de a fi publicat aici, documentul a fost prezentat pe Profit Insider

CITEȘTE ȘI Provocarea auto a verii vine de la BMW și Auto Cobălcescu
Urmărește-ne și pe Google News

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat anterior că Guvernul va aviza o ordonanță prin care pensiile care nu se bazează pe principiul contributivității nu vor mai fi indexate în funcție de salariile celor aflați în activitate, ci doar cu rata inflației. Termenul de aplicare a ordonanței va fi de 15 septembrie, dată până la care cei care doresc se pot pensiona în condițiile aflate în vigoare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Draftul documentului obținut de Profit.ro are următorul conținut:

"Ordonanță de Urgență privind modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor

În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituția României, republicată, Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență.

ART I - Legea nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România, publicată în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 270 din 22 aprilie 2015,  cu modificările și completările ulterioare se modifică după cum urmează:

Alineatele (1) și (2) ale art. 42^2 se modifică și vor avea următorul cuprins:

„Art. 42^2 (1) - Personalul aeronautic civil navigant profesionist care îndeplinește condițiile prevăzute la art. 42^1 alin. (1) are dreptul la o pensie de serviciu în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază lunare corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare.

(2) Baza de calcul a pensiei de serviciu prevăzută la alin.(1) va fi menționată în documentul emis de către angajator, pe răspunderea acestuia.

EXCLUSIV Numărul sectoarelor în care angajatorii sunt obligați să încheie cu salariații contracte colective de muncă va fi semnificativ majorat, de la 30 la peste 100 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Numărul sectoarelor în care angajatorii sunt obligați să încheie cu salariații contracte colective de muncă va fi semnificativ majorat, de la 30 la peste 100

Alineatul (3) se abrogă

Art. 42^5 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 42^5 - Pensia de serviciu se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică.”

ART. II  - Legea   nr. 567 din  9 decembrie 2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea, publicată în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 408 din 10 iunie 2015 cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

ART. 68^5 se modifică și va avea următorul cuprins:

FOTO Cererile miniștrilor de retragere a demisiei, trimise la Guvern cu greșeli gramaticale CITEȘTE ȘI FOTO Cererile miniștrilor de retragere a demisiei, trimise la Guvern cu greșeli gramaticale

(1) Personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea prevăzut la art. 3 alin. (2), personalul de specialitate criminalistică și personalul care ocupă funcții auxiliare de specialitate criminalistică prevăzut la art. 3^1, precum și tehnicienii criminaliști din cadrul parchetelor, cu o vechime de cel puțin 25 de ani în specialitate, pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază lunare corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare.

Alineatul (3) se abrogă.

(7) Persoanele care îndeplinesc condițiile de vârstă și de vechime prevăzute la alin. (1) numai în funcția de personal auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor de pe lângă acestea, de personal de specialitate criminalistică și de personal care ocupă funcții auxiliare de specialitate criminalistică, precum și în cea de tehnician criminalist din cadrul parchetelor beneficiază de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au avut sau au o altă ocupație. În acest caz, baza de calcul al pensiei de serviciu o reprezintă media salariilor de bază lunare, din ultimele 12 luni anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare, ale personalului auxiliar de specialitate aflat în activitate în condiții identice de funcție, vechime, grad sau treaptă și nivel al instanței ori parchetului sau INEC unde a funcționat solicitantul înaintea eliberării din funcția de personal auxiliar de specialitate.

Alineatul 10 al articolului 68^5 se modifică și va avea următorul cuprins:

„ Art. 68^5 alin. (10) - Pensia de serviciu se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică.”

ART. III - Legea nr. 7 din 11 ianuarie 2006 privind statutul funcționarului public parlamentar publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 546 din 22 iulie 2015, republicată se modifică după cum urmează:

Alineatele (3) și (5) ale art. 73^1 se modifică și vor avea următorul cuprins:

VIDEO Înființarea Rapidului Primăriei Sectorului 1 depinde acum de Gabriela Firea și CGMB. Scene caraghioase la ședința Consiliului Local CITEȘTE ȘI VIDEO Înființarea Rapidului Primăriei Sectorului 1 depinde acum de Gabriela Firea și CGMB. Scene caraghioase la ședința Consiliului Local

” (3) La împlinirea vârstei prevăzute la alin. (2), funcționarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel puțin 14 ani în structurile Parlamentului, beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media salarialor de bază din ultimele 12 luni înainte de data pensionării.

Alineatul (4) se abrogă 

(5) –Pensiile de serviciu stabilite în condițiile prezentei legi se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată.”

ART. IV - Legea nr. 216 din 21 iulie 2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic și consular al României publicată în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 546 din 22 iulie 2015
 
ART. 1 se modifică și va avea următorul cuprins:

(1) Membrii Corpului diplomatic și consular al României cu o vechime de cel puțin 15 ani în Ministerul Afacerilor Externe, precum și personalul încadrat pe funcții de execuție specifice se pot pensiona la cerere și pot beneficia la împlinirea vârstei de 60 de ani de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază lunare corespunzătoare încadrării în funcția de execuție deținută în administrația centrală  din ultimele 12 luni de activitate în administrația centrală a Ministerului Afacerilor Externe, înainte de data pensionării.

(2) Pentru persoanele prevăzute la alin. (1) care au fost numite prin decrete prezidențiale ambasadori ai României în alte state sau pe lângă organizații internaționale, pensia de serviciu se stabilește în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază lunare corespunzător funcției de ambasador similar în plată în administrația centrală a Ministerului Afacerilor Externe, din ultimele 12 luni de activitate în administrația centrală a Ministerului Afacerilor Externe înainte de data pensionării.

VIDEO Premierul australian îl ironizează pe Donald Trump CITEȘTE ȘI VIDEO Premierul australian îl ironizează pe Donald Trump

Alineatul (4) se abrogă 

(5) Persoanele prevăzute la alin. (1) și (2), care îndeplinesc condițiile de vechime în Ministerul Afacerilor Externe, se pot pensiona și pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au o altă ocupație. În acest caz, pensia se stabilește în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media din ultimele 12 luni înainte de pensionare a salariilor de bază lunare corespunzător încadrării în funcția de execuție avută la data încetării activității în administrația centrală a Ministerului Afacerilor Externe, similar în plată cu cel al unui membru al Corpului diplomatic și consular al României, respectiv al unei persoane încadrate pe funcție de execuție specifică, aflată în activitate în Ministerul Afacerilor Externe,. De această pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele cărora le-au încetat raporturile juridice de muncă cu Ministerul Afacerilor Externe din motive neimputabile.

(6) De pensia de serviciu prevăzută la alin. (1) și (2) pot beneficia și membrii Corpului diplomatic și consular al României, precum și personalul încadrat pe funcții de execuție specifice, pensionați anterior intrării în vigoare a prezentei legi, care beneficiază de pensie din sistemul public și care îndeplinesc condițiile prevăzute de prezenta lege pentru acordarea pensiei de serviciu. În acest caz, cuantumul pensiei de serviciu este de 65% din baza de calcul reprezentată de media din 12 luni a salariul de bază lunar similar în plată, corespunzător funcției de execuție deținute de aceștia la data încetării activității în administrația centrală a Ministerului Afacerilor Externe.

(8) Pentru persoanele prevăzute la alin. (6), care au fost numite prin decrete prezidențiale ambasadori ai României în alte state sau pe lângă organizații internaționale, cuantumul pensiei de serviciu este de 65% din baza de calcul reprezentată de media pe 12 luni a salariilor de bază lunare corespunzător funcției de ambasador similar în plată în administrația centrală a Ministerului Afacerilor Externe.

Alineatele (2), (4) al art. 3 se modifică și vor avea următorul cuprins:

(2) Cuantumul pensiei de serviciu pentru persoanele prevăzute la alin. (1) este de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază lunare corespunzător încadrării în funcția de execuție deținută de acestea în administrația centrală a Departamentului de Comerț Exterior din 12 luni înainte de data pensionării.

 (4) Cuantumul pensiei de serviciu pentru persoanele prevăzute la alin. (3) este de 65% din baza de calcul reprezentată de media din 12 luni a salariului de bază lunar similar în plată, corespunzător funcției de execuție deținute de acestea în administrația centrală a Departamentului de Comerț Exterior la data încetării activității.

  Alineatul (5) al art. 5 se modifică și va avea următorul cuprins:

FOTO Vacanță la vecini cu doar 90 euro. Românii au găsit una dintre cele mai ieftine destinații CITEȘTE ȘI FOTO Vacanță la vecini cu doar 90 euro. Românii au găsit una dintre cele mai ieftine destinații

(5) Pensiile de serviciu, precum și pensiile de urmaș, calculate potrivit prezentei legi, se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, se menține pensia de serviciu aflată în plată.”

Alineatul (5) al articolului 6 se modifică și va avea următorul cuprins:

” Art. 6 alin. (5) – Pensiile de serviciu, precum și pensiile de urmaș, calculate potrivit prezentei legi, se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, se menține pensia de serviciu aflată în plată.”

ART.V - Legea nr. 303/2004 republicată, privind statutul judecătorilor și procurorilor republicată în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 826 din 13 septembrie 2005 se modifică după cum urmează:

ART. 82 se modifică și va avea următorul cuprins:

” (1) Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și foștii judecători și procurori financiari și consilierii de conturi de la secția jurisdicțională care au exercitat aceste funcții la Curtea de Conturi, cu o vechime de cel puțin 25 de ani în funcția de judecător ori procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și în funcția de judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secția jurisdicțională a Curții de Conturi se pot pensiona la cerere și pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media indemnizației lunare sau de salariul de bază lunar, după caz, din ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării.

VIDEO Ministrul Transporturilor îi ceartă pe constructorii italo-spanioli ai Autostrăzii Lugoj-Deva și îi amenință cu rezilierea contractului CITEȘTE ȘI VIDEO Ministrul Transporturilor îi ceartă pe constructorii italo-spanioli ai Autostrăzii Lugoj-Deva și îi amenință cu rezilierea contractului

(2) Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și foștii judecători și procurori financiari și consilierii de conturi de la secția jurisdicțională care au exercitat aceste funcții la Curtea de Conturi se pot pensiona la cerere înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani și beneficiază de pensia prevăzută la alin. (1), dacă au o vechime de cel puțin 25 de ani numai în funcția de judecător, procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor, precum și în funcția de judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secția jurisdicțională a Curții de Conturi. La calcularea acestei vechimi se iau în considerare și perioadele în care judecătorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și judecătorul, procurorul financiar și consilierul de conturi la secția jurisdicțională a Curții de Conturi a exercitat profesia de avocat, personal de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat, consilier juridic sau jurisconsult.

(3) De pensia de serviciu prevăzută la alin. (1) beneficiază, la împlinirea vârstei de 60 de ani, și judecătorii și procurorii cu o vechime în magistratură între 20 și 25 de ani, în acest caz cuantumul pensiei fiind micșorat cu 1% din baza de calcul prevăzută la alin. (1), pentru fiecare an care lipsește din vechimea integrală în magistratură.

(4) se abrogă

Alineatul (2) al articolului 85 se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 85 alin. (2) - Pensiile de serviciu ale judecătorilor și procurorilor, precum și pensiile de urmaș prevăzute la art. 84 se actualizează din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, se menține pensia de serviciu aflată în plată.”

ART. VI - Legea nr. 7/2016 din 18 ianuarie 2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi  publicată în Monitorul Oficial  nr. 41 din 19 ianuarie 2016 se modifică și se completează după cum urmează:

FOTO Mesaj surprinzător afișat de Blue Air: #REZIST CORUPȚIEI DIN ROMÂNIA CITEȘTE ȘI FOTO Mesaj surprinzător afișat de Blue Air: #REZIST CORUPȚIEI DIN ROMÂNIA

Alineatele (2), (3),(4) (10) și (11) se modifică și vor avea următorul cuprins:
  
"(2) Persoanele care au îndeplinit funcția de auditor public extern pe o durată de cel puțin 14 ani în cadrul Curții de Conturi beneficiază, la îndeplinirea condițiilor standard de pensionare prevăzute de legislația în vigoare privind sistemul public de pensii, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor lunare din ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare.    Baza de calcul al pensiei de serviciu nu include sporul de risc și suprasolicitarea neuropsihică de 50% și nici majorarea de până la 75% din salariul de bază, câștigate în instanță.

(3) De pensia de serviciu prevăzută la alin. (2) beneficiază și persoanele care au îndeplinit funcția de auditor public extern, la îndeplinirea condițiilor standard de pensionare prevăzute de legislația în vigoare privind sistemul public de pensii, din care, la Curtea de Conturi minimum 4 ani, caz în care, cuantumul pensiei prevăzut la alin. (2) va fi micșorat cu 1% pentru fiecare an care lipsește din vechimea de 14 ani.

(4) Pentru vechimea de peste 14 ani în funcția de auditor public extern în cadrul Curții de Conturi, cuantumul pensiei este de 65% din baza de calcul prevăzută la alin. (2).

(10) Pensiile de serviciu stabilite în condițiile prezentei legi se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată.”

(11) De pensie de serviciu beneficiază și auditorii publici externi care, la data solicitării acestei pensii, sunt pensionari pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii. În acest caz, cuantumul pensiei de serviciu este de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază lunare determinată potrivit alin. (2), de care beneficiază un auditor public extern în activitate, în condiții identice de funcție, vechime, grad sau treaptă.

ART. VII Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 556 din 27 iulie 2015 se modifică după cum urmează:

  ART. 28 se modifică și va avea următorul cuprins:

VIDEO & FOTO Noul Seat Arona a fost prezentat publicului suspendat de un elicopter, deasupra Barcelonei CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Noul Seat Arona a fost prezentat publicului suspendat de un elicopter, deasupra Barcelonei

   “(1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor lunare de funcție, de gradație și solda de comandă, după caz /salariilor de funcție, de gradul profesional deținut, de gradație si salariul de comandă, după caz, din 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/polițist/funcționar public cu statut special, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a) - c).

Alin. (3) se abrogă și următoarele alineate se renumerotează
  
(3) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat pentru perioadele în care personalul s-a aflat în misiune temporară sau permanentă în străinătate este cea prevăzută la alin. (1) corespunzătoare funcției militare/de poliție/de penitenciare pe care este încadrat în țară, la alegere, din 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate anteriori plecării în misiune.
   

(5) La determinarea bazei de calcul folosite pentru stabilirea pensiei militare de stat conform alin. (1), pentru perioadele în care personalul a exercitat o funcție de demnitate publică se utilizează media drepturilor salariale lunare corespunzătoare funcției exercitate. În cazul personalului suspendat ca urmare a exercitării unei funcții de demnitate publică, se poate utiliza, la alegere, media soldelor lunare de funcție, de gradație și solda de comandă, după caz/salariilor de funcție, de gradul profesional deținut, de gradație si salariul de comandă, după caz, din 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate anteriori datei suspendării.
   

(6) Pentru soțul/soția, militar, polițist sau funcționar public cu statut special, aflat/aflată în concediu fără plată pentru a-și urma soția/soțul trimisă/trimis în misiune permanentă în străinătate, în ultimii 5 ani anteriori îndeplinirii vârstei standard de pensionare, media soldelor lunare de funcție, de gradație și solda de comandă, după caz/salariilor de funcție, de gradul profesional deținut, de gradație si salariul de comandă, după caz, din 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate anterior intrării în concediu fără plată.
   

(7) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei de urmaș, în cazul în care decesul susținătorului a survenit înaintea îndeplinirii condițiilor pentru obținerea unei pensii, este media soldelor lunare de funcție, de gradație și solda de comandă, după caz/salariilor de funcție, de gradul profesional deținut, de gradație si salariul de comandă, după caz, din 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/polițist/funcționar public cu statut special, la alegerea beneficiarilor pensiei de urmaș.
  

  (8) În situația în care titularul/susținătorul nu a realizat venituri cel puțin 12 luni consecutive, baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei o reprezintă media soldelor lunare de funcție, de gradație și solda de comandă, după caz/salariilor de funcție, de gradul profesional deținut, de gradație si salariul de comandă, după caz, din 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate ai titularului/susținătorului în lunile de activitate în calitate de militar/polițist/funcționar public cu statut special.

Alineatul (1) și alin.(2) al art. 29 se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 29 - (1) Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procente din baza de calcul, astfel:

EXCLUSIV Cele mai mici tarife RCA în funcție de mașină și șofer. Comisionul deja vinde mai bine ca prețul, iar piața a ajuns o afacere în 4 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cele mai mici tarife RCA în funcție de mașină și șofer. Comisionul deja vinde mai bine ca prețul, iar piața a ajuns o afacere în 4

a) militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art. 3 lit. f) de cel puțin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul prevăzută la art. 28;
   

b) se abrogă

(2) De pensie de serviciu beneficiază și militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în condițiile legii, cu o vechime cumulată de până la 25 de ani, cuantumul pensiei fiind diminuat cu 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28 pentru fiecare an care lipsește din această vechime.
   

ART. 30 se abrogă

    ART. 59  se modifică și va avea următorul cuprins:

“Art.59 alin. (1) -Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată.”

Alineatele (2), (3), (4), (5), (6), (7)  se abrogă

    ART. 60 se abrogă

ART.VIII - Legea   nr. 47/1992 din 18 mai 1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 807 din 3 decembrie 2010 se modifică după cum urmează:

Alineatul (2) al art. 71 se modifică și va avea următorul cuprins:

(2) Judecătorii Curții Constituționale, la data pensionării sau recalculării pensiilor anterior stabilite, beneficiază de pensie de serviciu egală cu 65% din baza de calcul reprezentată de media indemnizației lunare sau a salariului de bază lunar, după caz, din ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării. Pensia astfel stabilită se actualizează din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, se menține pensia de serviciu aflată în plată. Pensia astfel stabilită se impozitează potrivit legii.”

ART. IX  Legea  nr. 96/2006 din 21 aprilie 2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, se modifică și se completează după cum urmează:

Alineatul (3) al art. 42 se modifică și va avea următorul cuprins:

”(3) Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă prevăzut la alin. (1) se acordă în limita a 3 mandate complete dar nu mai puțin de un mandat de parlamentar și este egală cu 65% din baza de calcul reprezentată de media indemnizației lunare sau a salariului de bază lunar, după caz, din ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării. ”

Alineatul (4) se abrogă

Alineatul (6) al art. 42 se modifică și va avea următorul cuprins:
”  (6)  Indemnizația pentru limită de vârstă se actualizează din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o o indemnizație pentru limită de vârstă mai mică, se menține indemnizația pentru limită de vârstă aflată în plată.”

DISPOZIȚII FINALE

(1)  Cererile înregistrate și nesoluționate până la data intrării în vigoare a prezentei legi se soluționează conform normelor legale existente la data deschiderii drepturilor de pensii și asigurări sociale.

(2) Prevederile Legii nr. Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România, Legii nr. 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar, Legi nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic și consular al României, Legii  nr. 7/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea și al personalului care funcționează în cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice așa cum au fost modificate prin prezenta Ordonanță de Urgență cu privire la cuantum și baza de calcul nu se aplică pentru drepturile stabilite prin deciziile de pensie emise până la data intrării în vigoare a acesteia"

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii