Europa acuză SUA că profită de pe urma războiului din Ucraina

Europa acuză SUA că profită de pe urma războiului din Ucraina
scris 26 nov 2022

În timp ce țările din UE suferă, Statele Unite fac o avere de pe urma războiului din Ucraina, prin vânzarea gazului la prețuri astronomice, vânzări de arme și politici care distorsionează concurența, ceea ce amenință unitatea occidentală în fața războiului pornit de președintele rus Vladimir Putin, afirmă oficiali europeni citați de publicația Politico, preluată de Agerpres.

''Adevărul este că, dacă priviți atent, țara care obține cel mai mult profit din acest război este SUA, pentru că ei vând mai mult gaz și la prețuri mai mari, și de asemenea pentru că vând mai multe arme'', remarcă unul dintre acești oficiali europeni care au vorbit sub protecția anonimatului.

Urmărește-ne și pe Google News
Un ”fost general” din Corpul Pușcașilor Marini american face parte din Wagner, susține Prigojin CITEȘTE ȘI Un ”fost general” din Corpul Pușcașilor Marini american face parte din Wagner, susține Prigojin
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

''Ne aflăm cu adevărat într-un moment istoric'', spune un alt oficial european de rang înalt, care atrage atenția asupra dublei lovituri pe care o primește UE prin creșterea prețurilor la energie și subvențiile prin care administrația președintelui american Joe Biden ajută companiile americane și astfel este afectată competitivitatea celor europene. De aici și riscul ca opinia publică europeană să se manifeste atât împotriva efortului de război, cât și împotriva alianței transatlantice. ''America trebuie să-și dea seama că opinia publică se schimbă în multe țări ale UE'', subliniază interlocutorul citat.

Și șeful diplomației europene, Josep Borrell, a îndemnat Washingtonul să răspundă preocupărilor europene. ''Americanii - prietenii noștri - iau decizii care au un impact economic asupra noastră'', a spus el într-un interviu pentru Politico.

ULTIMA ORĂ Ajutoare de la stat de câte 1.400 lei din fonduri UE pentru plata facturilor la energie ale românilor vulnerabili. La cât este estimat costul măsurii CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ajutoare de la stat de câte 1.400 lei din fonduri UE pentru plata facturilor la energie ale românilor vulnerabili. La cât este estimat costul măsurii

Punctul major de tensiune între UE și SUA în ultimele săptămâni îl reprezintă subvențiile acordate de administrația Biden prin Legea de Reducere a Inflației (Inflation Reduction Act - IRA), care potrivit Bruxellesului afectează exporturile europene și amenință să distrugă industriile din UE.

De asemenea, în timp ce încearcă să-și reducă dependența față de energia rusească, statele UE cumpără din SUA gaze naturale lichefiate (GNL), pentru care plătesc de patru ori mai mult decât prețul practicat pe piața americană.

viewscnt
Afla mai multe despre
razboi rusia ucraina
sua subventii de stat
sua lng europa
scumpire energie
criza energetica