Fostul premier Emil Boc și mai mulți miniștri din primul său cabinet - Ilie Sârbu, Gheorghe Pogea, Adriean Videanu și Vasile Pușcaș - vor fi cercetați de procurorii DNA într-un dosar desprins din cel care îl vizează pe omul de afaceri Ioan Niculae. Ei sunt suspectați de dare de mită, cumpărare și trafic de influență sau abuz în serviciu, după ce ar fi promovat o hotărâre de guvern pentru sprijinirea lui Niculae.
Potrivit procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în ianuarie 2009, mai mulți miniștri din guvernul proaspăt instalat la acea dată, inclusiv premierul Emil Boc, au declarat că susțin și fac demersuri pentru aprobarea unui act normativ prin care să fie acordate facilități fiscale la achiziția de îngrășăminte din producția internă, în sprijinul omului de afaceri Ioan Niculae.
Astfel, pe parcursul urmăririi penale au rezultat date în sensul că anumiți miniștri au susținut proiectul de act normativ care l-ar fi favorizat pe Ioan Niculae, patronul Interagro, și ar fi produs prejudicii evidente României, atât pe plan european, cât și bugetului de stat. “Printre acești miniștri, actele de urmărire penală i-au evidențiat pe Emil Boc - prim ministru, Pogea Gheorghe - ministru al Finanțelor Publice și Videanu Adriean - ministrul Economiei, care a exercitat asupra secretarului de stat Harbuz Liviu, fie anumite forme de presiuni, fie demersuri de persuadare, pentru ca acesta să găsească soluții pentru promovarea și adoptarea actului normativ vizat de patronul Interagro”, scrie News.ro
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Un alt demnitar la care fac referire procurorii este Vasile Pușcaș, ministrul Integrării Europene la acel moment, despre care inculpații Ioan Niculae și Gheorghe Bunea Stancu ar fi vorbit în mod repetat ca fiind unul dintre demnitarii care au susținut interesele patronului Interagro.
“Mai mult, în privința lui Ilie Sârbu (ministrul Agriculturii la acea dată, n.r.) au rezultat date concrete că s-ar fi întâlnit cu patronul Interagro și că ar fi discutat problematica acestui act normativ cu alți politicieni și demnitari”, se mai arată în documentul procurorilor.
Un alt aspect rezultat în timpul urmării penale se referă la posibila implicare și a altor demnitari la care s-ar fi apelat pentru a-i determina pe miniștrii și funcționarii din instituțiile publice să promoveze și să adopte actul normativ care l-ar fi avantajat pe patronul Interagro. “Dintre asemenea politicieni, pe parcursul urmăririi penale a fost nominalizat explicit, președintele PSD și al Senatului, la acel moment, Mircea Geoană, dar și alți politicieni și demnitari, indicați nu prin nume, ci prin funcție, de exemplu: «președintele» - posibilă referire la contactarea acestuia de către patronul Ioan Niculae în contextul în care chiar ministrul Ilie Sârbu confirmă că a fost abordat de la Președinția României în acest scop”, se mai arată în rechizitoriu.
Cercetările vor continua și pentru a se stabili dacă intervențiile asupra miniștrilor nominalizați au fost realizate de anumite persoane care au oferit și primit sume de bani din partea lui Ioan Niculae pentru a fi promovat și adoptat actul normativ care ar fi avantajat grupul Interagro, susțin procurorii.
CITEȘTE ȘI Ioan Niculae ar fi spălat bani printr-o firmă offshore cu sediul pe iahtul familiei, spun procuroriiAnchetatorii mai arată că, în situația prezentată anterior, referitoare la demnitari, miniștri și funcționari, precum și la persoane din anturajul acestora, se va dispune disjungerea și continuarea cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare - dare de mită, cumpărare și trafic de influență, abuz în serviciu în forma tentativei cu scopul obținerii de foloase necuvenite pentru altul, folosirea influenței și autorității unor persoane ce dețineau funcții în partide politice pentru a obține foloase necuvenite pentru altul.
În paralel cu declarațiile miniștrilor amintiți, s-a realizat o adevărată „presiune publică din partea sindicatelor de profil controlate sau plătite tot de Ioan Niculae și a autorităților județene doar din județele unde se aflau amplasate combinatele chimice controlate de Ioan Niculae, adică prefecții din Teleorman și Slobozia, în vederea elaborării cât mai grabnice a unui asemenea act normativ”, se arată în rechizitoriul prin care omul de afaceri Ioan Niculae a fost trimis în judecată, alături de mai multe persoane, fiind acuzat, între altele, că ”a corupt” oameni de afaceri, funcționari publici și înalți demnitari să promoveze o hotărâre de guvern, prin care să fie acordate facilități fiscale privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte chimice, acest lucru aducând Interagro un beneficiu de 600 de milioane de euro.
Procurorii mai arată că grupul de presiune dorea elaborarea respectivului act normativ întrucât, dacă nu intra în vigoare până la 1 aprilie 2009, nu mai putea fi elaborat, conform normativelor UE. La 10 februarie 2009, secretarul de stat de la Ministerul Economiei condus de ministrul Adriean Videanu, a trimis o adresă către Ministerul Agriculturii prin care a solicitat „analizarea posibilității urgentării elaborării actului normativ privind finanțarea de la buget a cumpărării de îngrășăminte chimice pentru campaniile agricole”.
În aceste condiții, anchetatorii au decis disjungerea cauzei „în cazul miniștrilor și a altor funcționari publici sau demnitari, precum și altor persoane, implicați în circuitul proiectului de HG sau în demersurile pentru susținerea actului normativ privind acordarea de subvenții la achiziția de îngrășăminte din producția internă, act normativ care ar fi fost profitabil pentru afacerile grupului Interagro și i-ar fi adus venituri lui Ioan Niculae de câteva sute de milioane de euro”, se arată în rechizitoriul DNA.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Șeful ANAF, despre noul formular de TVA: Firmele cu vechime scapă de depunere. Rămâne un filtru pentru firmele noiPotrivit rechizitoriului, Ioan Niculae a „invitat” pe un secretar de stat, la sediul Interagro, prin intermediul unui politician, deputat și lider de grup parlamentar, tocmai pentru a discuta problematica „subvențiilor pentru îngrășăminte”. Cu această ocazie, Niculae i-a relatat acestuia că subiectul respectiv a fost discutat de omul de afaceri cu ministrul Agriculturii și cu cel al Economiei. “La nici o săptămână, așa cum impusese Ioan Niculae, la nivelul Ministerului Agriculturii se accelerează procedura de promovare a proiectului de HG pentru subvenții la îngrășăminte. Cu toate acestea, în interiorul Ministerului Agriculturii, mai mulți funcționari s-au opus și astfel a fost întocmită o notă extrem de explicită cu privire la consecințele negative, chiar dezastruoase pentru România în cazul în care un asemenea act normativ pentru acordarea de subvenții pentru îngrășăminte ar fi fost promovat”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.
Ioan Niculae este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu și spălare de bani și în dosarul "Romgaz - Interagro", instrumentat de DIICOT. În același dosar e vizat și fostul ministru al Economiei Adriean Videanu.
Ioan Niculae execută, din aprilie 2015, pedeapsa de doi ani și șase luni de închisoare primită în dosarul "Mită la PSD".