Consiliul Concurenței a recomandat Parlamentului, în urma finalizării investigației Netcity, să aibă în vedere modificarea legislației specifice în scopul accelerării și simplificării procedurii de autorizare a construcției de rețele de comunicații electronice, în mod special pentru cele de dimensiuni mici.
În 2015, Consiliul Concurenței a dat publicității un raport preliminar cu privire la infrastructura metropolitană subterană de suport pentru rețele de comunicații electronice ale municipiului București, respectiv Netcity. Aceasta este o rețea subterană de fibră optică înființată de primăria Capitalei pentru a elimina cablurile aeriene de pe stâlpii furnizorilor de electricitate și ai RATB, contractul de realizare fiind atribuit firmelor UTI Systems și Netcity Telecom.
Investigația Consiliului Concurenței a avut în vedere procedurile de autorizare și tarifare pentru conectarea la această rețea în cazul diverselor companii private și posibilitatea ca astfel de servicii de rețele subterane să fie oferite și de alți furnizori. În raportul preliminar din 2015, Consiliul Concurenței arată că va continua investigația, recomandând emiterea normelor tehnice de reglementare în acest domeniu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În urma finalizării, în februarie, a acestei investigații, Consiliul Concurenței a transmis recent Parlamentului o recomandare specifică legată de legislația privind rețelele de comunicații.
“Consiliul Concurenței recomandă modificarea legislației specifice in scopul accelerării (simplificării) procedurii de autorizare a construcției de rețele de comunicații electronice de dimensiuni mici. Consiliul Concurenței propune ca odată îndeplinite cerințele legate de anumite riscuri (siguranța traficului pietonal și auto, cele generate de nerespectarea unor norme de planificare urbană și/sau de inginerie a construcțiilor civile) și respectate normativele tehnice specifice, autorizarea să poată fi acordată rapid (autorizare in formă accelerată)”, arată Consiliul în adresa transmisă parlamentarilor, subliniind că modalitatea concretă de implementare a modificărilor propuse rămâne la alegerea legislativului.
Consiliul subliniază, în context, că aproximativ 80% din costurile infrastructurii de rețea sunt cauzate de lucrările de construcții civile, respectiv de structurile subterane sau de suprafață, cum ar fi sub-conducte, conducte, puțuri și stâlpi. Din acest motiv, operatorii de comunicații electronice nu iși permit, de regulă, să-și construiască propria infrastructură subterană în care să-și instaleze rețelele de comunicații electronice.
“Parte din întreprinderile chestionate în cadrul investigației au susținut că ar fi fezabilă, însă, îngroparea rețelei în regie proprie, cel puțin la nivelul unor tronsoane, punctual, mai ales a racordurilor, dacă ar exista un cadru legal în privința regimului de autorizare, considerat anevoios până în prezent. De aceea, Consiliul Concurenței susține simplificarea procedurii de autorizare, mai ales în privința infrastructurilor de mici dimensiuni”, se subliniază în adresa transmisă Parlamentului.