După pensii speciale, parlamentarii vor să fie înalți funcționari publici fără concurs și indiferent dacă au făcut poliție politică

După pensii speciale, parlamentarii vor să fie înalți funcționari publici fără concurs și indiferent dacă au făcut poliție politică
scris 3 mar 2016

Parlamentarii vor ca, după terminarea mandatului de deputat sau senator, să intre de drept și fără concurs în categoria funcționarilor publici și în cea a înalților funcționari publici, putând fi astfel numiți în funcții de prefect, subprefect, secretar general de minister sau al Guvernului. Mai mulți parlamentari au inițiat un astfel de proiect de lege, prin care elimină și regula că o persoană nu poate fi funcționar public dacă a făcut poliție politică.

Un grup de parlamentari, în majoritate membri ai PSD și UNPR, dar și doi membri PNL, au inițiat recent un proiect de lege prin care doresc să-și confere lor și colegilor lor, în mod automat, statutul de funcționar public după terminarea mandatului.

Urmărește-ne și pe Google News

Parlamentarii vor să ajungă în funcții importante după mandat

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Astfel, proiectul de lege modifică Statutul funcționarului public în vigoare și stabilește că în această categorie intră și "senatorii și deputații care au exercitat un mandat complet de parlamentar". Singura condiție este ca parlamentarii să aibă studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licență, fiind însă suficiente și studiile de scurtă durată, absolvite cu diplomă.

Mai mult, parlamentarii nu vor avea nevoie să susțină vreun concurs pentru a intra în această categorie, la fel cum se întâmplă cu toți ceilalți cetățeni, dar nu se vor prezenta la un concurs nici pentru a intra în categoria înalților funcționari publici.

Dacă pentru orice alt funcționar public intrarea în categoria înalților funcționari publici este prin concurs național, în cazul parlamentarilor, care au exercitat cel puțin un mandat de parlamentar întreg, accesul la o astfel de funcție va fi "de drept", conform proiectului de lege.

Corupția golește primăriile. În ultimul an, 42 de edili au rămas fără scaun, fiind arestați sau condamnați CITEȘTE ȘI Corupția golește primăriile. În ultimul an, 42 de edili au rămas fără scaun, fiind arestați sau condamnați

Acest lucru înseamnă că, după terminarea mandatului, orice parlamentar va putea ocupa fără niciun fel de concurs funcții precum cea de secretar general sau de secretar general adjunct al Guvernului, prefect, subprefect și de secretar general sau adjunct din ministere și alte structuri ale administrației centrale.

Parlamentarii argumentează modificările spunând că un concurs reprezintă o condiție restrictivă pentru a fi funcționar public.

"În prezent, legea este excesiv de restrictivă cu privire la intrarea în corpul funcționarilor publici, stabilind că unica condiție de profesionalizare a funcției publice – concursul", arată parlamentarii în motivația proiectului de lege.

Aceștia susțin că ar trebui să beneficieze de un tratament juridic distinct, iar experiența profesională dobândită ca parlamentari i-ar îndreptăți la ocuparea unor funcții de conducere publice și după terminarea mandatului în legislativ.

La finele lunii ianuarie, Profit.ro a anunțat că Președinția, Parlamentul, Guvernul și ministerele vor primi dreptul să angajeze personal fără a mai organiza concurs, conform restricțiilor legale actuale, dacă au un statut care le permite o procedură mai ușoară de angajare a personalului contractual.

Colaboratorii fostei securități, care au făcut poliție politică, vor putea deveni funcționari publici

Aducând drept argument decizia Curții Constituționale care a declarat neconstituțională Legea 187/1999 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea securității ca poliție politică, parlamentarii propun și eliminarea interdicției de poliție politică în cazul funcționarilor publici.

Astfel, din Statutul funcționarilor publici ar urma să fie eliminate articolele care interzic în prezent unei persoane să fie funcționar public dacă, în primul rând, a fost destituită dintr-o funcție publică sau i-a încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani, dar și dacă a desfășurat activitate de poliție politică, astfel cum este definită prin lege.

După ce și-au asigurat bătrânețea, parlamentarii se gândesc și la profesori, cu o lege a pensiei speciale plină de erori CITEȘTE ȘI După ce și-au asigurat bătrânețea, parlamentarii se gândesc și la profesori, cu o lege a pensiei speciale plină de erori

Invocarea ca argument a deciziei Curții privind neconstituționalitatea Legii 187/1999 este însă complet irelevantă în actualul cadrul legislativ, deoarece legea respectivă a fost înlocuită prin OU 24/ 2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, aprobată prin Legea 293/ 2008.

În baza acestui cadru legal, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității verifică și în prezent, fără a fi supus vreunei sesizări de neconstituționalitate, dacă persoanele care doresc să obțină statutul de funcționar public au desfășurat acțiune de poliție politică. Instanțele sunt cele care confirmă, prin decizie definitivă, o astfel de activitate.

Anul trecut, parlamentarii au adoptat un proiect de lege prin care și-au stabilit pensii speciale, dacă nu sunt realeși și au încheiat cel puțin un mandat complet de parlamentar. La scurt timp, au stabilit că și primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene vor primi indemnizații speciale dacă au ocupat una dintre aceste funcții timp de cel puțin doi ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
parlament
functionar public
prefect
politie politica
senatori
deputati