După 6 ani, BNR este iar atacată dinspre SUA pentru o monedă omagială și antisemitism, acum de ambasadă. Reacția BNR

După 6 ani, BNR este iar atacată dinspre SUA pentru o monedă omagială și antisemitism, acum de ambasadă. Reacția BNR
scris 13 mai 2016

Ambasada Statelor Unite ale Americii la București a transmis Băncii Naționale a României (BNR) că este dezamăgită de decizia instituției de a-l onora pe Mihail Manoilescu, fost guvernator al Băncii Naționale din perioada interbelică, prin lansarea unei monede omagiale, oficialii americani arătând că acesta a promovat și a contribuit activ la ideologia fascistă și sentimentul antisemit în România. Banca a reacționat, precizând că analizează în prezent semnalele recente referitoare la această emisiune numismatică și că, în niciun caz și sub nicio formă, emisiunile numismatice ale BNR nu doresc "să rănească sentimentele nimănui", cu atât mai puțin să aducă atingere memoriei vreunei comunități sau să transmită mesaje având caracter ofensator, xenofob ori discriminator.

BNR a lansat în circuitul numismatic, începând din 15 aprilie 2016, un set de trei monede (din aur, din argint și din tombac cuprat) cu tema Guvernatori ai Băncii Naționale a României - Ion I. Câmpineanu, Mihail Manoilescu și Ion I. Lapedatu. Tirajul pentru această emisiune este de 150 seturi monede.

Urmărește-ne și pe Google News

"Ambasada SUA își exprimă dezamăgirea cu privire la decizia Băncii Naționale a României de a-l onora pe Mihail Manoilescu, fostul guvernator al Băncii Naționale din perioada interbelică, prin lansarea unei monede omagiale. Manoilescu a promovat și a contribuit activ la ideologia fascistă și sentimentul antisemit în România, care în final au condus la cea mai întunecată perioadă a acestei țări. În timp ce Ambasada SUA recunoaște dreptul României de a sărbători tradițiile instituțiilor sale, aceste celebrări nu trebuie să includă imagini ale unor persoane care au fost condamnate de către istorie și care, prin faptul că sunt onorate, sunt validate. Această practică contravine fundamentului instituțional democratic al României, promovării statului de drept și protecției drepturilor fundamentale ale omului", au transmis oficialii americani. 

Banca a reacționat, precizând că analizează în prezent semnalele recente referitoare la această emisiune numismatică și că, în niciun caz și sub nicio formă, emisiunile numismatice ale BNR nu doresc "să rănească sentimentele nimănui", cu atât mai puțin să aducă atingere memoriei vreunei comunități sau să transmită mesaje având caracter ofensator, xenofob ori discriminator.

Banca precizează că emisiunea numismatică lansată în aprilie 2016 face parte dintr-un proiect, inițiat anul trecut, de prezentare a istoriei Băncii Naționale a României și a personalităților care au ocupat de-a lungul anilor demnitatea de guvernator al acesteia. 

"Includerea în emisiunea numismatică a lui Mihail Manoilescu, care a deținut demnitatea de guvernator al BNR în anul apogeului Marii Crize Economice, într-un context global și european caracterizat de transformări profunde, a vizat exclusiv activitatea sa în fruntea băncii centrale și cea în domeniul cercetării economice și financiare la nivel mondial. BNR analizează în prezent semnalele recente referitoare la această emisiune numismatică. Totodată, BNR va face demersuri pentru stabilirea unor proceduri de lucru  cu instituții reprezentative de specialitate în vederea evitării unor potențiale situații regretabile în viitor. Reamintim că, potrivit competențelor sale legale, Banca Națională a României realizează emisiuni numismatice, în tiraje reduse, destinate colecționarilor, în cadrul unor programe ce includ o tematică diversă, dedicate atât personalităților și evenimentelor marcante din istoria României, cât și celor care au marcat evoluția civilizației universale. Reafirmăm că, în niciun caz și sub nicio formă, emisiunile numismatice ale BNR nu doresc să rănească sentimentele nimănui, cu atât mai puțin să aducă atingere memoriei vreunei comunități sau să transmită mesaje având caracter ofensator, xenofob ori discriminator. Întreaga activitate a Băncii Naționale a României este orientată fără excepție în spiritul respectului față de valorile umanității, ale democrației și multiculturalismului", a transmis BNR.

În urmă cu 6 ani, reprezentantii Muzeului Holocaustului din Statele Unite au cerut BNR să retragă din circulație o monedă comemorativă care îl înfățișa pe patriarhul Miron Cristea, spunând că fostul lider al Bisericii Ortodoxe Române a avut vederi antisemite și a militat pentru alungarea evreilor din România.

Atac în forță împotriva unui sistem păstrat 20 de ani în porturi: Contracte schimbate, închiriere interzisă, manageri demiși fără despăgubiri CITEȘTE ȘI Atac în forță împotriva unui sistem păstrat 20 de ani în porturi: Contracte schimbate, închiriere interzisă, manageri demiși fără despăgubiri

Mihail Manoilescu (1891-1950) a fost, după primul război mondial, funcționar cu rang secundar în guverne liberale și averesciene, iar în 1926, aflat într-o misiune economică în Italia, l-a cunoscut pe dictatorul fascist Benito Mussolini. Partizan al revenirii regelui Carol al II-lea pe tronul României, Manoilescu a fost întemnițat în toamna anului 1927, dar achitat în 1928.

După revenirea pe tron a regelui Carol al II-lea, Manoilescu a fost foarte influent, ca ministru economic în diverse guverne țărăniste.

Pentru câteva luni, în intervalul 14 iulie 1931-27 noiembrie 1931, a fost guvernator al BNR, calitate din care s-a opus dorinței regelui Carol al II-lea de a salva Banca Marmorosch-Blank de la faliment (urmare a crizei mondiale) prin intervenția băncii centrale. Aceasta atitudine i-a adus destituirea din funcție, dar și îndepărtarea pentru o perioadă din cercul regal. După îndepăratea sa, BNR a salvat banca, preluându-i debite insolubile și acordându-i credite preferențiale. Aceasta avea să fie desființată în 1948, după al doilea război mondial, odată cu începutul preluării puterii de către regimul comunist.

În 1937, Manoilescu a început să finanțeze publicația "Buna Vestire", oficios al organizației Garda de Fier, și a fost și membru în Senatul legionar. În iulie 1940, Manoilescu a fost desemnat ministru de externe în guvernul pro-nazist condus de Ion Gigurtu. 

Mihail Manoilescu a fost însă unul dintre puținii gânditori economici originali din România, fiind tradus încă din timpul vieții, dar mai ales ulterior, în mai multe limbi, și unul dintre cei mai mari gânditori reacționari din România și din Europa interbelică.

viewscnt
Afla mai multe despre
ambasada sua
bnr
monedă