Dragnea și Tăriceanu retrag proiectul de lege care acorda Casei Regale dreptul de a folosi în mod gratuit Palatul Elisabeta încă 49 de ani. UPDATE Tăriceanu susține că proiectul va fi refăcut: Casa Regală nu poate fi totuși un ONG!

Dragnea și Tăriceanu retrag proiectul de lege care acorda Casei Regale dreptul de a folosi în mod gratuit Palatul Elisabeta încă 49 de ani. UPDATE Tăriceanu susține că proiectul va fi refăcut: Casa Regală nu poate fi totuși un ONG!
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 5 mar 2018

Președinții celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, au solicitat retragerea din dezbaterea legislativului a proiectului de lege inițiat chiar de aceștia și prin care era acordat Casei Regale dreptul de a folosi în mod gratuit Palatul Elisabeta încă 49 de ani, asigurând și finanțare de la bugetul de stat pentru activitățile Casei Regale.

Proiectul de lege prevede ca Palatul Elisabeta, care fusese dat în folosință gratuită Regelui Mihai, să rămână timp de 49 de ani în folosința gratuită a Casei Regale. Proiectul mai propune și instituirea unui serviciu administrativ al Casei Regale a României, finanțat de la bugetul de stat.

Urmărește-ne și pe Google News

Chiar cu puțin timp înainte de demisia premierului Tudose, Profit.ro a relatat însă că Guvernul a formulat aviz negativ împotriva proiectului de lege depus în vara anului trecut de președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

”În opinia noastră, era necesar ca atât din Expunerea de motive, cât și din conținutul normativ al proiectului să se contureze în mod univoc statutul Casei Regale a României de instituție de utilitate publică, pentru a avea, astfel, vocația de a-i fi atribuite în folosință gratuită bunuri proprietate publică”, arată Guvernul în punctul de vedere transmis liderilor majorității de guvernământ.

Executivul condus de Tudose susținea că actuala Casa Regală ar putea folosi în continuare, în mod gratuit, Palatul Elisabeta doar în situația în care ar fi o instituție de utilitate publică, precum o fundație sau o asociație recunoscută astfel, și nu, ca acum, o ”comunitate de familie autonomă”, organizată dinastic. 

Dragnea și Tăriceanu retrag proiectul de lege care acorda Casei Regale dreptul de a folosi în mod gratuit Palatul Elisabeta încă 49 de ani. UPDATE Tăriceanu susține că proiectul va fi refăcut: Casa Regală nu poate fi totuși un ONG!

UPDATE 14:05 Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a susținut, luni, la solicitarea presei, că, în urma observațiilor primite din partea mai multor instituții, proiectul de lege va fi retras de la Senat, va fi refăcut și va fi depus din nou la Parlament, la Camera Deputaților. Tăriceanu a arătat însă că, fiind vorba de instituții nou-înființate, proiectul va fi luat în dezbatere în primă instanță de deputați, iar Senatul va fi for decizional.

”Este neceasă crearea unei instituții care să fie bugetată și care să primească forurile aferente. Păstrăm aceeași intenție, ca Palatul Elisabeta să poată fi folosit pentru derularea activităților Casei Regale”, a declarat președintele Senatului.

”Casa Regală nu poate fi totuși un ONG”, le-a declarat el jurnaliștilor.

”Am avut consultări și, probabil, dacă va mai fi nevoie, aceste consultări pot să aibă loc oricând, iar în ceea ce privește folosirea în acest moment a Palatului Elisabeta, nu ține de resortul Parlamentului”, a adăugat el.

Tăriceanu a precizat că și-ar dori că proiectul refăcut să fie adoptat în această sesiune, ”și ca semnal, și pentru a da o formă stabilă și legală funcționării Casei Regale”.

Un deputat PSD vrea sancționarea prin lege a demnitarilor, europarlamentarilor sau magistraților care ”denigrează” sau ”dezinformează” despre legile și măsurile adoptate de statul român CITEȘTE ȘI Un deputat PSD vrea sancționarea prin lege a demnitarilor, europarlamentarilor sau magistraților care ”denigrează” sau ”dezinformează” despre legile și măsurile adoptate de statul român

Guvernul amintea că Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), care are în administrare imobilul, nu îl poate pune la dispoziție decât unor instituții publice, precum asociații sau fundații, care sunt recunoscute ca atare prin hotărâre de Guvern. Regelui Mihai i-a fost acordat Palatul Elisbeta ca reședință doar în virtutea drepturilor sale ca fost șef de stat, amintea Guvernul.

Acesta arăta că la fel a fost rezvolvată și în Muntenegru situația recunoașterii rolului istoric al monarhiei, fiind promovată o lege care prevede în mod expres exercitarea de către membrii Casei Regale a unor activități culturale, umanitare și a altor activități non-politice, prin intermediul unei fundații de interes public.

Cabinetul Tudose a exprimat obiecții și la propunerea de a fi alocate resurse de la bugetele locale pentru formarea patrimoniului Casei Regale a României, ceea ce ar determina o creștere a cheltuielilor bugetelor locale. Potrivit Guvernului, ar fi trebuit lăsată la latitudinea acestor autorități, în funcție de resursele proprii, de a decide cu privire la astfel de cheltuieli.

Parlamentarii români o iau înaintea celor europeni și vor anularea orei de vară în România CITEȘTE ȘI Parlamentarii români o iau înaintea celor europeni și vor anularea orei de vară în România

Avizul Guvernului este însă unul consultativ pentru Parlament, iar un nou Cabinet, condus acum de premierul desemnat Viorica Dăncilă, și-ar fi putut modifica punctul de vedere până la votul final asupra proiectului de lege, retras însă acum.

Între timp, RA-APPS a anunțat, în pofida argumentelor legale amintite de Guvernul Tudose, că negociază cu Casa Regală o chirie pentru perioada în care va continua să folosească Palatul Elisabeta.

viewscnt
Afla mai multe despre
casa regala
palat
elisabeta
folosinta
gratuit
dragnea
tariceanu
tudose
guvern
negativ
aviz
punct
vedere
aosciatie
fundatie