Ministerul Apărării Naționale (MApN) vrea să cumpere un sistem portabil de combatere a vehiculelor aeriene fără pilot, care acționează prin perturbarea semnalelor GPS/GNSS sau Wifi ale dronelor ostile, și a lansat o consultare de piață în acest sens, pentru a se pune la curent cu prețurile practicate de furnizori și a pune la punct detaliile tehnice ale unei viitoare proceduri de achiziție publică.
Scopul este "protecția fizică a obiectivelor militare împotriva amenințărilor emergente de subversiune, sabotaj, spionaj, terorism și crimă organizată lansate cu ajutorul aeronavelor fără pilot la bord – UAS și S-UAS", potrivit unui document al instituției.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sistemul anti-dronă avut în vedere trebuie să fie nou, respectiv fabricat în anul achiziției sau cel mult cu un an înainte, complet echipat și pregătit pentru introducerea imediată în exploatare.
De asemenea, acesta trebuie să nu provoace interferențe asupra sistemelor de comunicații existente și să se încadreze în nivelurile de perturbații electromagnetice prevăzute de standardele în vigoare din domeniu. Propunerile de oferte din partea furnizorilor vor fi primite până pe 18 martie, iar consultarea de piață se va derula până pe 25 martie.
CITEȘTE ȘI România urcă în clasamentul celor mai influente state și intră în Top 50. Statele Unite reiau prima poziție, iar China ocupă cel mai bun loc de până acum. Cum a influențat războiul percepția
În ultima parte a anului trecut, Parlamentul a modificat Legea privind regimul armamentului deținut de MApN și de forțele armate străine pe teritoriul României, reglementând utilizarea acestuia împotriva dronelor ostile. Ministerul avertizase anterior că obiectivele militare din România sunt tot mai des survolate în modalități neautorizate de către vehicule aeriene fără pilot (UAV - drone) și că legislația românească nu permitea combaterea acestor activități, ceea ce reprezenta o vulnerabilitate la adresa securității respectivelor obiective.
"Personalul Ministerului Apărării Naționale poate face uz de armă și poate folosi dispozitivele militare din dotare, după caz, (…) împotriva dronelor și a echipamentelor radioelectrice utilizate pentru comiterea unui act ostil. În cazul folosirii armelor sau a dispozitivelor militare împotriva dronelor, focul se execută până la oprirea sau imobilizarea acestora. În cazul folosirii dispozitivelor militare împotriva echipamentelor radioelectrice care sunt utilizate pentru comanda la distanță a dronelor, acțiunea se execută până la îngreunarea utilizării sau neutralizarea acestora", prevede acum actul normativ menționat.