DOCUMENT România se pregătește să doneze Ucrainei un sistem Patriot. Îl vom înlocui ″în principal cu fonduri externe nerambursabile″, dar tot vom plăti taxe de zeci de milioane de dolari

DOCUMENT România se pregătește să doneze Ucrainei un sistem Patriot. Îl vom înlocui ″în principal cu fonduri externe nerambursabile″, dar tot vom plăti taxe de zeci de milioane de dolari
scris 30 aug 2024

Ministerul Apărării Naționale (MApN) va cere Parlamentului modificarea Legii din 2017 de achiziție de la Statele Unite a 7 sisteme de rachete Patriot, prin care să fie aprobată oficial donarea către Ucraina a unuia dintre ele, în conformitate cu hotărârea în acest sens a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din iunie.

″Detaliile realizării actelor de donație și a transferului propriu zis se stabilesc prin hotărâre a Guvernului″, scrie în draftul de act normativ elaborat de MApN și analizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Economia SUA dă dovadă de rezistență, cu concedieri reduse și o creștere solidă CITEȘTE ȘI Economia SUA dă dovadă de rezistență, cu concedieri reduse și o creștere solidă

Acesta va abilita totodată Guvernul să întreprindă demersurile necesare pentru a înlocui sistemul Patriot care va fi donat vecinilor aflați sub agresiunea militară a Rusiei, cu un altul, similar, care să aibă ″configurația impusă de nevoile operaționale″.

Noul sistem va fi achiziționat tot de la americani, prin același program Foreign Military Sales (FMS) al Washingtonului și ″în principal din fonduri externe nerambursabile, utilizând mecanismele specifice FMS și oportunitățile de finanțare existente în cadrul parteneriatelor internaționale de sprijin al Ucrainei″.

Cel mai probabil este vorba de facilitatea UE prin care țărilor membre ale Uniunii care sprijină Ucraina cu produse militare li se rambursează costurile ajutoarelor acordate de la bugetul comunitar.

Operațiune majoră în IT - Apple și Nvidia vor investi în OpenAI. Evaluare de peste 100 de miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Operațiune majoră în IT - Apple și Nvidia vor investi în OpenAI. Evaluare de peste 100 de miliarde de dolari

Chiar dacă statul va reuși să facă în așa fel încât să nu plătească nimic pe achiziția în sine a noului sistem Patriot, actitivățile logistice de recepție a acestuia vor presupune costuri estimate la circa 60 de milioane de dolari, care vor fi suportate din bugetul MApN, se menționează în proiect și în expunerea de motive a acestuia.

Implementarea modificărilor propuse va permite ducerea la îndeplinire a mandatului CSAT și donarea către Ucraina a unui sistem de apărare aeriană, în cel mai scurt timp posibil, cu cheltuieli minime, în condițiile refacerii în timp util a capabilității de apărare aeriană cu baza la sol a României. De asemenea, finalizarea actului de donație va contribui la accentuarea poziției României ca furnizor de securitate regional și la consolidarea relației de parteneriat cu Statele Unite ale Americii, care oferă o garanție esențială pentru securitatea națională, cu valențe sporite în actualul mediu de securitate regional și internațional dificil și complex″, se mai afirmă în documente.

ULTIMA ORĂ Ministerul Finanțelor vrea ca Franklin Templeton să nu mai aibă dreptul de a răscumpăra acțiuni ale Fondului Proprietatea, certificate de depozit sau titluri de interes în legătură cu acțiuni ale FP CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ministerul Finanțelor vrea ca Franklin Templeton să nu mai aibă dreptul de a răscumpăra acțiuni ale Fondului Proprietatea, certificate de depozit sau titluri de interes în legătură cu acțiuni ale FP

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, i-a îndemnat joi pe partenerii străini ai țării sale, printre care România, să nu întârzie furnizarea sistemelor de apărare aeriană Patriot promise, relatează The Kyiv Independent.

″S-au înregistrat progrese bune și s-au făcut anunțuri, dar, din nou, unele sisteme Patriot au fost anunțate și nu au fost livrate încă. Unii se plâng de birocrațe, alții susțin că există momente interne delicate în politica lor. Plătim pentru toate aceste întârzieri cu daune și pierderi de vieți. Bateriile promise sunt acolo, sunt gata de livrare. Ceea ce lipsește este doar aprobarea finală, unda verde″, le-a declarat Kuleba jurnaliștilor, înaintea unei reuniuni ministeriale a UE la Bruxelles.

VIDEO&FOTO Mica deltă formată în apropierea Bucureștiului a secat aproape total CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Mica deltă formată în apropierea Bucureștiului a secat aproape total

Un pilot ucrainean de top a murit luni în urma prăbușirii unui avion de vânătoare de tip F-16, la doar câteva săptămâni după sosirea acestor avioane de fabricație americană în Ucraina, a declarat o sursă militară ucraineană la CNN, preluat de News.ro.

Prăbușirea este investigată, iar experți internaționali urmează să fie invitați să ia parte la anchetă. Nu este exclus nici scenariul unui foc accidental din partea apărării antiaeriene ucrainene.

Primele avioane de tip F-16 au sosit în Ucraina la începutul lui august, când au fost prezentate oficial de către președintele Volodimir Zelenski, în cadrul unei ceremonii oficiale. Până în prezent, doar 10 avioane F-16 au fost livrate Ucrainei. State NATO precum Olanda, Danemarca, Norvegia și Belgia au promis Ucrainei un total de cel puțin 79 de astfel de aparate.

DOCUMENT România se pregătește să doneze Ucrainei un sistem Patriot. Îl vom înlocui ″în principal cu fonduri externe nerambursabile″, dar tot vom plăti taxe de zeci de milioane de dolari

DOCUMENT România se pregătește să doneze Ucrainei un sistem Patriot. Îl vom înlocui ″în principal cu fonduri externe nerambursabile″, dar tot vom plăti taxe de zeci de milioane de dolari

viewscnt
Afla mai multe despre
sistem rachete patriot donație ucraina
sistem patriot românia ucraina
război rusia ucraina
apărare aeriană ucraina