Parlamentarii PSD au intervenit, marți, în forță cu amendamente prin care majorează cu până la 12% salariile angajaților din administrația locală, care nu au beneficiat anul trecut de creșteri ale remunerației. Creșterile salariale sunt forțate în contextul în care politicienii se pregătesc să intre în campania electorală pentru alegerile locale și parlamentare, iar Guvernul nu pare dornic să îi recompenseze financiar pe bugetari.
Creșterile salariale rezultă din mai multe documente obținute de Profit.ro, introduse de parlamentarii PSD ca modificări la legislația actuală.
Parlamentarii au forțat, în pofida opoziției Guvernului, și apariția unei noi categorii de militarii care să primească pensii speciale după doar 10 ani de activitate, și anume parașutiștii și personalul îmbarcat pe navele militare.
Ei au avansat și propunerea ca vârsta standard de pensionare să fie de 60 de ani pentru generalii și amiralii din Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul de Protecție și Pază, Ministerul Apărării, Ministerul de Interne.
O situație similară a fost înregistrată și pe finalul anului trecut, când parlamentarii PSD au intervenit în forță și au impus majorarea salariilor bugetarilor cu 10%.
Potrivit PNL, astfel de propuneri vor fi greu de aplicat, din cauza resurselor bugetare pe care le implică.
"Legea are impact major asupra multor categorii, iar impactul bugetar este substanțial. În absența unor cifre și a unei garanții că aceste amendamente nu reprezintă încă o promisiune electorală a PSD, noi, parlamentarii PNL, ne-am abținut la vot", a declarat pentru Profit.ro deputatul liberal Cristina Pocora.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bugetarii vor fi promovați și premiați în funcție de cât de amabili și loiali sunt la muncăProfit.ro a anunțat anterior că Guvernul a propus sindicatelor o formulă de majorare a salariilor bugetarilor în medie cu 19%, dar cu o condiție dură, și anume limitarea drastică a ritmului de creștere a salariului minim brut, cu tranșe anuale de câte 25 de lei, astfel încât acesta să ajungă la 1.350 lei doar în 2020.
În același timp, după cum Profit.ro a anunțat joi, Guvernul analizează și varianta în care să promoveze un proiect de corectare a unor dezechilibre salariale în sistemul bugetar, care nu va asigura majorări pentru toți angajații, ci doar pentru o parte dintre aceștia, motiv pentru care actul normativ nu ar mai fi numit "Legea salarizării unitare", ci Legea eliminării/corectării discrepanțelor de salarizare în sistem.