Președintele comisiei de buget finanțe din Senat, Eugen Teodorovici, și-a depus pentru scurt timp candidatura pentru funcția de președinte al curții de conturi. El și-a și retras candidatura arătând că, potrivit unei decizii a Curții Constituționale, din 2010, el s-ar afla în stare de incompatibilitate, la fel cum ar fi și ceilalți candidați.
Teodorovici a arătat că, în 2010, s-a aflat în imposibilitatea de a candida pentru șefia Curții de Conturi, având în vedere că, din poziția de ministru secretar de stat, fusese ordonator de credite și, deci, s-ar fi putut afla în situația în care să își verifice propria activitate.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
“Să ne spună cei înscriși astăzi dacă sunt sau nu într-o stare de incompatibilitate, așa cum a spus-o Curtea Constituțională în 2010... Singurul lucru pe care mi-l doresc este ca această instituție să fie cu adevărat reformată. Să nu se mai repete cazul Văcăroiu. Trebuie să scăpăm de relicvele comunismului”, a spus Teodorovici.
El a lăsat de înțeles că va formula și o sesizare către Autoritatea Națională de Integritate în ceea ce privește incomatibilitatea candidaților.
CITEȘTE ȘI FOTO Primarul din Copșa Mică a mers pe jos 320 de kilometri, în 11 zile, până în Capitală, pentru a convinge Mediul să achite lucrări de canalizareO decizie similară celei din 2010 l-a vizat și pe fostul vicepreședinte ASF, Marius Vorniceanu, care, în 2014, nu a putut ajunge la Curtea de Conturi din exact același motiv de incompatibilitate.
Ceilalți membri ai comisiilor de buget au hotărât să înceapă, totuși, audierile, motivând că verificările privind starea de incompatibilitate vor putea începe după primirea avizelor.
Aproape toți candidații la posturile de conducere pentru din Curtea de Conturi sunt și ordonatori de credite. Candidatul cotat cu cele mai mari șanse pentru funcșia de președinte, Mihai Busuioc, este secretar general al Guvernului, iar contracandidatul său, Dumitru Nancu, director la o societate de stat.