Consiliul Legislativ a avizat favorabil o inițiativă cetățenească de revizuire a Constituției, demarată oficial în ultima parte a lunii trecute și care propune garantarea prin legea fundamentală a dreptului la utilizarea numerarului în tranzacții, precum și definirea familiei ca fiind întemeiată pe căsătoria între un bărbat și o femeie, relevă date analizate de Profit.ro.
Liderii partidului Alianța pentru Unitatea Românilor (AUR) au anunțat încă din toamna lui 2023 că intenționează să întreprindă demersuri pentru inițierea de referendumuri având ca scop introducerea în Constituție a plăților cu numerar și a schimbării definiției constituționale a familiei, prin constituirea și înregistrarea la notar a unui comitet de inițiativă și prin strângerea de semnături.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Legea nr. 189/1999 privind exercitarea inițiativei legislative de către cetățeni stipulează că ″Nu pot face parte din comitetul de inițiativă persoanele alese în funcție prin vot universal, membrii Guvernului, persoanele numite în funcție de primul-ministru sau care nu pot face parte, potrivit legii, din partide politice″.
Revizuirea Constituției poate fi inițiată de cel puțin 500.000 de cetățeni cu drept de vot. Aceștia trebuie să provină din cel puțin jumătate din județele țării, iar în fiecare din aceste județe sau în municipiul București trebuie să fie înregistrate cel puțin 20.000 de semnături în sprijinul acestei initiative.
În avizul său consultativ favorabil asupra inițiativei, emis luni, Consiliul Legislativ menționează că nu a identificat încălcări ale limitelor revizuirii Constituției și precizează că propunerea privind definirea constituțională a familiei ca fiind întemeiată pe căsătoria între un bărbat și o femeie este identică cu cea care a fost supusă referendumului popular în 2018, plebiscit invalidat din cauza prezenței insuficiente la vot.
Legislația în vigoare prevede că, după avizarea de către Consiliul Legislativ, propunerea de revizuire a Constituției trebuie publicată în Monitorul Oficial în termen de cel mult 30 de zile. Listele de semnături trebuie controlate și atestate de primării. De asemenea, propunerea legislativă trebuie înregistrată la Parlament și verificată de către Curtea Constituțională.
Referendumul din 2018 a avut loc după aproape 3 ani de la emiterea avizului Consiliului Legislativ.